Main Content

Dobré správy pre Európu: NHL chce viac medzinárodného hokeja

sobota, 27. august 2016 17:11 | Autor: Dávid Lech

Dobré správy pre Európu: NHL chce viac medzinárodného hokeja
Dobré správy pre Európu: NHL chce viac medzinárodného hokeja | zdroj: © TASR

Vedenie NHL i hráčska asociácia NHLPA volajú po navýšení medzinárodných zápasov. Okrem reprezentačnej scény chcú v zámorí obnoviť spoluprácu s európskymi klubmi.

Príprava Svetového pohára podnietila vo vedení najlepšej hokejovej ligy sveta túžbu po medzinárodnej spolupráci. Podľa vedenia ligy i hráčskej asociácie NHLPA je potrebné rozšíriť kalendár medzinárodných stretnutí a hokej ponúkať fanúšikom v rôznych kútoch sveta.

Radi by sme organizovali Svetový pohár pravidelne, možno aj na iných miestach vo svete. Hľadáme ďalšie merania síl na medzinárodnej úrovni, ktoré by sa mohli organizovať pravidelne. So Svetovým pohárom ako základom uvidíme rastúcu medzinárodnú hokejovú prezentáciu v podobe prípravných zápasov tímov NHL medzi sebou proti miestnym klubom a podobne,“ prezrádza svoje plány šéf NHL Gary Bettman oficiálnemu webu ligy nhl.com.

Komisár najlepšej hokejovej ligy sveta má do budúcnosti zjavne veľké plány: „Sme v televízii v 140 krajinách sveta. Chceme ponúknuť rozmanitosť udalostí, aby bolo vidieť, že Severná Amerika je silná a zdravá. A s týmto základom máme príležitosť naviazať ďalším prieskumom možnosti nášho športu, ktorý má tu najrozmanitejšiu základňu hráčov zo všetkých severoamerických ligových súťaží.

Bettmanove pozitívne vyjadrenia sa ale okamžite zastavili, keď novinári načrtli tému účasti hokejistov NHL na Zimných olympijských hrách 2018 v Pchjongjangu. Najbližších šesť mesiacov sa NHL údajne nebude zaoberať touto otázkou.

Zástupca hráčov Donald Fehr ale o neúčasti hokejistov na ZOH nechce ani len počuť: „Jedno ani druhé nemá nič spoločné,“ tvrdí na margo účasti hráčov na septembrovom Svetovom pohári a druhým dychom dodáva: „Olympiáda je unikátny turnaj. Je tam veľa športov. Má svoju históriu. Ako každý vie, hráči si vážia účasť na olympiáde. Svetový pohár je niečo iné. Je to čisto hokejová akcia. Je samostatná. Nemyslím si, že akýmkoľvek spôsobom prekáža olympiáde.

Zámorská profiliga by chcela opäť do hokejového kalendára zaviesť pravidelnosť Svetového pohára, ktorý by sa konal každé štyri roky. V pláne je taktiež turnaj, v ktorom by medzi sebou súperili európske kluby s tímami NHL. Duely by sa tak mohli opäť uskutočniť aj v Európe, ako tomu bolo aj v minulosti. Bettman chce podľa vlastných slov taktiež expandovať hokej do Číny, kde vzniklo množstvo hokejový programov.

S plánom ligy súhlasí aj NHLPA. „Nevidím v tom žiadne obmedzenia. Samozrejme, určité obmedzenia sú v kalendári, v každom prípade vidíme medzinárodnú scénu ako veľmi dôležitú,“ uzatvára Donald Fehr.

O Svetový pohár 2016 je zatiaľ veľký záujem, predalo sa vyše 90% dostupných vstupeniek, čo jasne hovorí o tom, že hokejových priaznivcov láka vidieť v akcii najlepších hokejistov sveta z rôznych krajín. Všetko nasvedčuje tomu, že v prípade zorganizovania ďalších medzinárodných akcií sa so slovenskou reprezentáciou opäť nebude rátať. Slovensku v IIHF rebríčku patrí až ôsma priečka a reprezentanti našej krajiny nedostali priestor ako samostatný tím ani na tohtoročnom spomínanom septembrovom turnaji.