Main Content

Wayne Gretzky prezradil, čo si myslí o Svetovom pohári 2016

utorok, 30. august 2016 15:24 | Autor: Dávid Lech

Wayne Gretzky prezradil, čo si myslí o Svetovom pohári 2016
Wayne Gretzky prezradil, čo si myslí o Svetovom pohári 2016 | zdroj: © TASR

Stal sa synonymum slova hokejová legenda. V drese kanadskej reprezentácie odohral na Kanadskom pohári 31 duelov a zažil niekoľko nezabudnuteľných medzinárodných meraní síl. Teraz sa Wayne Gretzky vyjadril k pripravovanému septembrovému turnaju, kde by sa mala objaviť svetová hokejová elita.

Naposledy sa Svetový pohár konal v roku 2004, kde Wayne Gretzky pôsobil v úlohe generálneho manažéra a skladal víťazný tím pre turnaj, na ktorom napokon Kanada získala vytúžené zlato. Teraz bude turnaj sledovať len v úlohe diváka. A zápasov sa už podľa vlastných slov nevie dočkať.

Som šťastný za celú NHL a za ľudí, ktorí sa na Svetový pohár prídu pozrieť. Myslím, že je to ešte o úroveň vyššie, na čom sme sa podieľali my, hoci Kanadské poháre boli úžasné,“ pre nhl.com tvrdí legendárny hokejista, ktorý počas kariéry v NHL pozbieral 2857 kanadských bodov v 1487 stretnutiach.

Popri famóznych výkonoch v zámorskej profilige zbieral úspechy aj na spomínanom Kanadskom pohári (predchodca Svetového pohára), ktorý opanoval s „javorovými listami“ v rokoch 1984, 1987 a 1991. V roku 1981 a 1996 sa musel skloniť pred kvalitami Sovietov resp. Američanov.

V roku 2002 postavil Kanade na ZOH zlatý tím a rovnakou úlohou bol poverený aj v roku 2004. Na tieto okamihy si naďalej veľmi živo pamätá: „Jedna z mojich najlepších spomienok je, keď sme stavali tím. Pamätám sa ako sme sa bavili, čo by sa stalo, keby sa Martin Brodeur zranil. Kto by ho nahradil? Všetci sme si anonymne povedali, že Roberto Luongo je tým správnym mužom. Vedeli sme, že je dobrý. V tom zápase s Českom sme si nezaslúžili vyhrať, ale Luongo sa v bráne „staval na hlavu,“ len aby chytil puk. Bol som na neho a celý tím veľmi hrdý,“ spomína Gretzky na víťazstvo Kanady v semifinále nad Českom v pomere 4:3 po predĺžení. Vo finále Kanada zdolala Fínsko 3:2 a radovala sa zo zisku najcennejšieho kovu.

Gretzky sa vyjadril taktiež k zmiešaným výberom amerických a kanadských mladíkov do 23 rokov a Tímu Európy: „Premýšľam... Ak tam je šikovný 19-ročný hráč, prečo by nemohol hrať za svoju krajinu, prečo by nemal mať tú možnosť? Vždy chcete hrať za svoju krajinu,“ tvrdí, no zároveň vidí v zmiešanom tíme aj pozitívum: „Som nadšený z Kopitara, ktorý dostane možnosť na turnaji štartovať, ktorú by inak nedostal. Z tohto pohľadu je možnosť ukázať ľuďom ďalších skvelých hráčov.“ 55-ročný Kanaďan sa pri predstave na čoraz blížiaci sa turnaj doslova rozplýva: „Bude to niečo úžasné,“ uzatvára svoje rozprávanie o Svetovom pohári. Aj slová legendárneho hokejistu potvrdzujú, že na fanúšikov po celom svete čaká obrovský hokejový sviatok.