Main Content

Stál najdrahší prestup histórie vôbec za to?

streda, 10. august 2016 12:59 | Autor: Filip Chudý

Stál najdrahší prestup histórie vôbec za to?
Stál najdrahší prestup histórie vôbec za to? | zdroj: © TASR

Očakávaný najdrahší prestup futbalovej histórie sa oficiálne potvrdil. Paul Pogba je opätovne hráčom Manchestru United, ktorý zaňho zaplatil deväťmiestnu sumu. No je Francúz vôbec takých peňazí hoden?

Komentár Filip Chudého

Prestup Paula Pogbu rozdelil futbalový svet na dva tábory. Minoritná časť, konkrétne niekoľko percent fanúšikov Manchestru United sa z neho teší, pretože získali kvalitného hráča, ale majoritná časť len nechápavo krúti hlavou.

Nikto nespochybňuje, že Paul Pogba je dobrý hráč, ale pri všetkej úcte k nemu, ani zďaleka nie je hoden statusu najdrahšieho hráča histórie. Prestupová suma zaňho sa navyše rôzni a meniť sa aj bude, keďže sú v nej zahrnuté viaceré budúce bonusy. Plus je tu aj mimoriadne štedrá prémia pre jeho manažéra, ktorá má pritom určite bližšie k reálnej Pogbovej cene.

On totiž ani zďaleka nie je hráč, za ktorého by sa mala platiť deväťmiestna suma. Síce patrí do svetovej špičky, to mu nikto neberie, ale je vôbec niektorý hráč hoden takej sumy? Odpovedzte si každý sám. Napríklad Jürgen Klopp povedal, že keď také transfery budú bežné, on končí, pričom by sme mohli dodať, že dlho sa asi v Liverpoole neohreje...

Hráčov na úrovni Pogbu má totiž svetový futbal viac, cca zopár desiatok. Síce tento Francúz môže byť za pár rokov v najužšej svetovej špičke, ale iba ťažko si predstaviť, že raz bude na úrovni povedzme svojich krajanov Zinedina Zidana a Michela Platiniho. Mohol k tomu urobiť veľký krok na Eure, keďže spomínaní velikáni si urobili práve na domácich šampionátoch nesmrteľné meno, lenže treba otvorene povedať, že zlyhal. Ak by sa totiž robilo poradie najhorších hráčov Eura vzhľadom na očakávania, bol by v ňom veľmi vysoko.

V minulosti za veľké peniaze prestupovali po šampionátoch iba ozdoby turnaja, nie ich sklamania. Ak sa teda zaplatilo toľkoto za Pogbu, začnú si minimálne toľko zrejme účtovať aj iné kluby, pretože hráčov jeho formátu je viac.

No niečo podobné sa očakávalo už od momentu, keď anglická liga zverejnila, koľko získala v najnovšej zmluve za televízne práva. Juventus doma toľko nezarobí, preto bol vlastne aj rád, že toľko za Pogbu dostal, zvlášť, keď ho získal takmer zadarmo. Za toľko peňazí sa totiž dá získať aj trojica svetových hráčov, čo môže mužstvu pomôcť viac, ako jeden Pogba, hoci v tomto prípade aj Turínčania prepadli prestupovej panike a zaplatili za Higuaina tiež nereálnu sumu.

Je pravdepodobné, že prestup Pogbu odštartuje vo futbale éru deväťmiestnych súm. No či to bude pre hru hier aj výhra, je viac ako otázne, keďže to si bude môcť dovoliť len určitá skupina klubov. Turínske, Pogbove, Raiolove kontá sú síce zrejme spokojné, ale či sa bude môcť v budúcnosti vysloviť spokojnosť aj s futbalovom stránkou veci, to preverí až čas.