Main Content

Reprezentanti napísali vyhlásenie k odmenám. Údajne hrozil odchod niektorých hráčov

piatok, 14. október 2016 10:11 | Autor: Filip Chudý

Reprezentanti napísali vyhlásenie k odmenám. Údajne hrozil odchod niektorých hráčov
Reprezentanti napísali vyhlásenie k odmenám. Údajne hrozil odchod niektorých hráčov | zdroj: © TASR

Slovenskí futbaloví reprezentanti sa vyjadrili k téme odmeňovania. Vraj s ňou súhlasili pod nátlakom, keďže bolo ohrozené zotrvanie vybraných hráčov v mužstve.

Prezident SFZ Ján Kováčik oznámil minulý týždeň, že odmeny v seniorskej reprezentácii zostávajú rovnaké, ako v minulej kvalifikácii. Za výhru s Anglickom to bude 150 000 eur, za výhry proti ostatným súperom 100 000 eur. Za remízy to bude polovica z tejto sumy, no s tým, že remízy proti Litve a Malte nebudú odmeňované. Polovicu z celkovej odmeny by mali hráči dostať hneď, no a druhú časť až v prípade postupu. Čiže už teraz by malo mužstvo dostať 50 000 eur za výhru nad Škótskom.

Po Kováčikom vyhlásení následne slovenskí reprezentanti ešte pred zápasom v Slovinsku avizovali, že oni sa ešte vyjadria k téme financií a odmeňovania mužstva v kvalifikácii, ale až po októbrovom dvojzápase, pričom sa tak stalo. Prinášame vám ich vyjadrenie bez úprav v plnom znení.

„Je nám veľmi ľúto, že sa v posledných týždňoch stalo ústrednou témou v súvislosti s reprezentáciou financovanie a odmeňovanie mužstva v kvalifikácii. V prvom rade musíme zdôrazniť, že pre každého z nás je veľká česť reprezentovať Slovensko a vždy sme odhodlaní siahnuť až na dno svojich síl bez ohľadu na výšku odmien.

Naša požiadavka na zmenu systému odmeňovania vychádzala z negatívnych skúseností so Slovenským futbalovým zväzom a dosiaľ nevyplatenej časti prémie z ME, pričom nám išlo najmä o princíp.

Pokiaľ ide o výšku odmeny, ktorá bola prezentovaná aj v médiách, treba povedať, že nešlo o sumu, na ktorej sme trvali, nakoľko sme boli ochotní pristúpiť na oveľa nižšiu sumu, o čom bol informovaný aj samotný prezident zväzu p. Kováčik.

Publikovanie týchto informácií pár dní pred kvalifikačnými zápasmi považujeme za úplne nevhodné a zle načasované, keďže iba zbytočne negatívne ovplyvnili pohľad verejnosti na reprezentáciu.

S uzatvorením uvedenej dohody sme pod nátlakom SFZ súhlasili najmä preto, že bolo ohrozené zotrvanie vybraných hráčov v mužstve.

Ako sme už zdôrazňovali, nikomu z tohto mužstva nejde o zarábanie na reprezentácii, čoho dôkazom je aj zrieknutie sa časti odmien na charitu. Ide nám však o principiálnu zmenu, ku ktorej sme nemali možnosť vyjadriť sa a opäť sme raz museli ustúpiť zo svojich požiadaviek tak, ako to bolo už veľakrát v minulosti.

Týmto vyjadrením považujeme túto tému z našej strany za uzatvorenú. Svoje úsilie budeme aj naďalej prezentovať v prvom rade na ihrisku, kde urobíme maximum pre čo najlepší výsledok. Veríme, že svojimi výkonmi potešíme fanúšikov, ktorí stoja pri nás za každých okolností, čo si nesmierne vážime,“ znie vyjadrenie, pod ktorým je podpísaný kolektív hráčov reprezentácie SR.