Main Content

Aby nebol slovenský futbal o rok opäť bez peňazí

sobota, 17. september 2016 07:35 | Autor: Filip Chudý

Aby nebol slovenský futbal o rok opäť bez peňazí
Aby nebol slovenský futbal o rok opäť bez peňazí | zdroj: © TASR

V predchádzajúcich dňoch sa rozohrala skupinová fáza európskych pohárov, ale márne by ste medzi 80 najlepšími mužstvami Európy hľadali nejaký slovenský tím. Čo urobiť, aby sa to o rok nezopakovalo?

Komentár Filipa Chudého

Tento týždeň sa začala skupinová fáza v oboch európskych pohároch, ale v 80-člennom člennom účastníckom zozname nenájdeme ani jeden slovenský klub. Na základe toho sa dá skonštatovať iba jediné, slovenský klubový futbal zažil v tejto sezóne ďalší neúspech. Úspechom pre slovenské kluby by bola totiž iba účasť v skupinovej fáze.

Súčasný model európskych pohárov bol totiž koncipovaný tak, aby krajiny ako Slovensko mali reálnu šancu mať aspoň jeden svoj klub každý rok medzi vyvolenými. To sa aj v praxi deje, len škoda, že takmer vždy sa to netýka Slovenska. Z ôsmich ročníkov pod súčasným modelom sme mali totiž iba tri účasti v skupinách, dvakrát Slovan a raz Žilina, čo je žalostne málo.

V tejto sezóne má aspoň jedného zástupcu stále v hre až 26 krajín, zvyšná 28-tka môže pozerať zápasy už len v televízii. Sme teda v horšej polovici futbalovej Európy, čo je smutné konštatovanie. Pritom skupinová fáza sa hrá napríklad aj v Írsku. Len pripomíname, že s írskymi klubmi sme v pohárovej Európe iba raz remizovali, zvyšné zápasy sme vyhrali, čiže úspech neprekonateľne vysoko evidentne neleží. Skupinové boje vidia na vlastné oči opäť okrem iného aj v Kazachstane, no a Azerbajdžan dodal dva kluby, o čom sa nám môže iba snívať.

Ak sa pozrieme na rebríček koeficientov, viete kto je pri nás bodovo najbližšie? Lichtenštajnsko! Na toto malé kniežactvo s 35 000 obyvateľmi sa pritom pozeráme futbalovou optikou cez prsty. Nuž nemali by sme, v pohárovej Európe k sebe rovnejšieho aktuálne nenájdeme, hoc ich reprezentuje len FC Vaduz.    

Najviac sa asi ako krajina porovnávame s Českom, lenže dá sa to vôbec v klubovom futbale? Nepomer je totiž až do očí bijúci. Česi majú druhýkrát za sebou tri kluby v skupinovej fáze, my, ako sme už spomínali, sme za osem sezón tohto pre malé krajiny výhodnejšieho pohárového modelu mali dokopy len tri účasti v skupinách. Tým vzniká obrovský nepomer aj vo financiách, veď od UEFA dostanú len v tejto sezóne české kluby minimálne päťkrát viac ako naše. Ak by sme to spočítali za jednotlivé roky, hovoríme o desiatkach miliónov eur v prospech Česka oproti Slovensku, a to sú stále len prémie. Ďalšie sekundárne príjmy, ako je predaj vstupeniek, suvenírov, reklám, televíznych práv, to radšej ani nespomíname.

Ak sme to dobre spočítali, všetky štyri slovenské kluby, ktoré hrali v tejto pohárovej sezóne priniesli dokopy do nášho futbalu na pohárových odmenách 2,17 milióna €. Pre porovnanie, len za účasť v skupine Európskej ligy sa dáva každému klubu odmena 2,4 milióna €. Na tomto príklade nádherne vidieť, o čo náš futbal opäť prišiel a akú almužnu zarobil.

Profesionálny futbal je hlavne o peniazoch, to je proste holý fakt. Pravda je aj to, že na Slovensku sa zle zháňajú. Ale už človeku nie je jasné, prečo ich naše kluby nezbierajú zo stromu menom európske poháre. Pritom sa stačí len načiahnuť, rozumej prejsť predkolami. Lenže aby sa tak stalo, to by sa muselo v našich kluboch asi trochu inak pracovať. Jedného by viac nemohlo zaujímať jedno euro na zemi, ako minimálne desať eur nad hlavou, ďalší by zas mal vedieť, do čoho investovať to jedno euro, niektorí by zas mali vytiahnuť na stôl aspoň 50 centov, pretože s päťcentovými hráčmi sa v pohárovej Európe zle hrá.

No na úplný začiatok by stačilo, aby sme sa sami prestali klamať. Takto pred rokom sme kritizovali, že sa v slovenskej futbalovej spoločnosti nekritizuje, ba skôr chváli za pohárový neúspech našich klubov. Výsledok tejto chvály sa logicky dostavil tento rok, dopadli sme ešte horšie. V tomto roku sa poriadne spucoval pod čiernu zem iba Slovan, čo bolo správne, ale chybou bolo to, že sa takto nepostupovalo pri každom klube, pretože najčastejšie vyťahované konštatovanie, že zvyšok nesklamal, je jedno veľké klamstvo. Nesklame iba ten, kto uspeje, pričom úspechom je len skupina.

Dokým neskoncujeme  s futbalovým alibizmom a výhovorkami, takto o rok bude skutočná pohárová Európa opäť bez nás. A keď tomu tak bude, opäť bude slovenský futbal bez peňazí, čím sa rozdiel medzi nami a svetom prehĺbi. Už by sme s tým mali skoncovať. Ak by sa totiž na Slovensku normálne pracovalo, nemohli by sme mať pri súčasnom pohárovom modeli za osem rokov tri účasti v skupine, kým Česi len v tomto roku tri. Chyba je v nás, my môžeme za vlastné neúspechy.