Main Content

Ak si zvolí NHL, domov sa nevráti do roku 2044. Izraelský talent čaká životné rozhodnutie

štvrtok, 15. september 2016 15:13 | Autor: Dávid Lech

Ak si zvolí NHL, domov sa nevráti do roku 2044. Izraelský talent čaká životné rozhodnutie
Ak si zvolí NHL, domov sa nevráti do roku 2044. Izraelský talent čaká životné rozhodnutie | zdroj: © TASR

O Izraelčanovi Davidovi Levinovi sme nedávno písali ako o prvom hokejistovi svojej krajiny, ktorý by sa mohol presadiť v NHL. Na drafte 2018 by mal byť vybraný medzi prvými. Teraz však stojí pred životne dôležitým rozhodnutím. Rodina alebo kariéra? Hokejistovi totiž kvôli nenastúpeniu do armády hrozí väzenie.

Trojročná základná vojenská povinnosť v Izraeli platí pre každého dospievajúceho chlapca. Aj pre toho, ktorý od malička sníva o kariére hokejistu v NHL, a to napriek tomu, že hokej sa učil hrať na kolieskových korčuliach. Stal by sa vôbec prvým hráčom svojej krajiny, ktorému by sa podarilo preraziť do najlepšej hokejovej ligy sveta.

Zákony ale platia pre každého, čo po tom, že David Levin by dokázal výrazne zviditeľniť krajinu v širokom svete. Ak sa bez dovolenia vyhne povinnej vojenskej službe, hrozí mu dokonca trestné stíhanie. „Je to pre mňa ťažké rozhodnutie. Ak nepôjdem do armády a zostanem tu (v zámorí pozn. red.), nemôžem späť do Izraela, kým nedosiahnem vek 45 rokov. To by bolo pre mňa veľmi náročné, pretože tam žije moja rodina i rodičia,“ povedal pre therecord.com obrovský hokejový talent, ktorého hru sledujú desiatky skautov na čele s koučom Davidom Matsosom, ktorý je z jeho hry doslova unesený.

Levin sa ako dvanásťročný odsťahoval do Kanady za svojím ujom a tetou, ktorí sa teraz o neho starajú. Mladý Izraelčan dennodenne tvrdo trénuje a je odhodlaný splniť si svoj sen o hre v najlepšej hokejovej lige sveta, čo by malo ohromný dopad aj na jeho samotnú krajinu. Jeho agent, rodina i samotný klub a vedenie Ontario Hockey League, kde mladík pôsobí v tíme Sudbury Wolves, sa teraz všemožne snažia vybaviť odklad povinnej vojenskej služby 16-ročného talentu.

Ak sa to však nepodarí, Levin zrejme nebude môcť navštíviť svoju rodinu a priateľov v Izraeli do roku 2044. Ak by sa predčasne vrátil do rodnej krajiny, hrozil by mu „pobyt“ vo väzení.