Main Content

Nový klub NHL z Las Vegas vs. Chicago. Prezývka nového klubu poburuje fanúšikov Blackhawks

štvrtok, 18. august 2016 11:28 | Autor: Dávid Lech

Nový klub NHL z Las Vegas vs. Chicago. Prezývka nového klubu poburuje fanúšikov Blackhawks
Nový klub NHL z Las Vegas vs. Chicago. Prezývka nového klubu poburuje fanúšikov Blackhawks | zdroj: © TASR

V ročníku 2017/2018 sa v najlepšej hokejovej lige sveta objaví nový hokejový klub z Las Vegas. Predstavitelia nováčika už pilne pracujú na svojej prezývke. Alternatív je viacero, no tá najreálnejšia sa príliš okato podobá na prezývku súčasného celku z Chicaga Blackhawks.

Mesto Las Vegas predstavené ako 31. účastník National Hockey League pre sezónu 2017/2018. Vystupovať malo pod názvom Las Vegas Black Knights, no kvôli autorským právam, ktoré vlastní celok OHL London Knights, bol tento návrh zamietnutý. Americký tím si tak musel nájsť novú prezývku, ktorá doposiaľ nebola zverejnená.

Po tom, čo prezývka Black Knights bola zavrhnutá, nový celok bol pritlačený k múru. Bill Foley, poradca majiteľa Murrayho Cravena, sa tejto problematike venoval vo vyhlásení pre nhl.com: „Každý chce, aby bol náš názov zverejnený. Tiež pre to ,umierame‘.“ Pri menovaní generálneho manažéra Georgea McPheeho taktiež dodal: „Naším cieľom je mať logo a názov tímu. A to čo najskôr.

K tejto debate sa pridal aj samotný majiteľ klubu, spomínaný Murray Craven: „Diskutovali sme s vedením ligy o našom možnom názve a obaja sme si vymenili niekoľko nápadov. Skvelou správou je, že Adidas má už niekoľko vynikajúcich návrhov na vzhľad našich dresov. Každý chce jednoduchý a klasický dizajn. Je veľmi dôležité, aby sa fanúšikovia dokázali stotožniť so svojím tímom.

Fanúšikovia okrem dresov, ktoré bude po novom vyrábať firma Adidas (v súčasnosti NHL dresmi zásobuje Reebok), sa budú musieť stotožniť aj s názvom tímu, ktorý by mal byť podľa najnovších návrhov Las Vegas Nighthawks. „Nighthawks je meno, nad ktorým reálne uvažujeme. V hre sú taktiež aj Red Hawks a Desert Hawks,thescore.com cituje slová Foleyho.

Ak aj vy vidíte v tomto názve spojitosť s názvom tradičného celku Chicago Blackhawks, nie ste sami. Po zverejnení týchto možných prezývok klubu sa na novovzniknutý klub zniesla vlna kritiky. A to predovšetkým od fanúšikov „jastrabov“ z Chicaga. Samotný klub zatiaľ voči tejto informácii nevydal žiadne oficiálne prehlásenie. Je však takmer isté, že sa to nikomu z vedenia klubu z veterného mesta páčiť nebude. Ide totiž svojím spôsobom o útok na ochrannú známku a autorské práva.

Foley ale tieto obvinenia rázne odmieta. „Sú to dva odlišné názvy. Nighthawks uctieva vtáka, ktorý je v Las Vegas dobre známy a taktiež reprezentuje bojové lietadlo Nighthawk v miestnej leteckej základni.

Oficiálny názov klubu by mal byť podľa očakávania zverejnený v septembri. Prehovoriť by do neho mali podľa všetkého aj majitelia Chicaga Blackhawks, ktorým sa návrh tohto názvu určite nebude páčiť.