Main Content

Tampa bude aj v novej sezóne favoritom na Stanley Cup

piatok, 14. október 2016 11:15 | Autor: Jakub Vaverka

Tampa bude aj v novej sezóne favoritom na Stanley Cup
Tampa bude aj v novej sezóne favoritom na Stanley Cup | zdroj: © TASR

Z noci zo stredy na štvrtok začal jubilejný stý ročník kanadsko-americkej NHL. Pred niekoľkomesačným maratónom je náročné prognózovať, ktorý tím sa ako umiestni, avšak predsa len sa objavuje menoslov hlavných favoritov. Nepochybne tam patri aj Tampa Bay.

Rok 2015. Tampa Bay ako šampión východnej konferencie nastúpila proti favorizovanému Chicagu Blackhawks. Blesky bojovali proti Kaneovi, Toewsovi, Hossovi a spol. statočne, avšak stačilo to len na dve víťazstvá. Prehra v samotnom finále a pohľad, ako súper dvíha nad hlavou Stanley Cup, bola pre Bolts veľmi bolestivým momentom.

Rok 2016. Rozbehnuté Blesky prešli cez Detroit a New York Islanders ako nôž maslom a v konferenčnom finále im cesty skrížil Pittsburgh Penguins. Séria medzi Tučniakmi a TBL patrila medzi ozdoby sezóny 2015/2016, rozhodnúť sa musela až v siedmom zápase. V napínavom dueli sa z výhry a z postupu ďalej radovali Pens, ktorí nakoniec dokráčali k celkovému triumfu. Tampe ostali opäť iba oči pre plač.

Dva roky a dvakrát prehra až s celkovým víťazom. Tampa sa v posledných sezónach bez diskusie zaradila medzi najväčších favoritov na triumf NHL. Staré príslovie hovorí, že do tretice všetko dobré, otázne je, či to bude platiť aj v prípade zverencov kouča Coopera.

Počas letnej prestávky bol v centre diania predovšetkým generálny manažér Bolts, bývalý kapitán Detroitu, Steve Yzerman. Legendárny Kanaďan sa postaral o to, že nové kontrakty dostali Steven Stamkos, Victor Hedman, Alex Killorn a nakoniec aj Nikita Kučerov. Dôležitú úlohu taktiež zohral v prípade Jonathana Drouina. Zatiaľ v mužstve ostal aj gólman Ben Bishop, ktorý bol často spájaný s výmenou inam.

Znamená to, že úspešný tím Lightning z uplynulých rokov ostal pokope a doplnený bol o niekoľko talentovaných mladíkov (napríklad Point). Potenciál Tampy je obrovský aj v prebiehajúcej sezóne, čo TBL potvrdili hneď v prvom kole nového ročníka, kedy prehrávali s Detroitom 0:2 po prvej tretine, ale po štvorgólovom uragáne v poslednej časti hry nakoniec zvíťazili 6:4.

Ofenzíva je blesková, defenzíva je poctivá. V Amalie Arene sa stretá skúsenosť s dravosťou a mladíckym entuziazmom, viacerí hráči navyše vedia, aké je to byť blízko veľkého úspechu a radi by dosiahli až na samotný vrchol. Samozrejme, sezóna NHL je dlhá a plná nástrah a napísať, že Tampa Bay vyhrá Stanley Cup sa jednoducho nedá. S určitosťou ale môžeme povedať, že Blesky budú aj v aktuálnom ročníku výrazne miešať karty.