Main Content

Trenčín patrí medzi sklamania ročníka, ako vyzerá boj o záchranu?

pondelok, 3. október 2016 14:02 | Autor: Filip Chudý

Trenčín patrí medzi sklamania ročníka, ako vyzerá boj o záchranu?
Trenčín patrí medzi sklamania ročníka, ako vyzerá boj o záchranu? | zdroj: © TASR

Prvá tretina našej najvyššej súťaže rozdala karty jasne. Trenčín už zrejme Žilinu nedobehne, preto titul neobháji. Zaujímavší náboj sa črtá v boji o záchranu.

Komentár Filipa Chudého

Po zhodnotení tohtosezónnej elitnej ligovej šestice, aj keď by sa skôr hodilo označenie Žilina a tí ostatní, keďže práve líder tabuľky ako jediný si sezónu rozbehol na majstrovský spôsob, nastal čas, aby sme sa pozreli na to, ako prvú tretinu súťaže zvládol zvyšok ligového pelotónu. 

V prvom rade je prekvapujúce, že v tejto ligovej spoločnosti sa nachádza obhajca trofeje. No už v tejto chvíli možno konštatovať, že Trenčín putovný pohár odovzdá. Na jednej strane sa síce Trenčín výrazne oslabil a s výnimkou záveru prestupového obdobia prišiel len legionársky odpad, no aj tak je pre Trenčín veľkou hanbou, že padol tak hlboko, pretože nejaká kvalita v kádri AS stále je. Trenčiansky pád určite nie je spôsobený len letným výpredajom, ak by tak bolo, je prinajhoršom niekde na treťom, štvrtom mieste. V jeho prípade ide aj o akýsi druh majstrovskej opice, keď všetci v klube prestali byť koncentrovaní, z toho plynú výpadky, no a z nich bodové straty. Aj z toho dôvodu už v tejto chvíli stratil Trenčín 19 bodov, kým v celej minulej len 18.

Kým v Trenčíne je to zatiaľ katastrofa, Michalovce, ktoré majú rovnako bodov, môžu byť maximálne spokojné. Vzhľadom na káder majú výrazne viac bodov, ako sa čakalo. V minulej sezóne sa tesne vyhli zostupu, ale v lete urobili výbornú vec. Zbavili sa zbytočných legionárov, vsadili na domácich hráčov, angažovali tiež domáceho, no už mimoriadne skúseného Igora Žofčáka, ktorý to celé diriguje. Zemplínčania sú vďaka tomu príjemným prekvapením tohto ročníka, aj keď vyhraté, rozumej zachránené, ešte nie sú. Ale ak budú pokračovať takýmto štýlom, priamemu boju o záchranu sa vyhnú.

Senica síce začala dobre, možno povedať že až prekvapujúco, no postupne sa prejavuje, že legionárska zmeska nie je krok dopredu, ako si pred sezónou na Záhorí mysleli. Ak budú takto Seničania pokračovať, boj o záchranu ich neminie. Už šesťkrát za sebou nevyhrali, ako prví fortunaligisti vypadli v Slovenskom pohári, čo iba dotvára ich výsledky. Najviac zaujalo to, že už po prvom kole skončil vo funkcii český tréner Čvančara, pričom ohlásené dočasné riešenie s trénerom brankárov Mentelom trvá až doteraz. Niektorí senickí legionári sú síce na našu ligu zaujímaví, no treba si nechať len tých, k nim Slovákov, ďalej zodpovedne vyriešiť trénerskú otázku a Senica sa môže vrátiť do prvej polovice tabuľky, kde dlhé roky patrila. Inak sa to bude diať ťažko.

Medzi negatíva tohto ročníka patrí aj Dunajská Streda. Káder má síce na boj o pohárovú Európu, ale už pred sezónou bolo viac-menej jasné, že si ju nevybojuje, keďže nemohla hrávať veľkú časť ročníka doma, pričom v našej lige snáď niet klubu, ktorý by potreboval viac domáce prostredie. No aj tak Dunajskostredčania mali mať viac bodov, a to hlavne vďaka víťazstvám, veď vyhrali len jeden duel, čo je pre káder DAC-u hanebne málo. No už by to malo byť o niečo lepšie, aj keď zázraky sa čakať nedajú. Z toho dôvodu to vyzerá na pokojný stred tabuľky.

Na záver to najhoršie, pretože ťažko sa určuje, kto je z dvojice Zlaté Moravce-Vráble, Prešov je horší. Obaja ukázali málo, hoci snahu ich vyčítať nemožno. Obom chýba šťastie, aj keď je otázka, či mu vždy šli dostatočne naproti, resp. či ho neurazili. Obom tiež chýba kvalita v kádri, aj keď zopár zaujímavých hráčov majú, no rozpočet sa oklamať nedá. Oboch trápi koncovka, aj keď Prešov matematicky trikrát viac. A obaja budú hrať o záchranu, ak sa nestane nejaký menší futbalový zázrak. Lenže na ten by nemali čakať, práve naopak, čím skôr v oboch kluboch pochopia, že hrajú o záchranu, a tomu prispôsobia svoju hru, v ktorej pôjde o body, tým väčšiu šancu na záchranu získajú.

A čo povedať k samotnej Fortuna lige? Určite jej doterajší priebeh ukázal menej, ako sa pred sezónou dúfalo. Súťaži neprospieva ani to, že Žilina si ide zatiaľ jasne za titulom a jej hlavní protivníci majú už dvojciferné straty. Hlavný náboj celej sezóny teda upadá, pomaly až odpadá, ale to Žilinu trápiť nemusí. Ak si to všetko sčítame, pozitív sezóny je menej ako negatív, čo nie je dobré konštatovanie, ale stále máme pred sebou ešte dve tretiny ročníka, ktoré to môžu zmeniť.