Main Content

Kanada chce Európe zobrať ďalší prestížny medzinárodný turnaj

piatok, 16. september 2016 17:06 | Autor: Dávid Lech

Kanada chce Európe zobrať ďalší prestížny medzinárodný turnaj
Kanada chce Európe zobrať ďalší prestížny medzinárodný turnaj | zdroj: © TASR

Kanada je kolískou hokeja, čo pravidelne potvrdzuje na medzinárodnom hokejovom fóre. Dominancia „javorových listov“ ale dospela do štádia, kedy začína byť pre ostatné krajiny neúnosná. Kanaďanom sa nechce cestovať do Európy a tak má záujem jeden z najprestížnejších medzinárodných turnajov presťahovať do Edmontonu.

Túto informáciu priniesol web slovakprospects.com, ktorý sa odvoláva na viaceré zámorské zdroje. Už v marci totiž svetlo sveta uzrela informácia, že populárny turnaj Memoriál Ivana Hlinku sa môže čoskoro presťahovať do Kanady. Všetko nasvedčuje tomu, že názor novinára Guya Fleminga sa stane realitou.

Novým domovom prestížneho turnaja „osemnástok,“ ktorý ako jeden z mála navštevuje kanadská „18tka“ v plnej palebnej sile, by sa mala stať novovybudovaná hala v Edmontone Rogers Place. O presťahovanie turnaja sa zaujíma predovšetkým spoločnosť Oilers Entertainment Group na čele s Bobom Nicholsonom – bývalým prezidentom Kanadského hokejového zväzu, ktorý sa výraznou mierou podieľal na zavedení nového pravidla, ktoré až do roku 2021 zabezpečuje Kanade organizovanie MSJ každý nepárny rok.

Slovenský zväz ľadového hokeja potvrdil, že v rokoch 2016 a 2017 ostane Memoriál Ivana Hlinku na Slovensku a v Česku, zároveň však potvrdil eminentný záujem Kanady na tom, aby sa turnaj organizoval každé tri roky za oceánom,“ píše sa na webe slovakprospects.com.

Po niekoľkých mesiacoch by sa napokon turnaj mohol konať v Kanade dokonca pravidelne každý druhý rok. Tieto špekulácie rozvíril renomovaný novinár TSN Bob McKenzie na sociálnej sieti twitter, ktorý informoval o tom, že populárny turnaj by sa mal presťahovať do Edmontonu. Po dlhých rokoch hrozí, že nájde aj nové pomenovanie a po novom bude nosiť meno najväčšej legendy Oilers Waynea Gretzkyho.

Dôvod presťahovania mládežníckeho turnaja za „veľkú mláku“ je prostý. Kontrakt zaručujúci kanadskú účasť na Memoriáli Ivana Hlinku by mal vypršať budúci rok. Kanadský hokejový zväz údajne pri podpise nového kontraktu nástojí na tom, aby sa turnaj organizoval v Kanade. Len za tohto predpokladu na ňom bude ochotný štartovať. Podľa najnovších informácií sa obe strany snažia dohodnúť na tom, že turnaj bude uskutočňovaný v Kanade obrok – podobne ako je tomu pri spomínaných juniorských MS.