Main Content

Je to realita, slovenskému futbalu prvýkrát v histórii vládne dedina

pondelok, 22. august 2016 17:38 | Autor: Filip Chudý

Je to realita, slovenskému futbalu prvýkrát v histórii vládne dedina
Je to realita, slovenskému futbalu prvýkrát v histórii vládne dedina | zdroj: © TASR

Počas víkendu sme zaznamenali jednu výraznú novinku, o akej sa nám pred niekoľkými rokmi ani nesnívalo, hoci to k tomu postupne smerovalo. Slovenskú ligovú scénu ovládla dedina.

Komentár Filipa Chudého

Kto dlhšie nesledoval našu futbalovú scénu a po víkende sa pozrel na tabuľku, ten si musel pripadať ako vo sne, niekto možno dokonca v nočnej more. Novým ligovým lídrom je ŽP Šport Podbrezová, alebo inak povedané, prvýkrát v histórii je na čele nášho ligového futbalu dedina. A hoci až desať miest na Slovensku má menší počet obyvateľov, ako s necelými štyrmi tisíckami ľudí Podbrezová, nič to nemení na tom, že hlavne pre tradičné futbalové mestá je to hanba.

Ale nemožno sa tomuto stavu diviť, pretože ono to k tomu smerovalo dlhšie. Tri krajské mestá (Nitra, Banská Bystrica, Košice) živoria v druhej lige, v ktorej bol Prešov ešte minulú sezónu. V ostatných rokoch sme zaznamenali nástup menších a ligovo netradičných miest. A to nie preto, že by nejako finančne podrástli, to len tradičné značky schudobneli a dovtedy „chudobní“ si udržali svoj štandard a k tomu robia futbal poctivo.

Nie tak dávno hrali o špicu Zlaté Moravce, Senica bojovala dokonca reálne o titul, Myjava v minulej sezóne bola suverénne bronzová, keď za sebou nechala Trnavu a Žilinu. A teraz sa zdá, že podobný ročník by mohla prežiť Podbrezová. Už pred sezónou sme upozorňovali na to, že Podbrezovčania môžu byť príjemným pozitívom tohto ročníka, keďže ono tomu viac vecí nasvedčovalo, no takýto začiatok sme u nich nečakali.

V tabuľke jarnej časti minulej sezóny skončila Podbrezová piata, čo už niečo signalizovalo. Vyšiel jej aj záver minulého ročníka, keď z jej hráčov v tom čase spadli posledné záchranárske problémy, čo sa prejavilo na pohode, ktorá je aktuálne na najvyššom možnom stupni. Možno to znie až neuveriteľne, ale Podbrezová neprehrala už desať ligových zápasov za sebou, a tak nikto nemôže namietať, že si priebežnú vedúcu pozíciu nezaslúži.

Jej výsledky zvýrazňuje fakt, že súťaž začala zápasmi proti štyrom najlepším tímom minulej sezóny, pričom dve najlepšie dokonca porazila. Slovanu „odvolala“ trénera a Trenčín prevýšila na jeho umelej tráve. Podbrezová hrá mimoriadne kompaktne a rozumne, najlepšie o tom hovorí skóre 6:1 za prvých šesť ligových stretnutí. Je to výsledok kvalitnej práce trénera Mareka Fabuľu, ktorý si v zime začal dávať mužstvo dokopy. Kostra mužstva je pevná a skúsená, hráči sú zohratí, každý z nich pozná a plní svoje úlohy, no a to v našej lige na dobré výsledky bohato stačí.

Už sa dokonca začínajú ozývať hlasy o slovenskom Leicesteri, no v tomto prípade by sa skôr hodilo slovenský Hoffenheim, ktorý v sezóne 2008/09 dlhšie viedol bundesligu, pričom táto nemecká dedina má ešte o cca 700 obyvateľov menej. Nech je ako chce, slovenský futbal zažíva historickú chvíľu, keď najvyššie sa ocitla dedina. Treba to brať ako realitu a výsledok práce tých, čo by z historického hľadiska mali v našej lige panovať. Podbrezovej treba zagratulovať, v tomto momente si nikto viac prvé miesto nezaslúži.