Main Content

Kozák bude musieť experimentovať, ako to ovplyvní reprezentačnú budúcnosť?

sobota, 8. október 2016 10:33 | Autor: Filip Chudý

Kozák bude musieť experimentovať, ako to ovplyvní reprezentačnú budúcnosť?
Kozák bude musieť experimentovať, ako to ovplyvní reprezentačnú budúcnosť? | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia nastúpi v Slovinsku v netradičnom zložení, no práve od neho sa môže odvíjať budúcnosť národného tímu. Pre čo sa Kozák rozhodne?

Komentár Filipa Chudého

Ak by sme mali porovnať dvoch najúspešnejších slovenských reprezentačných trénerov v histórii, našli by sme množstvo spoločných bodov, úspechmi začínajúc, výbušnou povahou pokračujúc a ďalšími maličkosťami končiac. No v jednej veci sú úplne rozdielni. Kým Vladimír Weiss robil v kvalifikácii nečakané ťahy, ako napríklad výmena brankára, ťahanie hráčov z 21-tky rovno do základu, Vittek na podhrote, Ďurica na ľavej strane obrany a pod., pričom prakticky všetko mu vyšlo, Ján Kozák by sa dal označiť za skôr konzervatívneho trénera. Dokiaľ si niečo neodskúšal v prípravných stretnutiach, v súťažných to nepoužil.

No keď sa pozrieme na súčasné slovenské možnosti hlavne pred stretnutím v Slovinsku, je veľká pravdepodobnosť, že Kozák bude proste donútený urobiť niečo, čo si ešte v prípravnom stretnutí neodskúšal.

Hlavne v defenzíve sa reprezentačnému trénerovi vykryštalizovala zostava, ktorú keď nemusel, tak ju proste nemenil. No treba povedať, že on ju vlastne len s malou obmenou prebral od Vladimíra Weissa. Trojica Pekarík, Škrtel, Ďurica hrá spolu dlhé roky, pod Weissom k nim patril hlavne pravonohý Zabavník, prípadne ľavák Čech. Pod Kozákom je to rovnako poctivý pravák Hubočan, ktorého supluje ľavák Švento. Pred nimi nahradil Štrbu Pečovský a Karhana Kucka.

No Kozák teraz nemôže počítať s Pekaríkom, Pečovským, alternatívnym Gyömbérom a dúfajme iba proti Slovinsku so Škrtelom. Ešte šťastie, že Ďurica dostal iba pokutu...

Do reprezentácie prišlo po Eure viacero mladších hráčov s minimom reprezentačných skúseností, no a práve tým sa teraz otvára šanca. Ono to vychádza totiž tak, že minimálne jeden z nich bude musieť nastúpiť. No ak si Kozák postaví hlavu, môže to zostaviť čisto zo skúsených hráčov.

Práve toto rozhodnutie bolo pre Kozáka najťažšie, pričom od neho sa bude odvíjať celé zostavenie základnej zostavy. Postaví na pravý kraj obrany pod ním neovereného Pauscheka, prípadne do stredu obrany Štetinu, kde využite Hubočana, aká bude stopérska dvojica, prekvapí ďalším menom? Asi takto nejako vyzerajú základné otázky, na ktoré treba nájsť odpoveď.

Kozákove rozhodnutia síce prioritne ovplyvnia zo slovenského pohľadu možno kľúčový dvojzápas celej kvalifikácie MS 2018, no môžu mať vplyv aj na budúcnosť. Podľa slov reprezentačného trénera, ktoré vyslovil po Eure, čaká náš národný tím generačný problém, pričom vzhľadom na vekové zloženie je úplne jasné, že myslel prioritne na defenzívu, čiže na formáciu, ktorá nás dlhé roky ťahá, no je otázka, ako dlho v súčasnom zložení ešte bude.

Odpoveď na to možno dajú aj najbližšie dva zápasy, či do nich pôjdeme so starším zložením na istotu, alebo s mladším a otáznejším, no ak by sa práve to osvedčilo, môže to zas pomôcť výrazne znížiť naše očakávané problémy v ďalších rokoch. Aktuálny kvalifikačný dvojzápas bude mať na reprezentačnú budúcnosť väčší vplyv, ako si možno myslíme.