Main Content

V akadémii Arsenalu trénoval ďalší Slovák. 14-ročného útočníka ocenil aj Ján Kozák (Rozhovor)

streda, 21. september 2016 10:51 | Autor: Silvia Petrašková

V akadémii Arsenalu trénoval ďalší Slovák. 14-ročného útočníka ocenil aj Ján Kozák (Rozhovor)
V akadémii Arsenalu trénoval ďalší Slovák. 14-ročného útočníka ocenil aj Ján Kozák (Rozhovor) | zdroj: archív Tomáš Suslov

Po slovenských futbalových trávnikoch behá ďalší nádejný futbalista. 14-ročný Tomáš Suslov zo Spišskej Novej Vsi je s futbalovou loptou spätý už od malička a už vo svojom tak mladom veku sa môže pochváliť futbalovými skúsenosťami, ktoré by mu mohli závidieť mnohí jeho rovesníci. O svojej sľubnej futbalovej kariére nám Tomáš porozprával v nasledujúcom rozhovore.

Tomáš, tvoja cesta k futbalu sa zrodila celkom prirodzeným spôsobom, keďže aj tvoj otec futbal kedysi sám hrával...

Áno je to pravda, už od mojich troch rokov ma otec brával na ihrisko a viedol ma k futbalu.

Na akom poste najčastejšie hrávaš?

Na poste stredopoliara, resp. útočníka.

S futbalom si naplno začínal v Spišskej Novej Vsi. Ako si na svoj prvý futbalový klub spomínaš?

Áno, keď som mal päť rokov, otec ma prihlásil do futbalovej prípravky v Spišskej Novej Vsi. Tam som chodil na turnaje miniligy talentov, práve tie mi v mojom ďalšom napredovaní veľmi pomohli.

Momentálne študuješ na futbalovej akadémii v Prešove. Ako popri štúdiu zvládaš svoje futbalové povinnosti?

Chodím do športovej triedy. Tam mám každý deň v rozvrhu dve hodiny športovej prípravy, kde sa výlučne venujem futbalu a poobede mám ešte tréning s tímom.



zobraziť celú fotogalériu (5)

Ani počas letných prázdnin si si od futbalu neoddýchol. Prvý týždeň prebiehal medzinárodný turnaj a potom nasledovala v tvojom prípade letná príprava. Leto si mal tak poriadne rušné....

Áno, hneď po sezóne sme mali medzinárodný turnaj Fragaria Cup, ktorý mi skutočne vyšiel a bol som dokonca ocenený ako najlepší hráč. Po tomto turnaji som mal dvanásť dni oddych a následne nám už začala letná príprava.

Hoci máš len 14-rokov na svojom konte máš už pekné ocenenia. Pred troma rokmi si bol na medzinárodnom turnaji v Maďarsku ocenený ako najužitočnejší hráč a v januári tohto roku sa ti na turnaji v Košiciach dostalo ďalšieho ocenenia a to od samotného trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Jána Kozáka. Takéto pekné ohodnotenia doterajších výsledkov ťa zrejme veľmi potešili...

Veľmi rád si spomínam na turnaj v Budapešti, kde som hral proti výborným európskym mužstvám ako napríklad Fulham FC, Rapid Viedeň, Hertha Berlín a ďalšie. Turnaj v Košiciach bol tiež obsadený kvalitnými mužstvami. Tam sme vyhrali prvé miesto a samozrejme ocenenie od samotného reprezentačného trénera si veľmi vážim. Pán Kozák mi dokonca venoval podpísanú knihu a dres.

Svoj ďalší nezabudnuteľný zážitok si zažil i na reprezentačnej úrovni...

Bol som pozvaný do slovenskej reprezentácie kde sme absolvovali medzinárodný zápas proti Poľsku. Tam som mal možnosť vidieť naživo hrať hviezdy ako Robert Lewandowski, či Arkadiusz Milik.

Tomáš, si len na začiatku svojej futbalovej kariéry, no už teraz sa môžeš pochváliť cennou zahraničnou skúsenosťou, ktorú si získal minulý rok na týždennom futbalovom kempe v akadémii Arsenalu Londýn v Grécku. Aká bola tvoja prvotná reakcia, keď ťa skauti The Gunners objavili a ponúkli ti túto skvelú príležitosť?

Pozvanie od skautov z Arsenalu na týždenný kemp do gréckeho Solúna ma príjemne prekvapilo. Zatrénovať a zahrať si s najlepšími hráčmi z juhovýchodnej Európy bola pre mňa veľká skúsenosť do budúcna.

Čo všetko si v akadémii počas jedného týždňa absolvoval?

Tento týždeň bol veľmi vyčerpávajúci. Trénovali sme v 35-stupňových horúčavách dvojfázovo, no tréningy boli veľmi zaujímavé. Venovali sme sa prevažne technickým veciam a na ich konci sme hrali medzi sebou modelovaný zápas. Bol to obrovský zážitok a takúto skúsenosť by som doprial i ďalším mladým a talentovaným futbalistom v mojom veku.

Tvojim futbalovým vzorom je hviezda Realu Madrid Cristiano Ronaldo. Čo na tomto hráčovi obdivuješ najviac?

Páči sa mi jeho poctivá práca na tréningoch aj mimo nich, jeho obrovský futbalový talent a chuť vždy víťaziť.

Tomáš, kde vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Je ťažké o týchto veciach teraz rozprávať, lebo ma čaká ešte dlhá cesta a tvrdá práca, no mojim snom je hrať v nejakej kvalitnej európskej lige.