Main Content

Rosberg ovládol Veľkú cenu Japonska, Mercedes oslavuje dvojnásobne

nedeľa, 9. október 2016 08:50 | Autor: TASR

Rosberg ovládol Veľkú cenu Japonska, Mercedes oslavuje dvojnásobne
Rosberg ovládol Veľkú cenu Japonska, Mercedes oslavuje dvojnásobne | zdroj: © TASR

Suzuka 9. októbra (TASR) - Víťazom Veľkej ceny Japonska F1 na okruhu v Suzuke sa stal nemecký pilot Nico Rosberg.

Tridsaťjedenročný jazdec slávil deviaty triumf v sezóne a 23. v kariére. V stajni jeho Mercedesu prepukla dvojnásobná radosť, keďže sa stal v značnom predstihu víťazom Pohára konštruktérov. Bodovanie tímov vyhral Mercedes tretíkrát v rade.Na druhej priečke skončil Holanďan Max Verstappen na Red Bulle. Držiteľ titulu Lewis Hamilton obsadil tretie miesto a opäť si musel nechať zájsť chuť na jubilejný 50. triumf v kariére. Predovšetkým sa však Britovi rozplýva sen o obhajobe vlaňajšieho prvenstva. V priebežnom poradí narástla jeho strata na tímového kolegu a lídra seriálu Rosberga na 33 bodov, pričom do konca sezóny zostávajú už len štyri preteky.

Hamilton doplatil v Japonsku na katastrofálny štart, keď sa z druhého prepadol až na ôsme miesto. Po zhasnutí svetiel si Rosberg bez problémov udržal vedúcu pozíciu, za neho sa natlačil Verstappen a tretí bol chvíľu Perez, od 3. kola už Vettel.

Hamiltona vlastné zlyhanie zdravo namotivovalo, okamžite sa začal predierať na stratené pozície v popredí štartového poľa. V 34. kole zašiel do boxov pre hardy a undercutom sa dostal na tretie miesto pred Vettela. Nemec mal ťažké srdce na Pascala Wehrleina, ktorý ho nechcel pustiť pred seba a zdržal ho približne o sekundu, v dôsledku čoho prišiel štvornásobný majster sveta o virtuálne pódiové umiestnenie. S mäkkými pneumatikami sa pokúšal atakovať Hamiltona, ale na rýchlejšieho rivala nemal nárok.

Rosberg sa v cieli radoval z prvého víťazstva v Japonsku. Na stupni víťazov vystriedal víťaza dvoch predošlých edícií (2014, 2015) Hamiltona.

VC Japonska bola sedemnástym podujatím seriálu MS, ktorý pokračuje o dva týždne pretekmi v USA.