Main Content

Možnou náhradou za Hossu v prvej formácii Chicaga by mal byť český útočník

nedeľa, 31. júl 2016 19:13 | Autor: Dávid Lech

Možnou náhradou za Hossu v prvej formácii Chicaga by mal byť český útočník
Možnou náhradou za Hossu v prvej formácii Chicaga by mal byť český útočník | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks prejavilo spokojnosť so súčasnou súpiskou, no otáznik stále visí nad zložením prvej útočnej formácie. Klub z veterného mesta by ju mohol vyriešiť vďaka angažovaniu českého útočníka, ktorý by mal prevziať úlohy Mariána Hossu v prvej útočnej formácii.

S veľmi zaujímavou špekuláciou prišiel web secondcityhockey.com, ktorý píše o možnom príchode českého krídelníka Radima Vrbatu do organizácie Chicaga Blackhawks. Ambiciózny celok má pred začiatkom sezóny stabilizovanú súpisku, no stále nemá vyriešenú otázku zloženia prvej útočnej formácie. Po boku centra Jonathana Toewsa pravidelne nastupoval Slovák Marián Hossa, ktorý bude od nového ročníka pôsobiť v tretej lajne.

Podľa dostupných informácií je najhorúcejším kandidátom na zisk skúseného 35-ročného útočníka jeho niekdajší zamestnávateľ z Arizony Coyotes, z ktorého Vrbata pred sezónou 2014/2015 odišiel do Vancouveru Canucks. Zatiaľ čo v prvom ročníku v kanadskom tíme český krídelník pozbieral v 79 dueloch 63 bodov za bilanciu 31+32, v uplynulej sezóne upadol medzi priemer a v 63 súbojoch sa do štatistík zapísal len 27-krát, čo je vôbec jeho najhorší výkon od ročníku 2003/2004.

Chicago Blackhawks nebude schopné finančne konkurovať ponuke Yotes, no Vrbatovi môže ponúknuť krátkodobý ročný kontrakt s možnosťou si zahrať v jednom z elitných útokov jedného z najkvalitnejších a najúspešnejších hokejových tímov súčasnosti. V prípade vydarenej sezóny by navyše trhová cena rodáka z Mladej Boleslavy výrazne stúpla a Vrbata by si tak mohol o rok vypýtať výhodnejší dlhodobý kontrakt.

„Vrbata má dobrú šancu na nastrieľanie 20 gólov, čo by znamenalo, že by mohol potencionálne nahradiť prínos Mariána Hossu v prvej formácii, ktorý bol preradený do nižšej lajny s väčšími defenzívnymi úlohami. Chicago by mu mohlo ponúknuť plat niečo medzi 1 a 2 miliónmi, čo by stálo za risk,“ píše sa na spomínanom chicagskom webe.

Je otázne či sa „jastraby“ odhodlajú k angažovaniu Radima Vrbatu, no ak by bol český útočník ochotný pristúpiť na nižší plat ako to urobil aj obranca Brian Campbell, generálny manažér Stan Bowman by tak mohol zaplátať dieru v prvej formácii vedľa kapitána Jonathana Toewsa, kde by mohol na ľavom krídle nastupovať aj Slovák Richard Pánik.