Main Content

ŠIALENÁ ŠPEKULÁCIA: Hossa s Pánikom na odchode z Chicaga

sobota, 20. august 2016 13:44 | Autor: Dávid Lech

ŠIALENÁ ŠPEKULÁCIA: Hossa s Pánikom na odchode z Chicaga
ŠIALENÁ ŠPEKULÁCIA: Hossa s Pánikom na odchode z Chicaga | zdroj: © TASR

Na internete sa objavila zaujímavá špekulácia, podľa ktorej by mali Marián Hossa a Richard Pánik spoločne opustiť organizáciu Chicaga Blackhawks.

Slovenský útočný tandem hrajúci vo farbách Chicaga Blackhawks Marián Hossa a Richard Pánik by mohli čoskoro zmeniť dres. Aspoň to tvrdí web thehockeypress.ca, ktorý len nedávno zverejnil špekuláciu ohľadom odchodu dvoch slovenských útočníkov do Anaheimu Ducks. Do veterného mesta by ako protihodnota mal cestovať jeden z najžiadanejších a najperspektívnejších zadákov Cam Fowler.

Už skôr sa zámorím rojili špekulácie ohľadom odchodu Mariána Hossu z Chicaga Blackhawks. Medzi záujemcov o jeho služby by sa mal radiť aj jeho predchádzajúci zamestnávateľ z Ottawy Senators, ktorý ho v roku 1997 draftoval v prvom kole z celkového dvanásteho miesta.

Po tom, čo sa Chicagu Blackhawks nepodarilo zlanáriť do svojho tímu víťaza Hobey Baker Award Jimmyho Veseyho, ktorý sa upísal New Yorku Rangers, sa výmena dvoch útočníkov Chicaga za obrancu zdá nereálna. Generálny manažér Stan Bowman vyjadril obrovskú spokojnosť so zložením svojej defenzívy a príchod Fowlera do Chicaga nie je potrebný. Práve naopak, „jastraby“ majú najväčší problém so zložením svojich útočných formácií pre nový ročník a odchod dvoch útočníkov by ofenzívu Blackhawks výrazne oslabil.

Výmena Mariána Hossu by bola pre organizácia Hawks obrovským rizikom. Jeho dlhodobému 12-ročnému „front-loaded“ kontraktu navyše hrozí možnosť udelenia „cap recapture,“ t.j. finančnej sankcie, ktorá sa klubu NHL zarátava do cap hitu napriek faktu, že hráč ukončí kariéru pred vypršaním svojho platného kontraktu. Toto pravidlo je zavedené pri hráčoch starších ako 35 rokov, aby kluby umelo nepredlžovali hráčom zmluvy a tak si výrazne znižovali ročný cap hit (suma, ktorá sa zarátava tímu do platového stropu). V prípade Hossovho kontraktu cap recapture dosahuje výšku 4,275 miliónov USD až do roku 2020. Ak by bol Slovák vymenený a kariéru by predčasne ukončil v inom klube, táto suma by bola naďalej zarátavaná do platového stropu „jastrabov“ a preto je pre americký klub výhodnejšie si jedného z najkomplexnejších hokejistov sveta ponechať vo svojom tíme.