Main Content

KOMENTÁR: Slovan musí obhájiť titul pred Európou!

piatok, 27. máj 2011 19:30 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Slovan musí obhájiť titul pred Európou!
KOMENTÁR: Slovan musí obhájiť titul pred Európou! | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Ročník 2010/2011 našej najvyššej futbalovej súťaže už patrí histórií a prichádza čas na hodnotenia a analýzy. Majstrom sa stal bratislavský Slovan, ktorý po jeseni útočil na titul až z piatej priečky, s dvanásťbodovým mankom na jesenného lídra zo Žiliny. Svojou spanilou jazdou štrnástich výhier a jednej remízy dokázali dokráčať k vytúženému cieľu. Avšak, netreba sa uspokojiť a treba vnímať tento cieľ ako polovičný.

Tým hlavným cieľom nateraz zostáva Liga majstrov. Po minuloročnom postupe Žiliny do skupinovej fázy nemôžeme automaticky čakať, že Slovan to má už isté, ale reálna šanca existuje (aj kvôli zmene pravidiel, kedy majú kluby z ,,nefutbalovejších“ krajín šancu na postup vačšiu) . Netreba však podceniť žiadneho súpera (čo sa možno stalo Žiline v prvom zápase na Malte, keď prehrala s miestnou Birkirkirou 0:1) a v neposlednom rade treba mať aj šťastie pri žrebe.

Aby Slovan obstál púťou Ligou Majstrov, je veľmi dôležité zloženie tímu.

Zdá sa, že na trénerskom poste našiel Slovan v osobe Karla Jarolíma skúseného zahraničného odborníka, ktorý po jeseni mužstvo viac stmelil a po príchode niekoľkých posíl ho aj výsledkovo zdvihol. Trénerský faktor je pre tím veľmi dôležitý a keďže ho belasí majú vyriešený, ostáva už ,,len“ otázka hráčskeho kádra. Netvrdíme, že by Slovan so svojim kádrom nemohol obstáť aj na medzinárodnom poli, ale určité posilnenie bude potrebné.

Vynikajúcou správou je, že do veľkej formy sa rozohrali Igor Žofčák a Filip Šebo. Tým však nechceme znevážiť ostatných hráčov. Za 5 inkasovaných gólov v jarnej časti treba pochváliť Matúša Putnockého aj celú obranu a za 35 vstrelených netreba chváliť len Filipa Šeba.  Ak sa však Slovanu podarí udržať týchto dvoch reprezentantov, motor majstrovského tímu ostane nedotknutý. Otázkou však ostáva alternatíva za Filipa Šeba, ak počítame s tým, že Filip ostane, ako sľúbil na oslavách titulu.

Milan Ivana
má svoje najlepšie roky za sebou. Juraj Halenár bol v minulom ročníku často zranený a ak chce klub pomýšľať na tie najvyššie méty, na jednotlivých postoch by mali byť rovnocenné alternatívy. Káder Slovana je však dosť kvalitný a ak sa ho podarí udržať pokope a hlavne doplniť, môže tento rok bojovať o postup do hlavnej fázy Ligy majstrov prinajmenšom tak dôstojne, ako minulý rok bojoval o postup do Európskej ligy s nemeckým Stuttgartom (Slovan vypadol po výsledkoch 0:1 a 2:2 vonku, keď vyrovnávajúci gól strelil Stuttgart až v nadstavenom čase).

Pevne veríme, že Slovan sa nebude vydávať cestou nákupu Brazílčanov, Argentínčanov a podobných juhoamerických zázrakov, ktoré pochodili celú Európu a nikde sa neohriali viac ako rok. Nájdu sa síce výnimky, ale ak Slovan nechce riskovať, mal by sa poobzerať po iných typoch. Ak by to mal byť Juhoameričan, tak by sme Slovanu odporučili Davida de Petrisa, najlepšieho strelca druhej najvyššej slovenskej súťaže v drese Trenčína, o ktorého sa istý čas zaujímala aj Žilina. Ostatné je otvorené, veríme, že manageri belasých so svojimi kontaktmi a skúsenosťami vytvoria Slovan, ktorý nás po roku opäť bude reprezentovať v Lige majstrov. Keď už ten hokej nefunguje ako má, nech nám radosť robí aspoň futbal a konečne aj na klubovej úrovni.

Ako sa môže dostať Slovan do Ligy majstrov

Slovan ako majster našej krajiny bude pravdepodobne medzi nasadenými tímami druhého predkola v majstrovskej časti, kde by sa mal nachádzať okrem iného aj s českým šampiónom z Plzne či poľskou Wislou Krakov. Za súpera im žreb môže prisúdiť tímy z krajín ako Bosna, Arménsko, Moldavsko, Estónsko, Kazachstan či Azerbajdžan. Po prípadnom postupe do tretieho predkola sa bude Slovan nachádzať v nenasadenej fáze a za súpera mu môže pripadnúť napr. Glasgow Rangers, FC Kodaň alebo Rosenborg Trondheim. Po 3. predkole nasleduje ešte play off fáza, kde sa stretne 5 postupujúcich z 3. predkola a 5 klubov z najvyspelejších futbalových krajín – Bayern, Arsenal, Villareal, Udinese a 3. tím z Ligue 1 (Lyon alebo PSG). Tieto nasadenia sú zatiaľ predbežné, konečné budú zverejnené pred žrebom.

Otázka pre vás: Myslíte, že Slovan postúpi do skupinovej fázy Európskej ligy alebo Ligy majstrov?