Main Content

Štadión, ktorý pomôže nášmu futbalu viac, ako si myslíme

piatok, 2. september 2016 17:19 | Autor: Filip Chudý

Štadión, ktorý pomôže nášmu futbalu viac, ako si myslíme
Štadión, ktorý pomôže nášmu futbalu viac, ako si myslíme | zdroj: © TASR

Dlhoročné čakanie slovenských futbalových fanúšikov sa skončilo. Ako môže nový štadión na Tehelnom poli zmeniť slovenský futbal? Viac, ako si myslíme!

Komentár Filipa Chudého

Konečne! Toto je najčastejšie slovo, ktoré sa od včerajška šíri futbalovým Slovenskom. Dalo by sa povedať, že vyrástla jedna generácia Slovákov, kým sa pri výstavbe Národného futbalového štadióna prešlo od slov k činom. Potichu sa o ňom začalo hovoriť už na prelome tisícročí, začiatkom toho nového hlasy postupne silneli až niekde pred desaťročím sa o ňom hovorilo už otvorene.     

Odvtedy pretieklo Dunajom veľa vody, ktorá zobrala so sebou aj niekoľko vlád, pričom tie aj svoje projekty štadióna. Pomaly každý rok bola situácia iná, no od konca roku 2009 pomaly bezvýchodisková, až tragikomická. Slovan a reprezentácia vtedy Tehelné pole opustili s tým, že čoskoro sa začne s prácami na novom štadióne. Aká to chyba! Nič sa nerobilo ďalšie takmer štyri roky, keďže štadión sa začal búrať až v lete 2013. Keby sa to vtedy vedelo, Slovan nemusel začať strácať identitu na Pasienkoch a reprezentácia mohla postúpiť na Euro 2012, pretože nám na to stačil prakticky jeden domáci dobrý výsledok v kľúčovom zápase, lenže v Žiline vtedy taký nie a nie dosiahnuť.

No čas sa už vrátiť nedá, ani skutočnosť, že ďalšie tri roky bola na Tehelnom poli iba jama, ktorá sa našťastie začína napĺňať tým najsprávnejším spôsobom, čiže základmi nového štadióna, v ktorým sa objaví aj materiál z toho starého, čím sa oba štadióny symbolicky prepoja.

Tento štadión môže zmeniť náš futbal viac, ako si v tejto chvíli vôbec myslíme, alebo sme schopní pripustiť. Už československá reprezentácia rada chodila hrávať na Tehelné pole svoje kľúčové zápasy, pretože vedela, že na ňom je bližšie k výhre ako kdekoľvek inde, čo mnohé slávne víťazstvá iba potvrdili. A práve sila tohto miesta, v kombinácii s novým štadiónom môže mať pozitívny vplyv na novú slovenskú reprezentáciu, ktorá ho bude vtedy potrebovať, pretože veľká generačná obmena nás čaká približne v čase otvorenia.

Preto práve nový štadión jej môže veľmi uľahčiť situáciu v tom, aby nenastala po partii, ktorá nás dostala na MS aj Euro, žiadna diera. Práve to môže mať výrazný vplyv na budúcnosť celého slovenského futbalu s výhľadom na mnohé roky dopredu. Pretože iba opakovane dobré výsledky nás môžu etablovať na futbalovej mape Európy, po jednorazových sa na nás môže zabudnúť.

Ešte väčší vplyv môže mať tento štadión na slovenskú klubovú scénu. Je totiž úplne jasné, že Slovanu pomôže, a to mimoriadnym spôsobom. No a keď bol silný Slovan, bol vždy na tom podobne aj náš klubový futbal, naopak to nikdy neplatilo. Sekundárne to teda pomôže všetkým našim klubom, pretože keď bude skutočne dobrá naša najvyššia súťaž, ťažiť z toho budú všetci. Nehovoriac o tom, že na ňom môže (bude) v budúcnosti hrať aj ďalší bratislavský klub v najvyššej súťaži, ktorý naša liga tiež potrebuje, či sa to niekomu páči, alebo nie. A už netreba snáď spomínať ďalšie veci z toho vyplývajúce, ako je lepšia kultúra na tribúnach, zvýšená návštevnosť, prípadne možnosť obnovenia spoločnej ligy atď.

Ale, samozrejme, nemožno čakať iba na to, že sa štadión postaví a nastanú zrazu zázraky, pretože tie sa môžu stať iba vtedy, ak sa pozitívna vlna z nového štadióna spojí s ďalšou dobrou prácou. Reprezentácia preto nemôže zaspať na vavrínoch, no a Slovan a slovenský klubový futbal sa musí naopak prebudiť. Pretože iba tvrdou prácou sa dosiahne v skutočnosť to, čo je vidieť na vizualizácii nového štadióna, čiže reklamné bannery Ligy majstrov...

Veľké zápasy, reprezentačné alebo klubové, no a hlavne víťazstvá v nich, totiž môže zabezpečiť iba dobre odvedená práca, nie samotný štadión, ten je „iba“ výrazný prostriedok ich v napĺňaní.