Main Content

Analýza finále Ligy majstrov: FC Barcelona - Manchester United

sobota, 28. máj 2011 13:35 | Autor: Tomáš Čunčík

Analýza finále Ligy majstrov: FC Barcelona - Manchester United
Analýza finále Ligy majstrov: FC Barcelona - Manchester United | zdroj: Tomáš Čunčík pre šport7.sk, foto SITA

Podarí sa Barcelone zopakovať úspech z rímskeho finále proti Manchestru spred dvoch rokov? Poučil sa Alex Fergusson z predchádzajúceho vzájomného finále a podarí sa mu eliminovať barcelonské superhviezdy na čele s Messim? Kto sa bude tešiť zo štvrtého triumfu v najprestížnejšej európskej klubovej súťaže?

Barcelona – Manchester United
finále Ligy Majstrov, Wembley, Londýn, sobota 20.45

Zápas vo futbalovom chráme vo Wembley začína v sobotu o 20:45. Píska Maďar Viktor Kassai, zápas vysiela v priamom prenose RTVS súbežne  na Dvojke a Trojke.

Predpokladaná zostava Barcelony

Barcelona (4-3-3)
Valdes; Dani Alves, Puyol, Pique,Abidal; Xavi, Busquets, Iniesta; Pedro, Messi, Villa

Guardiola nemusí riešiť žiadne zdravotné problémy svojich zverencov. Dilemu bude mať len s obsadením postu ľavého obrancu. Zdravotne fit sú totiž hneď traja adepti na tento post- Adriano, Maxwell i Eric Abidal. Najpravdepodobnejšia sa javí variant s Abidalom. V hre je však aj možnosť, že sa stopér a kapitán Kataláncov Carles Pyuol posunie na ľavý okraj obrany, vedľa Piqueho sa zasunie Mascherano. Pre barcelonského kapitána to môže byť stoprvý zápas v drese Barcelony v Lige Majstrov.  Barcelona by mala vybehnúť na trávnik s tradičným rozostavením 4-3-3.

Predpokladaná zostava Manchester United

Manchester United (4-4-1-1)
Van der Sar; Fabio, Vidic, Ferdinand, Evra; Valencia, Giggs, Carrick, Park; Rooney; Hernandez

Sir Alex Fergusson má k dispozícií celý káder až na zraneného škótskeho stredopoliara Darrena Flatchera. Na pravom kraji obrany by pred O´Sheaom mal dostať prednosť Fabio. Rooney by mal pomáhať štvorčlennej zálohe červených diablov. Dimitar Berbatov sa bude musieť uspokojiť len s miestom náhradníka.

VIDEO: Uputávka k finále Barcelona - Manchester United

Barcelona je najlepšie strieľajúcim mužstvom súťaže s 27 gólmi. Súčasne štatistiky napovedajú, že Katalánci dali aspoň gól v posledných dvadsiatich zápasoch, naposledy sa podarilo eliminovať ich útočnú silu Rubinu Kazaň v novembri 2009. Na druhej strane Manchester je v tejto sezóne v európskych zápasoch neporazený, navyše červení diabli dostali iba 4 góly. V sobotu večer však budú čeliť najlepšiemu zakončovateľovi LM. Lionel Messi zaznamenal 11 gólov, chýba mu už len jeden gól na vyrovnanie maxima Ruuda van Nistelroya zo sezóny 2002/2003 v drese Manchestru United.

Stretávajú sa mužstvá, ktoré získali domáce ligové primáty. Barcelona to mala o niečo ľahšie ako Manchester, oslavovať mohla už po domácom víťazstve nad Espanyolom, tri kolá pred koncom súťaže. Manchester sa tešil o dva týždne neskôr na pôde Blackburnu, kde si  definitívne zabezpečil titul.  Fergusson, na rozdiel od roku 2009, nenechal všetkých hráčov zo základu sedieť na lavičke v poslednom zápase proti Blackpoolu. Práve herná prax chýbala hráčom Manchestru v Ríme. V spomínanom zápase rozhodli dvoma gólmi vtedy najjagavejšie hviezdy Barcelony Leo Messi a Samuel Eto´o. Eto´o po triumfe v Ríme prestúpil do Interu Milán.

Tipovať finále Ligy Majstrov je odvážnym krokom, no od toho sme tu aby sme vám, čo to, poradili.


Manchester sa určite poučí z predchádzajúceho vzájomného zápasu v Ríme, v ktorom sa vôbec nedostal k svojej hre a nevedel si absolútne poradiť s barcelonskými zbraňami. Oba tímy majú  čiastočne pozmenené kádre a dovolíme si tvrdiť, že obe mužstvá sú ešte silnejšie a kvalitnejšie ako v roku 2009. Manchester predal Ronalda do Realu, Barcelonu opustil Eto´o. V drese červených diablov však behá Chicharito Hernandez, ktorý spolu s Roonym predstavuje potenciálnu hrozbu pre barcelonskú defenzívu. Blaugranas disponujú vari najpotentnejším ofenzívnym triom na svete Villa-Messi-Pedro.

Obe mužstvá sa budú vo Wembley cítiť veľmi dobre. Pre Manchester to bude na anglickej pôde takmer domáce prostredie, Barcelona ovládla posledné veľké európske finále, ktoré sa hralo vo Wembley v roku 1992. Vtedy ešte len 21 ročný Pep Guardiola nastúpil v základnej zostave.

Čo možno očakávať od zápasu? Barcelona so svojim tradičným, útočným poňatím hry, s nespočetným množstvom prihrávok sa bude snažiť vyšachovať Rooneyho s Hernandezom. Manchester nemôže iba brániť, proti Barcelone by to bola samovražda. Hlavne ak Barceloná má práve v obrane najväčšie slabiny. Nejedná sa ani tak o obrannú líniu, ako o bránenie celého mužstva. Šanca pre červených diablov sa črtá z rýchlych protiútokov, ktoré Manchester ovláda veľmi dobre.

Barcelona bude hroziť Messim, ktorý bude dostávať lopty zo stredovej formácie od Xaviho či iniestu, a z krajov budú zbiehať Villa s Pedrom. Dôležité bude, ako zahrajú krajní obrancovia Manchestru, stopéri Vidič s Ferdinandom sú zárukou kvality.

Tip na góly sa nám pozdáva najviac. Možnosťou je aj stávka: skórujú obe mužstvá. Všeobecne sa očakáva menej útočné divadlo, predsa len sa hrá na jeden zápas a čo i len najmenšia chybička môže rozhodnúť, no stretávajú sa pravdepodobne dve najlepšie mužstvá na svete. Tak Manchester ako Barcelona má silu v útoku, obe mužstvá sú zraniteľne z pohľadu defenzívy. Remízu však v tomto meraní síl nevylučujem. Kurz na remízu, respektíve gólovú remízu je zaujímavý, avšak rizikový.

Náš tip: Oba tímy skórujú [ kurz 1,85 ]
Náš tip risk: remíza po základnej hracej dobe [ kurz 3,50 ]