Main Content

Réwaya analyzoval zámorský web Montrealu. Píše o jeho silných stránkach a slabinách

streda, 31. august 2016 13:48 | Autor: Dávid Lech

Réwaya analyzoval zámorský web Montrealu. Píše o jeho silných stránkach a slabinách
Réwaya analyzoval zámorský web Montrealu. Píše o jeho silných stránkach a slabinách | zdroj: instagram

Martin Réway bol zaradený medzi 25 najlepších hráčov Montrealu do 25 rokov. Na webe klubu píšu o jeho impozantnej sezóne, herných prednostiach ale aj slabinách. Slovenský reprezentant sa umiestnil v lepšej polovici výberu.

Na zámorských weboch venujúcich sa konkrétnym tímom NHL sa v lete rozbehla tradičná rubrika „TOP 25 UNDER 25,“ ktorá postupne každý deň predstavuje výber najlepších 25 hráčov klubu do 25 rokov. Web habseyesontheprize.com venujúci sa kanadskému Montrealu Canadiens umiestnil slovenského útočníka Martina Réwaya na 12. miesto, čo je vskutku veľmi slušné umiestnenie, vzhľadom k tomu, že posledné dve sezóny pôsobil v Európe a Kanaďania tak nemali dostatočný prehľad o jeho výkonoch.

V úvode článku je rozpísaná uplynulá sezóna, v ktorej Réway hájil farby pražskej Sparty a švajčiarskeho Fribourgu. Ročník, v ktorom 21-ročný útočník pozbieral v Tipsport extralige 15 bodov v 14 dueloch a ďalších 21 bodov v 19 duelov NLA bol označený za „impozantný.

Samozrejme, novinári nezabudli spomenúť ani konflikt hráča so zamestnávateľom zo Sparty Praha či nepríjemné zranenie v podobe otrasu mozgu na konci ročníka 2015/2016. Podľa autora článku Patrika Bexella hral Réway svoj najlepší hokej v drese slovenskej reprezentácie na Nemeckom pohári. Novinári v zámorí si taktiež všimli ďalšiu zmenu v hre rodáka z Prahy: „Najväčšou zmenou tejto sezóny bolo, že začal zbierať viac bodov pri hre 5 na 5. V predchádzajúcom ročníku v Sparte pozbieral 82% svojich bodov v presilových hrách. Neskôr poskočil do kvalitnejšej ligy a stále zbieral body na veľmi vysokej úrovni,“ píše sa na habseyesontheprize.com.

V sérii článkov o top talentoch do 25 rokov sa vždy opisujú aj najväčšie prednosti a slabiny hráča. „Réway je obdarovaný fantastickou palicovou technikou. Jeho zručnosť možno prirovnať k Alexovi Kovalevovi, no častokrát je porovnávaný so Žigmundom Pálffym. Jeho prehľad a skvelé ruky z neho robia v prvom rade skvelého tvorcu hry.“ Zámorský portál vyzdvihol aj jeho kvalitné korčuľovanie.

Autori článku neobišli ani jeho slabiny. Spomínajú jeho výšku (173 centimetrov), no zároveň mu dávajú ako príklad taktiež nie najvyšších hokejistov prvého tímu Brendana Gallaghera a Davida Desharnaisa, ktorí sa dokázali presadiť v NHL napriek tomuto "hendikepu". „Jednou zo slabín je, že Réway len zriedkavo strieľa. S jeho vysokou percentuálnou úspešnosťou streľby je lepšie, zvlášť na užšom severoamerickom klzisku, vystreliť ako hľadať spoluhráča na kombináciu. Ďalšou vecou, ktorú potrebuje zlepšiť je jeho defenzívna hra. Už sa zlepšil v tejto oblasti, no tréner Michel Therrien od neho bude chcieť viac. Možno ho trochu prirovnať k Daleovi Weiseovi či Alexovi Sjominovi, ktorí sa občas vyhýbajú návratu do obrany.

Pre úspech v prvom tíme je tak úloha pre slovenského útočníka jasná – vylepšiť svoju obrannú hru. Talentovaný útočník už skôr deklaroval, že sa hodlá pobiť o miesto v prvom tíme. V novej sezóne ho podľa všetkého čaká miesto v jednej z elitných formácií farmy Montrealu v AHL v tíme St. John’s IceCaps. „Réway bude vždy riskom, no ak sa mu podarí uspieť, bude úžasné sledovať jeho hru. Stále sú tu samozrejme pochybnosti, no omnoho dôležitejšou otázkou je, či mu klub dá šancu uspieť s jeho štýlom hry, alebo sa bude neustále pokúšať pretvoriť ho podľa svojich predstáv,“ dodávajú na záver.