Main Content

Hráči NHL na ZOH 2018? Nevyzerá to ružovo

streda, 17. august 2016 13:30 | Autor: Dávid Lech

Hráči NHL na ZOH 2018? Nevyzerá to ružovo
Hráči NHL na ZOH 2018? Nevyzerá to ružovo | zdroj: © TASR

Už počas prvých finálových zápasov o Stanley Cup sa v zámorí vášnivo diskutovalo o účasti hráčov NHL na Zimných olympijských hrách 2018 v Pchjongjangu. Komisár zámorskej profiligy Gary Bettman vydal k tejto problematike nové vyhlásenie, ktoré fanúšikov hokeja príliš nepotešilo.

Šéf najlepšej hokejovej ligy sveta sa ešte v úvode finálovej série medzi Pittsburghom Penguins a San Jose Sharks nechal v jednom z rozhovorov počuť, že pre NHL nie je výhodné sa zúčastniť Olympiády. Dôvodom je nutné prerušenie sezóny a žiadny profit z toho, keďže NHL nemá zo ziskov hokejového turnaja na ZOH vôbec nič.

Aj šéf IIHF Rene Fasel prezradil, že s účasťou hráčov NHL na ZOH to „nevyzerá najlepšie.“ O platbe za transport a poistenie pre hráčov NHL na Olympiádu nechce ani len počuť. Aby toho nebolo málo, v nedávnom rozhovore pre chicagotribune.com Bettman opäť otvoril tému (ne)možnej účasti hráčov NHL na Olympiáde: „Do zimy sa pravdepodobne nedostaneme k vážnym debatám ohľadom účasti hráčov s hráčskou asociáciou, IIHF alebo Medzinárodným olympijským výborom. Momentálne to pre nás nie je prioritou.

Prvý muž National Hockey League tak dal jasne najavo, že zámorská profiliga nemá záujem o štart svojich hráčov v Pchjongjangu. Mnohí experti dokonca tvrdia, že septembrový Svetový pohár sa znovu obnovil práve z dôvodu, aby mali predstavitelia NHL „alibi“ pred neúčasťou svojich hokejistov na ZOH.

Tak či onak, reálne hrozí, že prvýkrát od roku 1998 sa Olympiáda bude musieť zaobísť bez hráčov najlepšej hokejovej ligy sveta. Všetko sa ale môže zmeniť po tom, čo sa k celej situácii oficiálne vyjadrí aj NHLPA, ktorá zastupuje záujmy hokejistov. Niet pochýb o tom, že národní „srdciari“ ako Alexander Ovečkin a spol. budú nástojiť na svojej účasti pod olympijskými kruhmi.