Main Content

Hossa sa vyjadril k zmenám v kádri Chicaga. Zmenu pozíciu v tíme akceptuje

sobota, 30. júl 2016 16:45 | Autor: Dávid Lech

Hossa sa vyjadril k zmenám v kádri Chicaga. Zmenu pozíciu v tíme akceptuje
Hossa sa vyjadril k zmenám v kádri Chicaga. Zmenu pozíciu v tíme akceptuje | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks pred sezónou opäť už tradične obmenilo káder. Po novom sa bude spoliehať predovšetkým na vlastnú liaheň talentov. K skladbe zrenovovaného kádra sa vyjadril aj slovenský útočník Marián Hossa.

Prakticky každý rok tlačí Chicago Blackhawks topánka v priestore pod platovým stropom. Inak tomu nebolo ani po aktuálnom ročníku, v ktorom novodobá dynastia NHL vypadla v prvom kole v súboji so Saint Louis Blues. Po ukončení sezóny začali vo veternom meste prvé čistky v kádri. „Jastraby“ si nemohli dovoliť predĺžiť kontrakt s Andrewom Laddom či Andrewom Shawom. Zároveň sa za pomoci talentovaného Fína Teuva Teräväinena zbavili tučného kontraktu Bryana Bickella a klub opustil aj Dale Weise.

Odchod niektorých skúsených hráčov ale generálny manažér Stan Bowman nepovažuje za tragédiu: „Nastal čas pre ďalšie nové tváre, aby sa presadili,“ cituje slová rešpektovaného muža slovenská verzia webu nhl.com.

Chicago sa posilnilo predovšetkým na poste obrancu, kam prišiel Čech Michal Kempný a taktiež bývalý hráč Blackhawks Brian Campbell, ktorý šiel výrazne pod cenu len aby mohol opäť hrať za svoj bývalý klub. Dôraz Andrewa Shawa by mal vynahradiť skúsený „zlý muž“ Jordin Tootoo. Príchod dôrazného útočníka si pochvaľuje aj slovenská hviezda hrajúca v drese „jastrabov“ Marián Hossa: „Potešil som sa, keď som sa dozvedel, že prichádza eskimák. V lige hrá už niekoľko rokov a veľakrát som hral proti nemu. Je to tvrdý chlapík so svojským štýlom, ale férový. Vie zhodiť rukavice, nebojí sa a môže byť pre tím prospešný. Videl som ho v nespočetných bitkách, to čo on vydrží, je úžasné. Môže sa pokojne biť za náš tím,“ myslí si trojnásobný držiteľ Stanley Cupu, ktorého v septembri čaká dlho očakávaný Svetový pohár 2016, v ktorom bude hájiť farby Výberu Európy.

V októbri naskočí do nového ročníka National Hockey League, v ktorom bude mať po novom iné úlohy. Z prvej formácie sa presunie do tretej lajny, kde by mal plniť rolu mentora mladších spoluhráčov, ktorí by mali byť zapracovaní do kádra prvého tímu. „Budem hrať kdekoľvek mi tréner povie. Svoju pozíciu v tíme bez problémov akceptujem.

Po jeho boku by sa v ofenzíve mohli objaviť mladé ofenzívne esá ako Vincent Hinostroza, Nick Schmaltz či Tyler Motte. „Títo mládenci budú mať obrovskú príležitosť, aby sa ukázali. Dosť z nich už je s našim klubom pár rokov spätých, v minulosti sa pred nimi podobná šanca neotvorila. Teraz by po nej mali skočiť,“ tvrdí Bowman, ktorý sa pre nhl.com/sk zároveň nechal počuť, že v prípade, že by „experiment“ s mladíkmi nevyšiel, stále sa počas sezóny môžu pokúsiť o zmeny v zostave.