Main Content

Naozaj potrebuje reprezentácia iba ďalšieho stopéra?

pondelok, 10. október 2016 11:52 | Autor: Filip Chudý

Naozaj potrebuje reprezentácia iba ďalšieho stopéra?
Naozaj potrebuje reprezentácia iba ďalšieho stopéra? | zdroj: © TASR

Po zápase v Slovinsku bol domoninovaný do reprezentačného kádra stopér Milan Škriniar. No Slovensko skôr trápi ofenzíva, ako defenzíva. Prečo sa neriešila aj tá?

Komentár Filipa Chudého

Po prehre v Slovinsku bol do reprezentačného áčka donominovaný Milan Škriniar. Vzhľadom na fakt, že Tomáš Hubočan sa vykartoval a Lukáš Štetina má zdravotné problémy, išlo o úplne logický ťah. Ďalšieho stopéra sme do kádra proste potrebovali, aj keď túto pozíciu máme počtovo aj bez toho dobre obsadenú, hlavne keď to porovnáme s inými miestami v zostave. Skôr by sa hodila úvaha, či sme nemali posilniť aj slabšie obsadené pozície.

V Ľubľane reprezentačný tréner prekvapil rozostavením 3-5-2, keďže až doteraz sa držal toho, čo má odskúšané, ale ako sme predpokladali už pred súbojom, Kozák v ňom musel experimentovať. Vzhľadom na okolnosti zmena systému až takým šokom nebola, pretože aj Kozák si spočítal, že po kauze Weiss nemáme proste k Makovi druhé krídlo, vďaka ktorému by sme mohli herne vzlietnuť. Ak by sa Weiss z nominácie sám neodstavil, v Slovinsku by sme hrali v našom tradičnom rozostavení. Takto medzi nominovanými hráčmi prevažovali hlavne stopéri a centrálni hráči, preto využitie trojice z každej skupiny v základnej zostave bolo logické.

No menej pochopiteľné je už to, prečo nemáme vyváženú nomináciu. V kádri bolo jediné klasické ofenzívne krídlo (Mak), pričom naša hra je závislá od výkonov krídiel, preto by bolo asi rozumné, že by sme mali chcieť mať dostatok krídiel, a to nielen do základnej zostavy, ale aj na lavičku.

Od Eura mám síce z rôznych dôvodov vypadli postupe Šesták, Stoch a zatiaľ dočasne Weiss, no prečo nemáme náhrady? V minulej nominácii boli aspoň Kubík s Pichom, ak sa trénerovi neosvedčili, tak mal skúsiť iných, pretože takto sme museli meniť systém hry.

Blíži sa duel so Škótskom, ak chceme byť v reálnej hre o postup, musíme ho vyhrať. Tréner Kozák už avizuje, že budeme viac riskovať, čím zrejme myslí väčšiu ofenzívnu aktivitu. No ak za tým nemyslí aj ďalšiu zmenu systému, na hru povedzme s dvomi či tromi útočníkmi, potom nemáme v kádri typy hráčov, aby sa niečo také mohlo bez problémov realizovať. Ďuriš, Švento, Holúbek a Sabo sú síce schopní hrať na krídle, ale pri každom z nich visí nejaký otáznik.

Pri tejto príležitosti sa mohol dostať do áčka napríklad najlepší krídelník z 21-tky Rusnák. Keďže nám chýba okrem iných aj Duda, Hamšíkovi mohol ísť kryť chrbát povedzme Bero, alebo proste mohol byť donominovaný aj niekto z ofenzívnych hráčov, ktorí sa ocitli medzi reprezentačnými náhradníkmi. Samozrejme, nehovoríme, že by tí hráči mali rovno hrať v základe, ale aspoň by sme si zvýšili ofenzívne možnosti. Alebo má niekto pocit, že po zápase v Slovinsku potrebujeme doplniť káder iba o stopéra?