Main Content

REBRÍČEK: Najkrajšie hokejové štadióny na Slovensku

pondelok, 23. máj 2011 16:50 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: Najkrajšie hokejové štadióny na Slovensku
REBRÍČEK: Najkrajšie hokejové štadióny na Slovensku | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA, mshkzilina.sk, hclev.eu

Blížiacimi sa letnými prázdninami začína aj hokejová “uhorková“ sezóna. Napriek tomu sa snažíme nezabudnúť ani na čitateľov obľubujúcich najprestížnejší zimný kolektívny šport. Prinášame vám rebríček najkrajších hokejových stánkov na Slovensku ...

1. Zimný štadión Ondreja Nepelu

Zimný štadión Ondreja Nepelu, Orange aréna alebo po novom dokonca Slovnaft aréna je v súčasnosti najmodernejším hokejovým štadiónom na Slovensku. Číslom jedna sa tento „zimák“ stal po dôkladnej rekonštrukcii, ktorá prebiehala od roku 2009 a skončila v apríli tohto roku, pár týždňov pred začiatkom majstrovstiev sveta. Svetový šampionát bol zatiaľ najvážnejšou skúškou vynoveného štadiónu, ktorý nesie meno po legendárnom krasokorčuliarovi Ondrejovi Nepelovi. Ako to už u nás na Slovensku býva zvykom, ani táto rekonštrukcia sa nezaobišla bez rôznych kontroverzií a káuz. Vari najviac vo verejnosti zarezonovalo to, že cena Orange arény sa zvýšila z odhadovanej čiastky 60 miliónov eur približne o ďalších 30 miliónov, čo je skutočne riadna „pálka“. 

Tešiť nás môže to, že viaceré hokejové osobnosti nielen zo Slovenska arénu pochválili a vyhlásili, že tento štadión, doplnený o dve tréningové plochy, patrí k najkrajším a najmodernejším v Európe. Halu čaká ešte ďalšia letná rekonštrukcia (alebo do-konštrukcia?), aby sa v nej mohli konať rôzne kultúrne akcie a hrať aj loptové hry. Maximálna kapacita je 10 000 divákov a svoje domáce zápasy tu bude hrávať HC Slovan Bratislava.

2. Steel aréna

Na druhé miesto sme mali prakticky len jednu možnosť - Steel arénu. Košický zimný štadión, ktorý bol dokončený v roku 2006 a pred začiatkom MS prešiel ďalšou menšou rekonštrukciou (vrátane dostavby modernej tréningovej haly) zažil nespočetné množstvo extraligových zápasov, kultúrnych akcií a v tomto roku aj viaceré atraktívne zápasy hokejového šampionátu. Zázemie „Steelky“ si pochvaľovali aj reprezentácie Kanady, USA, či Švédska, ktorým podľa ich vlastných tvrdení v metropole Východu nechýbalo absolútne nič. Košická aréna má zatiaľ ako jediná na Slovensku svoju vlastnú internetovú stránku, na ktorej nájdete všetky podstatné informácie o kultúrnych akciách, ktoré sa v nej konajú.

Na rozdiel od Orange arény sa pri výstavbe „Steelky“ nevyskytli žiadne väčšie kontroverzie ohľadom predraženia projektu, no Košičania si na dobudovanie rozostavaného štadiónu museli počas pekných pár rokov. 

Kapacita východoslovenskej pýchy je presne 8347 divákov, pre ktorých je pripravené maximálne pohodlie. Svoje domáce zápasy tu hrávajú „Oceliari“ z HC Košice, ktorí v tejto aréne len nedávno oslavovali majstrovský hetrik.
 
3. Doxxbet aréna & Zimný štadión Poprad

Vzhľadom na smutnú skutočnosť, že na Slovensku sa nachádzajú len dva moderné a nové hokejové štadióny náš výber tretieho miesta bol oveľa komplikovanejší ako pri výbere prvých dvoch priečok. Na bronzovú pozíciu sme zaradili dva štadióny – Žilinskú Doxxbet Arénu a Popradský Zimák, ktorý sa môže od nasledujúcej sezóny tešiť aj na zápasy prestížnej KHL. Obidva stánky boli v nedávnej minulosti zrekonštruované a Poprad čaká okrem toho počas tohto leta aj dostavba tréningovej plochy.


foto hclev.eu

Zimný štadión v Poprade

Prvým z dvojice „adeptov“ na bronzovú priečku je štadión v Poprade. Tatranský „zimák“  čaká od septembra poriadna šichta, keďže  v centre Vysokých Tatier sa okrem Tipsport extraligy bude hrávať aj najkvalitnejšia Európska súťaž KHL. Vďaka tomuto faktu sa „Kamzíci“ môžu tešiť na novú tréningovú halu, ktorá by mala vyrásť počas leta v blízkosti hlavného štadiónu. Po nedávnej rekonštrukcii je maximálna kapacita arény 5000 divákov (všetky miesta sú určené na sedenie). V novej tréningovej hale budú hrávať zápasy juniori Popradu a v hlavný štadión bude slúžiť extraligovému HK Poprad a „KHL-kovému“ HC LEV Poprad.

Vynovené tribúny a ľadová plocha pôsobia na diváka veľmi pozitívne, no horšie je to s pomerne nízkou kapacitou a predovšetkým so zanedbaným vzhľadom arény z vonku. Veríme, že osvieženie v podobe príchodu KHL do Popradu čoskoro vyrieši aj tieto nedostatky a Popradský zimák bude výraznejšie konkurovať štadiónom v Bratislave a v Košiciach.


foto mshkzilina.sk

Doxxbet aréna v Žiline

Žilinský zimný štadión niesol počas obdobia extraligovej účasti stredoslovenskej metropoly už viacero názvov, no  s najslávnejším hokejovým obdobím v Žiline je spojený názov Garmin Aréna. Najnovšie nesie štadión názov DoxxBet, podľa rovnomenného názvu slovenskej stávkovej kancelárie. Žilina napriek zisku majstrovského titulu z polovice minulého desaťročia nikdy nebola hokejovým mestom. Šport, ktorý je v tomto krajskom meste číslom dva po futbale má však vytvorené dôstojné podmienky, ktoré by si zaslúžili väčší záujem extraligových divákov. Kapacita arény je 6328 divákov, no márne spomíname na časy, kedy bola aréna vypredaná do posledného miesta, ba čo i len z dvoch tretín.