Main Content

Halák alebo Greiss? NY Islanders rieši obrovský rébus

štvrtok, 22. september 2016 16:38 | Autor: Dávid Lech

Halák alebo Greiss? NY Islanders rieši obrovský rébus
Halák alebo Greiss? NY Islanders rieši obrovský rébus | zdroj: © TASR

Fantastické výkony Jaroslava Haláka v drese Tímu Európy na Svetovom pohári pútajú pozornosť širokej hokejovej verejnosti. Slovenský hokejista spôsobil v zámorí obrovský rozruch a jeho zamestnávateľ kvôli jeho výkonom rieši veľký rébus.

Už niekoľko mesiacov sa v zámorí špekuluje o výmene Jaroslava Haláka z New York Islanders. Po jeho zranení sa úlohy tímovej jednotky dočasne zhostil Nemec Thomas Greiss, ktorý si v play-off počínal viac než dobre. Kolegovia z Brooklynu sa stretli v bránkovisku aj vo Výbere Európy, kde Slovák svojho konkurenta nepustil medzi tri žrde ani v jednom z troch zápasov základnej časti. Bratislavský rodák si udržal vynikajúcu 94,6-percentnú úspešnosť zásahov, v priemere inkasoval len 1,98 gólov na zápas, vychytal jeden shutout a dve víťazstvá.

Slovenský brankár doviedol Tím Európy do semifinále a dal vedeniu Islanders o čom premýšľať. Veľmi dôležité je, že svojho kolegu Thomasa Greissa nechal sedieť na striedačke, takže keď sa tento tandem vráti do tréningového kempu, Halák bude mať pred konkurentom náskok,“ píše Noel Fogelman na webe thehockeywriters.com.

Dôvod prečo sa vôbec uvažuje nad odchodom Slováka z „Isles“ je prostý – Greiss sa štatistiky dokázal priblížiť Halákovi a jeho plat tak nezaťažuje strop amerického celku, ktorý má pod platovým stropom minimálny priestor. Aby toho nebolo málo, o slovo sa pomaly začínajú hlásiť dve veľké brankárske hviezdičky Jean-Francois Berube a Rus Iľja Sorokin. Obom sa v zámorí predpovedá veľká budúcnosť a generálny manažér Garth Snow tak má k dispozícii kvarteto kvalitných brankárov, ktorí sa neuspokoja s rolou tímovej dvojky či brankárov na farme. Sorokin by mal do roku 2018 pôsobiť moskovskom CSKA, kde v 21 rokoch podáva fantastické výkony, no nič to nemení na fakte, že Islanders majú medzi tromi žrďami pretlak.

Zámorská stránka tak ďalej analyzovala situáciu v bránkovisku a dospela k jednoduchému záveru: „Nemec dokázal, že môže byť jednotkou. Snow ale nemôže vymeniť Halákov kontrakt za priemerný výber v drafte. Potrebuje priviesť etablovaného hráča, ak sa rozhodne ho vymeniť. Halák vyjadril svoju nespokojnosť so systémom troch takmer rovnocenných brankárov v klube a je nepravdepodobné, že v takomto zložení odštartujú sezónu. Dostať sa do play-off už nie je cieľom Islanders, nie je ním ani postup do druhého kola. Na dosiahnutie ich cieľa zúčastniť sa konferenčného finále alebo bojov o Stanley Cup, tento tím je omnoho lepší s tandemom Halák – Greiss. Kľúčové pre Haláka je predovšetkým zdravie.

Jaroslav Halák sa zjavne stihol zotaviť z operácie prietrže, ktorú podstúpil a na Svetový pohár prišiel stopercentne fit, čo sa odráža na jeho vynikajúcich výkonoch. Spomínaný Jean-Francois Berube má po novom jednocestný kontrakt a tak musí pôsobiť v prvom tíme, dostať ho na farmu nebude jednoduché – musel by prejsť waiver listom a reálne by hrozilo, že jeden z tímov NHL by ho „ukradol.“ Jeho miesto by tak mohol zaujať Christopher Gibson – ďalší talentovaný brankár organizácie.

Ďalším problémom je ale budúcoročný expanzný draft. Nováčik z Las Vegas by si v ňom mohol vybrať do tímu jedného z dvojice Greiss – Halák prakticky úplne zadarmo. Generálny manažér Garth Snow tak zrejme bude uvažovať nad výmenou jedného zo spomínaného brankárskeho tandemu. Dlho to vyzeralo tak, že tím opustí 31-ročný Slovák, no jeho skvelé výkony na Svetovom pohári poriadne zamotali vedeniu klubu hlavu. Jeho výkony však musia Islanders tešiť – buď si totiž v tíme ponechajú brankára chytajúceho v skvelej forme alebo za neho v súčasnosti môžu získať vysokú protihodnotu. Je takmer viac než isté, že Halák bude v prípade „trejdu“ vymenený za korčuliara a nie brankára. S príchodom ďalšieho „muža v maske“ by si totiž Islanders príliš nepomohli.