Main Content

Tvrdý zákrok hokejistu zrejme ukončil kariéru rozhodcovi (+VIDEO)

sobota, 13. august 2016 12:32 | Autor: Dávid Lech

Tvrdý zákrok hokejistu zrejme ukončil kariéru rozhodcovi (+VIDEO)
Tvrdý zákrok hokejistu zrejme ukončil kariéru rozhodcovi (+VIDEO) | zdroj: © TASR

V januári bolo zámorie svedkom škaredého krosčeku Dennisa Widemana voči čiarovému rozhodcovi. Po vyše pol roku od tejto udalosti je dosť možné, že obranca Calgary Flames týmto zákrokom rešpektovanému arbitrovi ukončil kariéru.

Všetko sa to stalo 27. januára 2016. V zápase medzi Calgary Flames a Nashvillom Predators Fín vo farbách hostí, Miikka Salomäki, dohral pri mantineli súboj s kanadským obrancom Dennisom Widemanom. 33-ročný bek neuniesol tvrdý stret s o desať rokov mladším protihráčom a od rozhodcov očakával, že fínsky hráč bude vylúčený. Nestalo sa tak.

A potom to prišlo. Otrasený zadák si to po tvrdom zákroku nasmeroval na striedačku, no v ceste mu stál čiarový rozhodca Don Henderson, ktorého Wideman poslal k ľadu ukážkovým krosčekom. Výsledkom bol 20-zápasový dištanc pre hráča voči ktorému sa skúsený obranca odvolal. Horšie na tom ale je čiarový rozhodca, ktorý po zákroku utrpel otras mozgu a musel podstúpiť operáciu dvoch platničiek v krčnom stavci.

Podľa dostupných informácií na tom spomínaný arbiter nie je zdravotne najlepšie a hrozí mu tak ukončenie rozhodcovskej kariéry. Za sebou má vyše 1200 úspešne odpískaných stretnutí a nad jeho ďalšou budúcnosťou visí obrovský otáznik.

Kevin Paul Duppont z Bostonu Globe zistil ohľadom Hendersonovho stavu niečo viac. „Viem, že mnoho ľudí tvrdí niečo ako „Ale veď Wideman nie je ten typ chlapa, ktorý by urobil niečo takéto... To nie je v jeho povahe, je dobrý chlapík.“ Ja odpovedám: „Ok, no čo s tým?!“ To neznamená, že to bolo o niečo menej škaredý zákrok. Atakoval ho zozadu, puk nebol v ich blízkosti a Hendersonova kariéra je zrejme na konci,thehockeynews.com cituje slová rozčerteného nemenovaného kolegu zraneného arbitra.

Dennis Wideman sa ale bráni: „Pohybujem sa v lige niekoľko rokov a myslím, že som sa vždy k rozhodcom správal s najvyšším možným rešpektom. Nikdy by som úmyselne nechcel udrieť rozhodcu alebo jeho asistenta. Bolo to neúmyselné.“ Kanadský hokejista musel za svoj prečin zaplatiť pokutu, ktorá sa vyšplhala takmer do výšky 300 000 USD. Ani to však zrejme 47-ročnému rozhodcovi, ktorý v NHL debutoval v roku 1995 zdravie nevráti.