Main Content

Pocta pre Hossu s Chárom. Sú blízko Siene slávy

sobota, 27. august 2016 14:21 | Autor: Dávid Lech

Pocta pre Hossu s Chárom. Sú blízko Siene slávy
Pocta pre Hossu s Chárom. Sú blízko Siene slávy | zdroj: © TASR

V zámorí sa dočkali obrovskej pocty. Slovenskí hokejisti Marián Hossa a Zdeno Chára boli renomovaným portálom zaradení medzi najvážnejších adeptov na zaradenie do hokejovej Siene slávy.

Web bleacherreport.com zverejnil výber 30 hráčov z jednotlivých klubov National Hockey League, ktorí majú najväčšiu šancu zaradiť sa medzi „nesmrteľných“ a stať sa súčasťou hokejovej Siene slávy. Medzi tridsiatkou menovaných sa objavili aj dve slovenské mená, a to kapitána Bostonu Bruins Zdena Cháru a krídelníka Chicaga Blackhawks Mariána Hossu.

Na adresu 39-ročného lídra „medveďov“ zámorský web napísal: „Zdeno Chára je jedným z najobávanejších obrancov v histórii NHL. Má veľmi silné ofenzívne schopnosti, čo z neho robí komplexného zadáka. V roku 2009 vyhral Norris Trophy a v roku 2011 sa stal držiteľom Mark Messier Leadership Award, v rovnakom roku vyhral Stanley Cup. V posledných 13 sezónach sa deväťkrát dostal medzi finalistov Norris Trophy a v 1275 stretnutiach pozbieral 575 kanadských bodov.

Pri dôležitej otázke či je vstup Cháru do hokejovej Siene slávy skutočne reálny, zámorskí novinári poznamenali: „Výkonnosť 39-ročného muža klesá, no stále ostáva dominantným bekom. Chára je unikátnym fyzicky zdatným hráčom, ktorý by nemal ostať ignorovaný. Je len druhým Európanom, ktorému sa podarilo získať Norrisa, Chára je inšpiráciou pre mnohých európskych hokejistov.“

Najvyšší muž histórie zámorskej profiligy už nie je to, čo býval a v kuloároch sa povráva o jeho možnom odchode z Bostonu Bruins. Tak či onak, všetko nasvedčuje tomu, že v budúcnosti sa bude reálne uvažovať o jeho uvedení do hokejovej Siene slávy. A nie je jediným Slovákom. Zaradiť by sa tam mal po konci kariéry nepochybne aj jeho krajan Marián Hossa.

Marián Hossa je pravdepodobne rok čo rok jedným z najpodceňovanejších hokejistov. Nie je len silným defenzívnym špecialistom na krídle, ale je zároveň spoľahlivou ofenzívnou zbraňou. Počas 18 sezón v NHL nastrieľal 499 gólov, pozbieral 1089 bodov v 1236 dueloch v základnej časti a v 201 stretnutiach play-off pridal 52 gólov a pozbieral 149 bodov. Bol veľmi dôležitou súčasťou zisku troch Stanley Cupov organizácie Chicaga Blackhawks a celkovo päťkrát sa zúčastnil finále Stanley Cupu s Pittsburghom, Detroitom a Chicagom v posledných deviatich rokoch.

Je vstup rodáka zo Starej Ľubovne medzi hokejovú smotánku skutočne reálny? Zámorie Hossovi verí. „Hossa má 37 rokov a do konca kontraktu mu ostáva 5 rokov. Ak sa mu budú vyhýbať vážnejšie zranenia a naďalej bude zbierať 50-60 bodov ročne, mal by si zaistiť takmer okamžité zaradenie do Siene slávy. Ak by jeho kariéra skončila už dnes, stále by bol vážnym adeptom na zaradenie,“ vzdáva poklonu zámorský portál trenčianskemu odchovancovi.

Kompletný zoznam bleacherreport.com kandidátov na vstup do Hockey Hall of Fame:
Anaheim Ducks – Ryan Getzlaf
Arizona Coyotes – Shane Doan
Boston Bruins – ZDENO CHÁRA
Buffalo Sabres – Brian Gionta
Calgary Flames – Johnny Gaudreau
Carolina Hurricanes – Jordan Staal
Chicago Blackhawks – MARIÁN HOSSA
Colorado Avalanche – Jarome Iginla
Columbus Blue Jackets – Brandon Saad
Dallas Stars – Jason Spezza
Detroit Red Wings – Henrik Zetterberg
Edmonton Oilers – Connor McDavid
Florida Panthers – Jaromír Jágr
Los Angeles Kings – Anže Kopitar
Minnesota Wild – Ryan Suter
Montreal Canadiens – Shea Weber
Nashville Predators – P.K. Subban
New Jersey Devils – Taylor Hall
New York Islanders – John Tavares
New York Rangers – Henrik Lundqvist
Ottawa Senators – Erik Karlsson
Philadelphia Flyers – Claude Giroux
Pittsburgh Penguins – Sidney Crosby
San Jose Sharks – Joe Thornton
Saint Louis Blues – Vladimir Tarasenko
Tampa Bay Lightning – Steven Stamkos
Toronto Maple Leafs – Auston Matthews
Vancouver Canucks – Daniel a Henrik Sedinovci
Washington Capitals – Alexander Ovečkin
Winnipeg Jets – Dustin Byfuglien