Main Content

Hokej sa učil hrať na kolieskových korčuliach. Teraz môže prepisovať históriu NHL

piatok, 26. august 2016 17:32 | Autor: Dávid Lech

Hokej sa učil hrať na kolieskových korčuliach. Teraz môže prepisovať históriu NHL
Hokej sa učil hrať na kolieskových korčuliach. Teraz môže prepisovať históriu NHL | zdroj: © TASR

Meno David Levin si určite zapamätajte. Ide o 16-ročného hokejistu, ktorý je považovaný za jeden z najväčších talentov dostupných pre draft 2018. Ak sa mu podarí dostať do NHL, prakticky okamžite prepíše jej históriu.

Ľad najlepšej hokejovej ligy sveta v minulosti brázdili viacerí hráči indiánskeho pôvodu, Libanončan, Holanďan, Jamajčan či Íri a Škóti. V NHL sa objavilo množstvo hráčov s nehokejovou národnosťou. O prepísanie histórie by sa po novom mohol postarať 16-ročný mladík David Levin. Šikovný krídelník je v hodnotení skautov v súvislosti s draftom 2018 veľmi vysoko.

Snom každého hokejistu je dostať sa do NHL. Nie každému sa to splní a omnoho menej reálnejší je ten sen, ak ho sníva chlapec v Izraeli. Rodák z Tel Avivu má za otca trénera inline hokeja. Už v štyroch rokoch stál na kolieskových korčuliach s hokejkou v ruke a tento šport sa mu veľmi zapáčil. Neskôr však túžil okúsiť aj „skutočný“ ľadový hokej. Na výber mal v rodnom meste „až“ dve klziská. Na ľade mu to ale nešlo podľa jeho predstáv a tak sa vrátil k inlineu.

Skauti v ňom videli veľký talent. Napriek tomu, že malý David nevedel poriadne na ľade ani brzdiť, rozhodol sa stať sa profesionálnym hokejistom. V Izraeli by sa mu to ale nepodarilo a tak musel odísť do zámoria. „Najprv som to povedal mame. Nechcela ma pustiť, mala veľký strach. A tak som si potom sadol s rodičmi a povedal im, že si chcem splniť sen. Že chcem ísť do Kanady hrať hokej.

V dvanástich rokoch sa tak presťahoval na iný kontinent, kde mal bývať u svojej tety a uja. „Je tu skutočne zima, omnoho väčšia ako v Izraeli. A tiež tu dosť sneží,“ porovnáva podnebie talentovaný hráč pre nhl.com.

V Kanade sa doučil korčuliarskej technike a postupom času sa vypracoval v najväčšie hokejové talenty s ročníkom narodenia 1999. Vo svojej prvej kompletnej sezóne za morom 2014/2015 pozbieral v 55 stretnutiach 80 kanadských bodov za bilanciu 39+41. Jeho 178-centimetrová postava ale spôsobovala, že mu v zámorí až tak neverili. Stal sa hráčom Sudbury Wolves v kanadskej juniorke OHL, kde si od neho nesľubovali veľa. Poriadne sa ale „sekli.“

V 47 dueloch pozbieral 30 kanadských bodov (9+21) a to napriek faktu, že patril medzi najmladších hráčov v lige. Výkonnostný krok tak dokázal držať aj s omnoho staršími a fyzicky vyspelejšími hráčmi. Nad jeho výkonmi sa rozplýva predovšetkým jeho kouč David Matsos: „Môžete chlapcov veľa naučiť, ale nemôžete ich naučiť jednu vec, a to sú hokejové zmysly. Ten mladík myslí na úplne inej úrovni. Je to jeden z najtalentovanejších hráčov, akých som kedy videl.

V rozhovore pre nhl.com zároveň prezradil, že nemá žiadny obľúbený klub v NHL, no obdivuje hru Patricka Kanea a Jevgenija Malkina. Jeho cieľ je jednoznačný: „Chcem sa dostať do NHL! Na izraelský hokej by to malo obrovský dopad. Neustále myslím na to, ako by som tým potešil moju rodinu a priateľov. Snažím sa preto každý deň tvrdo makať, aby sa mi splnil sen.

V prípade, že sa Levin dostane do NHL, stane sa vôbec prvým Izraelčanom v histórii zámorskej profiligy. „Dres Sudbury má rovnaké farby ako vlajka Izraela, modrú a bielu. Zakaždým tak myslím na svoju krajinu, keď ho vidím. Snažím sa hrať aj za ňu, hokej je môj život.

Talentovaný hráč dokazuje, že pôvod hokejistu skutočne nehrá žiadnu rolu. V Kanade sa vynikajúco adaptoval a momentálne sa radí medzi najväčšie hokejové talenty v OHL. „Chcem všetkým doma ukázať, že sa nesmú vzdávať. Vôbec nehrá rolu, odkiaľ pochádzate,“ posiela jasný odkaz do sveta.