Main Content

Príchod hráča z farmy Pittsburghu do Sparty môže pomôcť aj Čajkovskému

sobota, 30. júl 2016 15:42 | Autor: Dávid Lech

Príchod hráča z farmy Pittsburghu do Sparty môže pomôcť aj Čajkovskému
Príchod hráča z farmy Pittsburghu do Sparty môže pomôcť aj Čajkovskému | zdroj: © TASR

Do kádra HC Sparty Praha prichádza nová posila. K tímu sa pripojí doterajší hráč farmy Pittsburghu Penguins, ktorého prítomnosť v kádri českého celku spôsobí, že pod drobnohľadom zámorského klubu sa ocitnú aj piati Slováci. Najviac sa tomu môže tešiť slovenský obranca Michal Čajkovský, pre ktorého to môže znamenať životnú šancu v boji o NHL.

Pražska Sparta totiž pred novým ročníkom oznámila príchod lukratívnej posily v osobe českého útočníka Dominika Uhera. 23-ročný český útočník posledných sedem ročníkov strávil v zámorí, kde sa na farme Pittsburghu Penguins snažil prebojovať do prvého tímu NHL. V najlepšej hokejovej lige sveta ale stihol odohrať len dva zápasy.

Rodák z Frýdku-Místku sa tak rozhodol pre návrat do Európy, ktorý odôvodnil v rozhovore pre isport.blesk.cz: „Na farme ma mali radi a bola šanca zostať tam, no chcel som svoju kariéru posunúť ďalej. Sparta ako špičkový klub ma môže posunúť. Hrá Ligu majstrov, je stabilne na špičke tabuľky. Cítim, že je to krok vpred.

Podľa vlastných slov ale zámorie pre českého útočníka nie je uzavretá kapitola. S organizáciou zámorskej profiligy sa nerozišiel v zlom. „Budem v Sparte pod lupou, mám šancu hrať za reprezentáciu, sledovať ma bude aj Pittsburgh. NHL som neuzavrel,“ tvrdí. Zo zvýšeného záujmu klubu NHL o pražskú Spartu môžu ťažiť aj slovenskí hráči pôsobiaci v metropole Česka – obrancovia Michal Čajkovský, Juraj Mikuš, Martin Gernát a útočníci Lukáš Cingel a Andrej Kudrna.

Najviac by z toho mohol vyťažiť prvý menovaný. Dobre stavaný 192 centimetrov vysoký obranca sa vrátil zo zámoria v lete 2015 a upísal sa pražskej Sparte. Predtým sa päť rokov snažil prebojovať do NHL. Výrazný zlepšenie hry svojho nového spoluhráča si všimol aj samotný Uher: „Čajkovský sa v Sparte výrazne zdvihol herne aj hokejovo. Sparta asi vie, čo robí a ja verím, že to pomôže aj mne.

Čajkovský si výbornými výkonmi v českej Tipsport extralige vybojoval miesto v širšom kádri slovenskej reprezentácie a ako 24-ročný bek môže byť pre zámorie veľmi zaujímavým hráčom. Pred dvomi rokmi sa o niečo staršieho Ďalogu zaujímalo vedenie Dallasu Stars, ktorý svojho času zhodou okolností taktiež žiaril v Sparte Praha. Čajkovský sa vlani stal najlepšie strieľajúcim bekom v českej najvyššej hokejovej súťaži a ak bude pokračovať v perfektných výkonoch v Sparte, pred očami zástupcov Pittsburghu Penguins sa môže „predať“ až do NHL.