Main Content

Odchod Zreľáka zo Slovana je najlepším riešením pre všetky strany

streda, 7. september 2016 16:16 | Autor: Filip Chudý

Odchod Zreľáka zo Slovana je najlepším riešením pre všetky strany
Odchod Zreľáka zo Slovana je najlepším riešením pre všetky strany | zdroj: © TASR

Prečo Adam Zreľák nenaplnil v Slovane potenciál, bude vôbec belasým chýbať, čo to môže znamenať pre hráčovu kariéru, pomôže to reprezentácii a kto sú vinníci tohto stavu?

Komentár Filipa Chudého

V závere letného prestupového obdobia najviac zaujal prestup Adama Zreľáka zo Slovana do českého Jablonca. Veď Zreľák je aktuálne zrejme najväčšou slovenskou útočníckou nádejou, hoci treba dodať, že získať tento status nie je až tak ťažké. Slovenský futbal má totiž dlhodobé problémy s útočníkmi. Len Róberta Vitteka a Szilárda Németha, zhodou okolností našich historicky najlepších reprezentačných strelcov, sme mohli označiť za útočníkov minimálne európskej úrovne. Veľa ďalších malo síce dobré obdobia, ale boli to len epizódne časti ich kariér. No a súčasnú situáciu snáď netreba komentovať. Najlepšie o tom hovorí fakt, že reprezentácia nedala gól v troch zápasoch za sebou a v domácom prostredí v roku 2016 zatiaľ ani jeden!

Preto ak sa objaví nejaký mladý útočník, ktorý medzi rovesníkmi vyniká, celá slovenská futbalová verejnosť naňho upiera zrak a túžobne očakáva spásu. Zreľák veľmi dobre naskočil do ligy, v Ružomberku sa mu darilo, preto bolo logické, že v polovici predminulej sezóny prišiel kariérny posun, keď ho kúpil Slovan. A hoci prestupová čiastka zverejnená nebola, na slovenské pomery išlo zrejme o drahý prestup. Aj preto si od neho Slovan veľa sľuboval, ale treba otvorene povedať, že Zreľák očakávania nenaplnil.

Jeho gólový priemer za Slovan v lige zostal taký, aký mal v Ružomberku, čiže cca 0,25 gólu na zápas, čo je na útočníka, ktorý navyše hrával prakticky stále, veľká bieda. Prepočítané na minutáž, gól dal v lige každých 352 minút. Tamás Priskin na ligový gól potreboval presne o polovicu menej času, Róbert Vittek zas až o vyše 200 minút menej ako Zreľák. A to všetci traja hrávali približne rovnako, s tými istými spoluhráčmi a trénermi, čiže to porovnanie má výpovednejšiu hodnotu ako porovnávanie hráčov iných tímov.

Navyše s ním v kádri nezískali belasí ani jednu trofej, nehrali skupinovú fázu európskeho pohára, pričom Zreľák sa nesplatil ani gólmi. Jeho jediný skutočne dôležitý gól za Slovan prišiel v tohtoročnom neúspešnom finále Slovenského pohára. Inak dával góly za Slovan len slabším súperom, najviac tým z nižších súťaží, a ešte Trnave, ale tá nehrá o špicu. Ak by sme to teda prepočítali z ekonomického hľadiska, Slovanu sa investícia doňho nevyplatila. Ale kto to mohol vtedy vedieť?

Prečo sa Zreľák v Slovane trápil, to by bolo asi na dizertačnú prácu. No minimálne mu nepomohli (ne)kvality niektorých trénerov, ešte viac možno tlaky na hráčov v klube, resp. veľkosť klubu, pretože iné je byť hviezda Ružomberka a niečo úplne iné to potvrdiť aj v Slovane. Problémy s tým má viac hráčov, a to nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách, keď hráči prichádzajú do klubov s podobným postavením. Aj napríklad v Reale Madrid sa nepresadilo veľa na tamojšiu ligu špičkových hráčov.

Pre Zreľáka je tento prestup do Jablonca vlastne vykúpením, je to možnosť akéhosi nového začiatku. Dobrou správou je to, že ide do klubu s podobným postavením, aké má na Slovensku Ružomberok, čiže provinčný klub so slušným ekonomickým krytím. Dokonca ešte aj sídli na severe krajiny a v horách. Niežeby sme mu nedopriali väčší klub u našich susedov, keď tam už šiel, ale ak to nezvládol v Slovane, čo by potom robil povedzme v Sparte? Tam by s ním ani zďaleka nemali takú trpezlivosť.

Slovan si chcel Zreľáka udržať, pretože je v ňom stále zaujímavý potenciál, ale ak nechcel hráč predĺžiť zmluvu, je lepšie ho predať, ako potom zaňho nedostať nič. Navyše je aj aktuálne zranený. No a čo sa týka jeho čísiel, tie by mal Slovan bez problémov nahradiť, skôr by mal problém, ak by ich nový hráč na jeho mieste neprekonal.

S týmto prestupom môžu byť spokojné všetky strany. Slovan niečo zarobil, navyše sa v jeho zostave otvoril priestor pre niekoho nového, kto by mal byť takmer určite produktívnejší. Spokojnosťou môže oplývať aj Zreľák, pretože tento nový impulz v spojitosti s ME do 21 rokov môže pomôcť jeho kariére. Smútiť nemusí ani reprezentácia, hoci išiel Zreľák do menšieho klubu. Čo sa týka súťaže, v tom si výrazne polepšil, čiže bude mať v nohách viac ťažkých zápasov.

Vlastne jediným negatívom je snáď iba to, že hviezda a kapitán zatiaľ úspešnej 21-tky, ktorý už nazrel aj do seniorskej reprezentácie, ide z našej ligy len do Jablonca. Lenže to je realita a všetky zainteresované strany by si mali spytovať svedomie, prečo tomu tak je. Vinní sú všetci!