Main Content

Ako mladý piekol pizzu v podniku rodičov. Teraz upiekol najväčší prestup v dejinách futbalu

utorok, 9. august 2016 12:34 | Autor: Jakub Mihálik

Ako mladý piekol pizzu v podniku rodičov. Teraz upiekol najväčší prestup v dejinách futbalu
Ako mladý piekol pizzu v podniku rodičov. Teraz upiekol najväčší prestup v dejinách futbalu | zdroj: Twitter, Instagram

Zastupuje Vlada Weissa i Zlatana Ibrahimovića. Taliansky superagent Mino Raiola je síce kontroverzný, no jedno je isté. Jeho klienti s ním po boku zarábajú kráľovsky.

Je ako vystrihnutý z amerického filmu o Talianoch. Nižší zavalitý chlapík s ležérnym oblečením ktorého snáď pri každom verejnom vystúpení sprevádza krik. Pri pohľade naňho máte chuť gestikulovať ako rodený Neapolčan, pustiť „lašátemikantáre“ a dať si pizzu. V prípade, že nie ste futbalista, tú by vám naozaj aj mohol upiecť. Ak ním ste, očakávajte, že s ním zarobíte.

Raiola sa narodil v Taliansku, no so svojimi rodičmi sa ako malý chlapec presťahoval do Holandska. V rodinnej reštaurácii Napoli sám pracoval, dokonca sa venoval aktívne aj športu, keď sa vraj v lokálnom pingpongovom tíme stal najlepším hráčom nad 90 kilogramov. Dúfal však, že sa presadí vo svete futbalu.

Vyštudoval právo a ako 22-ročný sa dostal do manažmentu menšieho holandského klubu HFC Haarlem, no veľmi rýchlo v klube skončil, keďže podľa jeho vlastných slov boli všetci ostatní v klube „príliš konzervatívni“.

Raiola sa tak vydal vlastnou, „nekonzervatívnou“ cestou. V tom čase bola ekonomicky najsilnejšou ligou talianska Serie A a kluby z Holandska, kde Raiola žil, so slávnymi mládežníckymi akadémiami predávali hráčov na Apeninský polostrov ako na bežiacom páse. Raiola sa zamestnal v spoločnosti, zastupujúcej množstvo holandských futbalistov a v komunikácii s Talianskom mohol využívať svoje jazykové schopnosti. Tak sa v roku 1993 dostal k rokovaniam o prestupe Dennisa Bergkampa z Ajaxu do Interu Miláno. Hovorí sa, že Raiola nepozorovane skopíroval všetku dokumentáciu, týkajúcu sa Bergkampovho prestupu, aby tak zistil, ako vyzerajú profesionálne kontrakty, a už onedlho začal svoju vlastnú dráhu futbalového agenta.

Svojim odchodom z rešpektovanej firmy si narobil veľa nepriateľov a a dlho sa mu nedarilo uskutočniť skutočne veľký prestup. Až keď si ho v roku 1996 najal Pavel Nedvěd a Mino Raiola zrežíroval jeho prestup do Lazia Rím, začali ho vo futbalovom prostredí rešpektovať. V roku 2001 stál za Nedvědovým prestupom do Juventusu za 41 miliónov a odvtedy sa Raiolovi otvorili dvere k skutočne veľkým peniazom.

V Amsterdame sa dostal k vychádzajúcej hviezde Zlatanovi Ibrahimovićovi, ktorého jedného dňa pozval na večeru. Raiola došiel vo svojich typických širokých nohaviciach a vo vyťahanom tričku. „Vyzeral ako čudák. Zrazu sme na stole mali jedlo asi pre piatich a on to skoro všetko sfutroval sám,“ spomínal po čase Ibrahimović. Raiolova „drzosť“ a spôsob vyjadrovania, pri ktorom mu nezáležalo na tom, čo si o ňom kto myslí, podobne zmýšľajúceho Švéda upútali. Raiola stál za jeho prestupom do Juventusu, neskôr do Interu Miláno a spoločne sa postarali o to, že v priebehu rokov sa Zlatan stal hráčom, a ktorého európske veľkokluby zaplatili najviac v histórii.

Raiola pokračoval vo svojom zviditeľňovaní, keď drzým prejavom v komunikácii s najrešpektovanejšími manažérmi na svete vysielal potenciálnym klientom signál, že práve on dokáže vo veľkokluboch vyjednať tie najlepšie podmienky. „Sú asi dvaja agenti na svete, ktorých jednoducho nemám rád a jedným z nich je Raiola,“ vyhlásil kedysi veľký Sir Alex Ferguson. Raiola urazil Guardiolu, de Laurentiisa i mnohých ďalších, avšak to mu na popularite len pridávalo. „Nie som v tomto biznise, aby som potešil iných ľudí, ale preto, aby som urobil, čo je správne. Slúžim svojim hráčom,“ povedal.

Do jeho portfólia hráčov sa zaradili mená ako Robinho, Balotelli, Maxwell, ale aj náš Vladimír Weiss, ktorému „vybavil“ lukratívne podmienky v Katare. Tento rok sa postaral o prestupy Mchitarjana i Zlatana do Manchestru.

Práve pri prestupe Mchitarjana boli v Dortmunde šokovaní, keď Raiola začal kopať do stoličiek a stolov, keď sa zdalo, že Arméncov viac ako 30-miliónový prestup na Old Trafford nevyjde. Jeho energický štýl však vie robiť divy. Napríklad Zlatan priznáva, že v istých momentoch svojej kariéry sa sám so sebou uspokojil. Až keď mu Raiola povedal, aby strieľal viac gólov, inak ho nebude schopný nikam predať, Zlatan pridal. „Začal som dávať viac, nielen do zápasov, ale aj do tréningov,“ priznal Švéd.

Hoci práve na Zlatanovi zarobil Raiola do tohto leta najviac, jeho „meisterstück“ sa udial v súvislosti s iným futbalistom. Do histórie sa zapísal tvrdým vyjednaním historicky najdrahšieho prestupu, ktorý patrí Paulovi Pogbovi. Špekuluje sa, že samotný Raiola na tomto prestupe zarobí 20 miliónov eur. Bol to však on, kto Pogbu zlanáril na prestup do Juventusu, keď presvedčil jeho rodičov, že v Taliansku bude môcť lepšie rozvíjať svoj obrovský talent.

Raiolu volajú „Mr. 300“, pretože si za svoje pôsobenie v pozícii agenta prilepšil údajne až o 300 miliónov eur. Jeho klienti však ešte oveľa viac, aj preto je považovaný za jedného z najväčších superagentov vo svete futbalu.