Main Content

Žilina je jediný kandidát na titul, zvyšok hrá o pohárovú Európu

nedeľa, 2. október 2016 17:06 | Autor: Filip Chudý

Žilina je jediný kandidát na titul, zvyšok hrá o pohárovú Európu
Žilina je jediný kandidát na titul, zvyšok hrá o pohárovú Európu | zdroj: © TASR

Prvá tretina našej najvyššej súťaže rozdala karty jasne, Žilina má pred prenasledovateľmi obrovský náskok, ktorý ju predurčuje na zisk titulu. Zvyšok ligy hrá o druhé a tretie miesto.

Komentár Filipa Chudého

V každej súťaži približne po 10. kole viete určiť, kto mal aký vstup do súťaže, keďže každé mužstvo už hralo proti rôznorodým súperom, nie len tým, čo mu (ne)vyhovovali, čiže tabuľka má oveľa výpovednejšiu hodnotu, ako napríklad tá po 5. kole. Vo Fortuna lige je úplne ideálne si počkať na 11. kolo, keďže potom už hral každý s každým. A hoci v čase písania týchto riadkov ešte nebola prvá tretina súťaže úplne uzavretá, ani zápas Trenčín – Prešov nemohol nič zmeniť na obsadení prvej polovice tabuľky, na ktorú sa bližšie pozrieme.

Každému udrie do očí najviac líder, no a tým je absolútne zaslúžene Žilina. Prvú tretinu súťaže prešla suverénne, keď ju prefackal len Slovan, no a tiež nadstavený čas proti Dunajskej Strede, lenže deväť výhier hovorí jasnou rečou. Žilinčania hrajú najkrajší futbal, majú najlepšiu ofenzívu, do formy sa opäť dostal Volešák, ktorý zachráni aj nejaké tie defenzívne kiksy obrancov, no tých je zas menej ako predtým, ale stále sú. Žilina je v tejto chvíli jediný reálny kandidát na titul, tak to vníma celá futbalová verejnosť a pod Dubňom sa pred tým skryť nemôžu. Minimálne desaťbodový náskok na najbližších ako tak reálnych súperov v boji o titul je viac ako komfortný.

Niežeby sme odpisovali druhú Podbrezovú, ktorá stráca na lídra šesť bodov, ale v dlhodobej súťaži takto rozbehnutú Žilinu neporazí. Železiari si vedia sami spočítať, na čo majú. Titul to určite nie je, ale vzhľadom na výkonnosť pohárová Európa nereálna nie je. Pred sezónou sme síce avizovali, že môže patriť medzi prekvapenia ročníka, ale aj nás táto jediná ligová dedina pomaly až šokuje. Hore ju dostala najlepšia ligová obrana a skúsenosť ofenzívnych hráčov, ktorí ten gól na víťazných 1:0 dajú. No teraz ich čaká najťažšia časť ročníka, nielenže musia výsledky obhájiť, no budú ich obhajovať na súperových ihriskách. Ak to Podbrezová zvládne, môže aspoň začať premýšľať, aké podmienky treba splniť na Európsku ligu.

Pozitívnym prekvapením minulého ročníka bola Myjava, ktorá si stále drží „svoju“ tretiu priečku, čo vzhľadom na „formu“ ostatných až také prekvapenie nie je. Kopaničiari majú na slovenskú ligu skúsený tím, pričom hlavne hrajú ako tím. Aj z toho dôvodu majú až 20 bodov, hoci skóre len 13:10. Myjava si opäť ide to svoje, čo aj v minulej sezóne, pričom ak jej súperi budú vo zvyšku sezóny mimo, zopakovanie medailovej pozície nemusí byť pre ňu utópia.

Ružomberok má spolu so Žilinou najlepšiu ofenzívu, len na úkor strieľania gólov aj príliš veľa inkasuje, preto stráca na lídra už dvojciferný počet bodov. Liptáci majú skúsené mužstvo, ktoré v našej lige vždy môže pomýšľať na pohárové priečky, ale defenzíva sa musí v každom prípade zlepšiť, inak Európska liga nehrozí. Liptáci zaznamenali oproti minulej sezóne progres, keďže viaceré nákupy im vyšli, vďaka čomu majú typologicky lepšie zložené mužstvo ako pred rokom.

Trnava je spolu s DAC-om remízovým kráľom súťaže. Miroslav Karhan odvádza zatiaľ dobrú prácu, ale na majstrovskú métu to nevyzerá, ale to sa vedelo už pred sezónou. Čo je horšie, návštevy sa stále znižujú, a to je v Trnave vždy jasný znak toho, že nie všetko ide asi správnym smerom. Navyše to ani nevyzerá, že by súčasné mužstvo malo zapáliť nejakú iskru, ktorá by fanúšikov prebrala. No a práve tá iskra Trnave chýba, nehrá síce v poli zle, ale nadstavba absentuje, čo je aj trochu otázka hráčskej kvality.

Slovan je kapitola sama o sebe, ktorú sme rozoberali snáď zo všetkých strán. Treba otvorene povedať, že aj keď manažment klubu mužstvo v lete oslabil a nabral ďalší legionársky odpad, stále má Slovan najlepší káder v súťaži, preto je preň priebežné šieste miesto obrovskou hanbou. Nejaký progres pod novým trénerom síce je vidieť, ale dokým hráči nezačnú zodpovedne brániť a premieňať čisté gólové šance, nejaký extra posun v tabuľke sa konať nebude. V tejto chvíli belasí môžu zabudnúť na titul, naopak môžu nerušene pracovať na zlepšení. Vlastnými silami už tradičné sezónne ciele nesplnia, to by museli dostať od súperov extra bonusový darček. No aj tak je otázkou, či by mali schopnosti ho vôbec rozbaliť...

Prvá tretina súťaže v horných poschodiach tabuľky rozdala karty jasne. Žilina drží v rukách štyri esá, stačí ich len už vyložiť na stôl a titul je jej. Zvyšné kvinteto má v rukách pohárové karty, pričom aj približne rovnaké šance na Európsku ligu, pretože bodové rozdiely medzi nimi sú menšie, ako je náskok Žiliny na čele. Z toho jasne vyplýva, že Žilina si titul môže prehrať už iba sama.