Main Content

Najväčšia chyba Sira Alexa Fergusona? Paul Pogba!

streda, 10. august 2016 10:39 | Autor: Jakub Vaverka

Najväčšia chyba Sira Alexa Fergusona?  Paul Pogba!
Najväčšia chyba Sira Alexa Fergusona? Paul Pogba! | zdroj: © TASR

Posledné týždne bol témou číslo jeden v britských médiách návrat francúzskeho stredopoliara Paula Pogbu do Manchestru United. Keď v roku 2013 terajší reprezentant Les Bleus z Old Traffordu odchádzal, nikto by nestavil ani cent na to, že sa jedného dňa do červenej časti Manchestru vráti.

Pár dní po oficiálnom angažovaní Pogbu a spustení veľkej mediálnej kampane #Pogback sa začínajú na ostrovoch niesť diskusie, ktoré sa týkajú legendárneho kouča United Sira Alexa Fergusona. Bol to totiž svojský Škót, ktorý svojho času poslal talentovaného Francúza z Manchestru preč. Postava SAF je v kruhoch Red Devils (takmer) nedotknuteľná, ide o jednu z najväčších klubových legiend celej histórie. Vynárajú sa však otázky, či predaj Pogbu spred troch rokov nie je najväčšou chybou v bohatej kariére bývalého najlepšieho trénera na svete.

Samotný Ferguson komentoval situáciu ohľadom Pogbu v knihe Leading v roku 2015: „Existujú jeden alebo dvaja futbaloví agenti, ktorých jednoducho nemám rád. Jedným z nich je Mino Raiola. Mali sme Paula pod trojročným kontraktom s jednoročnou opciou, ktorú sme boli ochotní využiť. Raiola sa však objavil na scéne a naša prvá schôdzka sa skončila fiaskom. On a ja sme boli ako olej a voda. Odvtedy sa naše vzťahy naštrbili a všetko skončilo odchodom Pogbu do Juventusu Turín.“

Pogba sa o svojom prvom pôsobení v Manchestri United príliš nevyjadroval, no v roku 2014 v rozhovore pre Canal + prehovoril. Cítil sa byť Alexom Fergusonom prehliadaný a nerozumel situácii, do ktorej sa dostal: „Bolo to pre mňa veľmi- veľmi ťažké, pretože som Manchester miloval. Čakal nás zápas s Blackburnom v roku 2011. Scholes odišiel do dôchodku, Fletcher bol zranený. Nebol nik iný okrem mňa, kto by mohol nastúpiť v zálohe. Trénoval som a postupne som a zlepšoval som sa. Fergusnon mi však stále hovoril, že som príliš ďaleko. Ja som tomu nerozumel. Ďaleko od čoho? Hrania? Získania nejakých minút na ihrisku?“  reprodukuje Pogbove slová portál Goal.com.

Výpoveď súčasného najdrahšieho hráča na svete pokračovala: „Nakoniec sa v zálohe objavil Rafael a ja som bol znechutený. Naozaj veľmi znechutený.“ Keď Pogba z United odchádzal, zaprisahal sa, že sa do Manchestru nikdy nevráti. V lete 2016 je však nakoniec všetko inak, Paul je najdrahším futbalistom v histórii futbalu a Red Devils na ňom prerobili približne 97 miliónov eur. Nečudo, že rozhovory o tom, či skutočne išlo v Pogbovom prípade o najväčšiu chybu v kariére Sira Alexa Fergusona neutíchajú. Samotný SAF návrat Francúza na Old Trafford zatiaľ nekomentoval.