Main Content

8 najväčších otáznikov účastníkov Svetového pohára

nedeľa, 21. august 2016 16:48 | Autor: Dávid Lech

8 najväčších otáznikov účastníkov Svetového pohára
8 najväčších otáznikov účastníkov Svetového pohára | zdroj: © TASR

Začiatok dlho očakávaného Svetového pohára 2016 sa blíži. Každý jeden účastník ale musí riešiť niekoľko závažných otázok, na ktoré potrebuje nájsť odpoveď ideálne ešte pred začiatkom turnaja.

Zámorský web espn.go.com predstavil 8 najvážnejších otázok, ktorým musia čeliť účastníci Svetového pohára pred začiatkom septembrového turnaja.

Tím USA

Ktorý elitný brankár dostane prednosť?

USA bude na Svetovom pohári podľa všetkého disponovať najkvalitnejšie obsadeným brankárskym postom. Na súpiske figuruje trojlístok Jonathan Quick (Los Angeles Kings), Cory Schneider (New Jersey Devils) a Ben Bishop (Tampa Bay Lightning). Vo všetkých prípadoch ide o brankárov svetových kvalít a preto nad zvolením tímovej jednotky visí obrovský otáznik. Kľúčom k úspechu pre ambiciózny celok USA bude postaviť medzi tri žrde toho správneho muža.

Tím Kanady

Budú Price, Benn a Seguin stopercentne fit?

To sa pýta sám seba manažment kanadského výberu. Kanada opanovala olympijské hry v rokoch 2010 i 2014 a zuby si brúsi taktiež na triumf na Svetovom pohári, kde by sa mala stretnúť hokejová smotánka z najlepších hokejových krajín sveta. Otázne však je či sa bude môcť v bránkovisku spoľahnúť na hviezdneho Careyho Pricea, ktorý naposledy kvôli zdravotným problémom odchytal súťažný zápas 25. novembra. Otázny je štart dynamického ofenzívneho dua z Dallasu Stars Tyler Seguin – Jamie Benn. Obaja hráči sa zotavujú zo zdravotných problémov a ich štart na Svetovom pohári je ohrozený.

Tím Severnej Ameriky

Čo bude s Matthewsom?

Tohtoročná draftová jednotka by mohla v tíme Severnej Ameriky plniť rolu zdravého náhradníka. Experti s ním v predpokladaných zostavách príliš nerátajú, no faktom ostáva, že Severná Amerika odohrá svoj prvý zápas na turnaji v Air Canada Centre v Toronte – teda v aréne, kde by mal americký supertalent odštartovať svoju kariéru v NHL. Omilostí manažment talentom nabitého celku 18-ročného centra?

Tím Ruska

Zradí defenzíva ruskú zbornú?

Jevgenij Malkin, Pavel Dacjuk, Vladimir Tarasenko, Artemi Panarin, Alexander Ovečkin, Jevgenij Kuznecov. To všetko sú ruskí útočníci, ktorí bývajú v zápasoch častokrát rozdieloví. V defenzíve ruskej zbornej to už ale také ružové nie je. Najväčšou hviezdou zadných radov má byť 37-ročný Andrej Markov. Veľa času na ľade by mali tráviť aj neskúsení Nikita Nesterov, Nikita Zajcev či Alexej Marčenko. Ak sa mladí obrancovia vypnú ku konzistentným výkonom, Rusko môže uspieť. Ak nie, turnaj môže skončiť pre ofenzívnymi hviezdami nabitý tím fiaskom. Nie je to tak dávno, čo USA v štvrťfinále MS 2013 deklasovali vtedy obhajcov titulu vysoko 8:3.

Tím Švédska

Dokážu poraziť favoritov?

Švédsko pocestuje na Svetový pohár s nabitým kádrom, ktorý bude patriť medzi adeptov na zisk najcennejšieho kovu. Otázne však je či sa dokážu popasovať aj s tými najväčšími favoritmi na medailu, akým je napr. domáca Kanada, ktorá v najsilnejšom zložení častokrát hrá vlastný turnaj a poráža súpera za súperom. Je tak veľmi ťažké predpovedať či sa veľmi dobre vyskladaná súpiska „troch koruniek“ dokáže popasovať aj s najväčšími favoritmi Svetového pohára.

Tím Fínska

Kto sa bude starať o produktivitu?

Fínov by podľa zámorského webu mala najviac trápiť nejasná produktivita tímu. Na súpiske je len jeden dvadsaťgólový strelec Aleksander Barkov a žiaden z hráčov nedokázal pozbierať viac bodov ako Jussi Jokinen (60). Oporou tímu by mal byť nepochybne brankár Pekka Rinne spolu s dominantnou dobre pracujúcou defenzívou. Nízky ofenzívny potenciál ale bude vytvárať obrovský tlak na hviezdneho mladíka Patrika Laineho. Dokáže sa s ním dvojka draftu vysporiadať?

Tím Európy

Nájdu svoju identitu?

Dokáže sa celok vyskladaný z hráčov viacerých národností zomknúť a nájsť svoju identitu? Ak budú hviezdy ako Roman Josi, Mark Streit, Zdeno Chára, Anže Kopitar, Marián Hossa a spol. ťahať za jeden povraz, môžu príjemne prekvapiť. Nad výkonnosťou a motiváciou hráčov tímu Európy ale visí veľmi veľký otáznik. S tímom Európy sa preto v boji o medaily príliš neráta.

Tím Česka

Potiahnu ich brankári?

Tím Česka je pred začiatkom Svetového pohára veľmi podceňovaný. Káder Čechov sa na papieri nemôže porovnávať s výberom Kanady, Švédska, USA a ďalších a tak musia veriť len v to, že v osobe jedného z brankárov nájdu nového „Dominika Hašeka,“ ktorý ich senzačnými výkonmi dotiahne k medailovému zisku. O slovo sa hlási predovšetkým Petr Mrázek z Detroitu Red Wings. Veľkou konkurenciou bude pre mladého brankára aj Michal Neuvirth z Philadelphie Flyers, ktorý v play-off 2016 podával vynikajúce výkony. Tretím brankárom je Ondřej Pavelec z Winnipegu Jets.