Main Content

Straty Realu a Barcelony dobrou vizitkou La Ligy

pondelok, 3. október 2016 14:07 | Autor: Jakub Mihálik

Straty Realu a Barcelony dobrou vizitkou La Ligy
Straty Realu a Barcelony dobrou vizitkou La Ligy | zdroj: © TASR

Barcelona a Real Madrid nezažívajú najpresvedčivejší štart do sezóny, čo je len dobre pre španielsku najvyššiu súťaž.

Nestáva sa často, aby obaja giganti La Ligy stratili v prvých siedmich kolách španielskej súťaže body až v troch zápasoch. V niektorých sezónach má horší štart Real, v iných Barcelona, ale v novodobej ére takto často a naraz a s takýmito kádrami strácajú zriedkavo. Real remizoval v lige už trikrát za sebou, a to hneď dvakrát so súpermi, s ktorými sa rátalo pred sezónou do bojov o záchranu (Las Palmas, Eibar). Barcelona začala ešte horšie, keď už dvakrát prehrala s Alavesom a Celtou Vigo. 

Dominancia tohto dua v La Lige je v ostatných rokoch tak výrazná, že, hoci by tomu v inej súťaži nikto nevenoval pozornosť, v Primera División je to veľká vec. Čo sa stalo, že Barca aj Real „púšťajú“ body v zápasoch, ktoré po minulé roky vyhrávali s prstom v nose?

Faktom číslo jeden je, že sa La Liga, hoci sa to na prvý pohľad nezdá, vyrovnáva. Už nielen Atlético Madrid dokáže s dvoma „obrami“ hrať vyrovnanú partiu. Tímy ako Sevilla, Villareal, Celta Vigo, Bilbao a ďalší sú reálnymi silami v európskom futbale a ťahajú za sebou aj zvyšok ligového pelotónu, snažiaceho sa o záchranu/európske poháre/ojedinelý úspech proti favoritovi.

Po ekonomickej stránke si niektoré španielske kluby nemôžu „vyskakovať“, miesto toho zvolili cestu stabilizácie kádra a výchovy svojich talentov, čo sa po rokoch začína odzrkadľovať na zohratosti tímov a schopnosti robiť svojim vžitým systémom súperovi ťažkosti. 

Nechápte ma zle, Real a Barcelona sú zložením kádra míľové kroky pred zvyškom, ale len v rámci tých najväčších hviezd. Messi, Suarez, Neymar či Iniesta, na jednej strane, Ronaldo, Benzema, Bale či Modrič na druhej strane sú to, čo oboch oddeľuje od zvyšku ligy. 

A práve v prípade ich absencie majú ostatné tímy príležitosť vyrovnať sa im. Prakticky od začiatku sezóny, ani Barcelona, ani Real nenastúpili v plnej sile. Barcelone najprv chýbal Neymar, potom Messi, iba Suarez absolvoval 7 zápasov s bilanciou 5+2. Real hral na začiatku sezóny dobre, aj napriek absencii Ronalda, avšak v uplynulých týždňoch prišli o Casemira, Modrića i Sergia Ramosa. Benzema je bez formy, ofenzíva si len zvyká na návrat Ronalda, takže sa dá povedať, že ani Real nehrá od začiatku sezóny v plnej sile. Preto s ním ostatné tímy dokážu hrať vyrovnanú partiu. 

Je pomerne prirodzené, že napriek diametrálne odlišným rozpočtom, Real ani Barcelona nemôžu mať v kádri 22 hviezd futbalu. Každý tím potrebuje lídrov i „nosičov vody“, každý tím potrebuje hráčov, ktorí sú ochotní sedieť na lavičke, a takých medzi najväčšími hviezdami nájdete len zriedka. Preto má Barcelona problém s náhradníkmi do útoku. A keď Barcelona rotuje, ako napríklad včera proti Celte Vigo, súper sa kvalitatívne dokáže vyrovnať.

Pre španielsku súťaž je to dobrá správa. Väčšou vyrovnanosťou naberie na atraktivite, menšie kluby si budú viac veriť a divák sa bude môcť tešiť na zápasy, ktoré nebudú už len o čakaní trpaslíka na ranu z milosti.