Main Content

Výborné správy z kempu Pittsburghu: Šancu v ňom dostane aj talentovaný Slovák

štvrtok, 22. september 2016 16:40 | Autor: Dávid Lech

Výborné správy z kempu Pittsburghu: Šancu v ňom dostane aj talentovaný Slovák
Výborné správy z kempu Pittsburghu: Šancu v ňom dostane aj talentovaný Slovák | zdroj: © TASR

Nikdy nebol draftovaný, no napriek tomu dostal ohromnú šancu. Mladý Slovák, ktorý len nedávno debutoval pri seniorskej reprezentácii sa zúčastní hlavného prípravného kempu obhajcu Stanley Cupu z Pittsburghu Penguins.

24-ročný slovenský reprezentačný krídelník Miloš Bubela sa v auguste proti Rakúsku dostal debutu v seniorskom národnom tíme. Pri svojej premiére si do štatistík pripísal jeden gól a výrazne sa tak zviditeľnil pred slovenskou hokejovou verejnosťou. V zámorí o ňom totiž vedia už niekoľko rokov.

Pre banskobystrického rodáka sa kľúčovou stala sezóna 2011/2012, v ktorej hájil farby slovenskej „dvadsiatky,“ s ktorou vycestoval na MSJ, kde si v 6 súbojoch na konto pripísal 5 kanadských bodov za bilanciu 2+3. Po juniorskom šampionáte ho angažoval tím USHL Dubuque Fighting Saints, kde v 29 dueloch pozbieral 18 kanadských bodov. Angažmán v druhej polovici ročníka v zámorí mu pomohol aklimatizovať sa na tamojšie podmienky a o rok neskôr zakotvil v NCAA v RPI (Rensselaer Polytech. Inst.). Po štyroch rokoch sa dočkal a zahral si aj v AHL v tíme Utica Comets, kde ale stihol absolvovať len 8 stretnutí s bilanciou 0+1.

Pred začiatkom novej sezóny má Bubela životnú šancu. Už druhú. Po sezóne 2012/2013 ho totiž do prípravného kempu pozval vtedajší šampión NHL z Chicaga Blackhawks, no 188 centimetrov vysokému krídelníkovi sa v konkurencii ďalších talentovaných mladíkov nepodarilo presadiť. Bubela tentoraz zabojuje o miesto v zostave ďalšieho držiteľa Stanley Cupu z Pittsburghu Penguins.

Slovenský hokejista sa zúčastnil kempu nováčikov v pensylvánskom tíme a na základe kvalitných výkonov na Rookie Tournament v Londone sa spoločne s ďalšími nedraftovanými hráčmi Reidom Gardinerom, Jamesom McEwanom, Gageom Quinneyom a Brandonom Crawleym dostal do hlavného prípravného kempu „Pens,“ ktorý začína v piatok.

Program ešte nepoznám. Tuším, že máme tréningy skoro každý deň plus nejaké pohovory k tomu. Konkurencia je tu veľká, tak treba len makať a ukázať sa v najlepšom svetle a ostať tu čo najdlhšie,“ povedal v rozhovore pre slovakprospects.com. Počas krátkeho pôsobenia v organizácii sa stihol stretnúť aj s najväčšími hviezdami klubu, ktorí nehrajú na Svetovom pohári. „Už v utorok som to mohol okúsiť, keď som sa pohyboval medzi hráčmi ako Letang, Kessel, Kunitz či Fleury. Je to veľmi motivujúce vidieť tých najlepších, ako na sebe pracujú a čo robia pre to, aby najlepšími aj ostali,“ prezradil.

Slovákov v najlepšej hokejovej lige sveta pravidelne ubúda, no Miloš Bubela je jedným z hráčov, ktorí sa môžu postarať o pribrzdenie neustále znižujúceho sa počtu hokejistov spod Tatier v zámorskej profilige. Ak sa mu nepodarí presadiť v prvom tíme, s veľkou pravdepodobnosťou ho čaká pôsobenie na farme Pittsburghu v AHL v tíme Wilkes-Barre/Scranton Penguins.