Main Content

Úspech 21-tky zaplatený krvou našej ligy

piatok, 7. október 2016 09:35 | Autor: Filip Chudý

Úspech 21-tky zaplatený krvou našej ligy
Úspech 21-tky zaplatený krvou našej ligy | zdroj: © TASR

Slovenská 21-tka slávi postup na európsky šampionát, za ktorý môže paradoxne vďačiť pádu našej ligy a chabej finančnej situácii slovenských klubov. Ale tešme sa z jej úspechu.

Komentár Filipa Chudého

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov postúpila druhýkrát v histórii na európsky šampionát, prvýkrát po dlhých 17 rokoch. Vlastne súčasná generácia hráčov, ktorá to dosiahla, si zrejme ťažko pamätá na svojich predchodcov, ktorí navyše po úspešne zvládnutej kvalifikácii dostali aj bonus, keď si mohli šampionát vychutnať v domácom prostredí. No dnes už nikto z Radolského družiny nehrá vrcholový futbal, iba minimum jedincov ho hrá aspoň pre radosť v nižších súťažiach.

Aktuálny úspech 21-tky nie je náhodný, on je vlastne očakávaný a z dlhodobého hľadiska aj zaslúžený. Veď si pripomeňme zaujímavú postupku. Kvalifikácia na ME 2011, posledný domáci a celkovo kvalifikačný duel proti Nórsku. Ak by sme ho vtedy vyhrali, sme v baráži. Kvalifikácia ME 2013, vďaka výhre v poslednom kole doma nad Kazachstanom 6:0 a zhode iných výsledkov postupujeme z druhého miesta s o gól lepším skóre od nepostupujúceho Portugalska do baráže, no v nej nám nedalo šancu Holandsko. Kvalifikácia ME 2015, vďaka výhre v poslednom zápase v Holandsku pečatíme nielen postup do baráže, ale ideme aj na prvé miesto v skupine. Následný barážový duel s Talianskom netreba pripomínať.

Pred touto kvalifikáciou sa zmenil formát záverečného turnaja, keď na ňom bude hrať po novom 12 mužstiev, vďaka čomu víťazi skupín už nemusia hrať baráž. No a presne z toho dôvodu mohli naši mladí reprezentanti oslavovať postup do Poľska, po starom by sa len chystali na baráž.

Ak sa pozrieme na našu súčasnú kvalifikačnú skupinu, sme jej absolútne zaslúženým víťazstvom. Holanďanov sme dvakrát porazili, navyše body strácali aj s inými. Turci tiež rozdávali body, kde nemali. Bielorusi nás síce na úvod kvalifikácie porazili, ale to bol len ich výstrel do tmy, no a Cyprus bol len do počtu. Naozaj nikto iný z tejto skupiny nemohol postúpiť.

V súčasnej 21-tke sa stretla dobrá generácia hráčov. No zas nie je nijako extra výnimočná, čo sa týka individuálnej kvality hráčov, mali sme z tohto pohľadu aj silnejšie ročníky, aj keď tie nepostúpili na ME. Prečo teda tá súčasná postúpila? Je to veľmi jednoduché, pretože prakticky všetci jej hráči majú v nohách množstvo seniorských zápasov na najvyššej ligovej úrovni.

Prečo je tomu tak, to sme písali už pred dvomi rokmi, teraz len zopakujeme. Hlavnou príčinou faktu, že v našej lige začalo hrávať stále viac a viac mladíkov, bola finančná kríza. Tá vypukla približne v roku 2008, pričom prinútila aj naše futbalové kluby šetriť. Pričom práve mladí odchovanci patria k najlacnejším artiklom.

Ako postupne stúpal počet mladíkov v našej lige, tak stúpala aj 21-tka. Tá Kitkova, ktorá začala vyššie opísanú postupku, vstúpila do svojej kvalifikácie v polovici roka 2009, čiže po prvej sezóne, ktorej sa dotkla finančná kríza a kluby sa museli nejako zariadiť. Ďalšie 21-tky mali stále viac a viac hráčov, ktorí pravidelne hrávali ligu, pričom do tej súčasnej sa ani nezmestila kopa takých, čo v nej pravidelne nastupujú v základných zostavách.

Ak by sme sa vrátili len o 10-12 rokov späť, tak vtedy by sa nenašla snáď ani základná zostava hráčov s poriadnou ligovou minutážou, skôr v 21-tke boli len náhradníci z ligových klubov. Tí sa totiž na ihrisko nevedeli presadiť cez skúsených hráčov. Teraz je takých v lige minimum, pretože prakticky všetci idú radšej von, keďže slovenské kluby ich celkovo nedokážu zaplatiť. 

To, čo teda pomerne výrazne uškodilo celkovej kvalite našej najvyššej súťaže, to zas pomohlo nielen 21-tke, ale dá sa povedať, že už aj reprezentačnej 19-tke, pretože aj v nej sú viacerí ligoví hráči, čo by bol pred desiatimi rokmi totálny nonsens, nehovoriac o 18-tke, kde tiež nejakí už sú.

Ako sa hovorí, všetko zlé je vždy na niečo dobré, čo sa ukázalo aj na tomto príklade. Naša liga síce išla kvalitou nadol a stále krváca, čo si musíme otvorene povedať, keďže rok čo rok to potvrdzuje hlavne európska konfrontácia, no zároveň hlavne vďaka nej môžeme teraz sláviť postup 21-tky na ME 2017. A keďže zas až tak veľa tých úspechov náš futbal nemá, tešme sa z neho o to viac.