Main Content

Chicago s ďalšou prestavbou. Spoliehať sa bude na obranu, vedenie vsádza na mladíkov

sobota, 13. august 2016 15:54 | Autor: Dávid Lech

Chicago s ďalšou prestavbou. Spoliehať sa bude na obranu, vedenie vsádza na mladíkov
Chicago s ďalšou prestavbou. Spoliehať sa bude na obranu, vedenie vsádza na mladíkov | zdroj: © TASR

Platový strop opäť pritlačil Chicago Blackhawks k múru. Americký tím tak musel v lete opäť „prekopať“ svoju súpisku. Vedenie klubu sa po novom rozplýva nad kvalitou svojej obrany, v útoku to však už také ružové nie je.

Kvôli platovému stropu sa Chicago Blackhawks behom niekoľkých rokov muselo rozlúčiť s viacerými kvalitnými hráčmi. Tento rok si to „odniesli“ Bryan Bickell, Teuvo Teräväinen, Andrew Ladd či miláčik tribún Andrew Shaw. „Jastrabov“ opäť tlačila situácia pod platovým stropom a vedenie klubu muselo opäť zmobilizovať všetky svoje sily a stabilizovať súpisku.

Novodobá dynastia NHL sa najviac posilnila v už tak kvalitnej defenzíve. Do kádra pribudli Brian Campbell a Michal Kempný. Zatiaľ čo prvý menovaný bol ochotný ísť s platom výrazne pod cenu a podpísal ročnú zmluvu s platom vo výške 1,5 miliónov USD, český bek dal Chicagu prednosť pred radom záujemcov o jeho služby a to napriek tomu, že v prvom tíme Blackhawks nemá ani zďaleka isté miesto v zostave.

Dôvodom je obrovská konkurencia v defenzíve Chicaga. „Myslím si, že je to najlepšia skupina šiestich či siedmich obrancov, ktorú sme tu v posledných rokoch mali. Naša obrana je silnejšia ako kedykoľvek predtým,“ hrdí sa generálny manažér Stan Bowman. „Campbellovi sa uplynulá sezóna skutočne vydarila. Ľudia si to neuvedomujú. Nie je to síce žiadny mladík, ale stále korčuľuje tak, ako keby ním bol. Pohyblivosť je jeho najlepšia vlastnosť,“ reprodukuje slová Bowmana nhl.cz.

Okrem Campbella a Kempného navyše medzi elitu zadákov nepochybne patria aj Duncan Keith, Brent Seabrook a Niklas Hjalmarsson. Okrem iného čoraz lepšie výkony podáva Trevor van Riemsdyk, Erik Gustafsson a o slovo sa taktiež hlási Viktor Svedberg. V tíme pôsobí taktiež Kempného krajan, spoľahlivý zadák Michal Rozsíval.

Všetko nasvedčuje tomu, že Chicago bude disponovať jednou z najlepších obrán v lige. Otáznik visí ale nad výkonmi Blackhawks v ofenzíve, kde po novom v zložení formácií zrejme neostane kameň na kameni. Azda jedinou istotou je zloženie druhej útočnej formácie Panarin – Anisimov – Kane. V strede prvej formácie má isté miesto kapitán Jonathan Toews. Zvyšné zloženie útočných trojíc je otvorené.

Stan Bowman sa v minulosti spoliehal na osvedčených skúsených hokejistov. Po novom by mala dostať priestor mladá krv „jastrabov.“ „Budú si svoju šancu musieť vybojovať. V minulosti to bolo tak, že aj keď hrali dobre, museli čakať, kedy sa niekto zraní. Tentoraz to bude iné – dostanú viac priestoru a šancí,nhl.cz uzatvára citáciu jedného z najdôležitejších mužov organizácie Blackhawks.

Tréner Joel Quenneville si je vedomý zmien v kádri a ráta so zapracovaním mladších hráčov do zostavy. „Vidím v našom tíme viac rýchlosti. Hlavne v zadných radoch máme veľmi veľa možností, máme z čoho vyberať. Niektorí obrancovia majú potenciál, na základe ktorého môžu dostať viac času a priestoru na ľade,“ cituje slová renomovaného kouča nhlnews.cz.

Viac príležitostí v prvom tíme by mali v ofenzíve dostať mladíci ako Vincent Hinostroza, Tanner Kero, Ryan Hartman, Alex DeBrincat či Nick Schmaltz.