Main Content

Môže byť raz Peter Sagan najlepším cyklistom histórie?

utorok, 18. október 2016 16:54 | Autor: Filip Chudý

Môže byť raz Peter Sagan najlepším cyklistom histórie?
Môže byť raz Peter Sagan najlepším cyklistom histórie? | zdroj: © TASR

Peter Sagan titulom majstra sveta potvrdil, že aktuálne lepší cyklista na svete nie je. Ale mohol by sa raz stať aj najlepším cyklistom histórie?

Komentár Filipa Chudého

Peter Sagan obhájil titul majstra sveta ako len šiesty cyklista histórie. V Katare vlastne len potvrdil svoju výnimočnosť, hoci aj keby nevyhral, veľa zo slávy by mu to neubralo. Peter Sagan je totiž najlepším cyklistom súčasnosti, pričom myslíme aktuálnu situáciu k dnešnému dňu, ktorú potvrdzuje aj svetový rebríček, nie ostatné roky, pretože tam by na tento honor bolo spolu s ním viacero kandidátov, pričom kto je z nich najlepší, to lúštiť teraz nebudeme, história rozhodne za nás.

Tento slovenský cyklistický reprezentant je určite fenomén svojej doby. Žiadny iný taký cyklista v súčasnosti neexistuje. Sagan totiž nie je klasický špurtér, nie je v žiadnom prípade ani vrchár, ba ani klasický časovkár. On je niečo medzi tým, keď z každého niečo ovláda, pričom takmer všetko na vysokej úrovni, no zároveň nič na úplne najvyššej, keďže sú od neho lepší špurtéri, vrchári aj časovkári, lenže iba minimum z nich má dve dobré cyklistické veci aspoň na Saganovej úrovni, no a o troch môžu už len snívať.

O tom, že Sagan je už teraz jasná legenda cyklistiky, o tom sa baviť ani nemusíme, to je jasné všade tam, kde tento šport sledujú aspoň okrajovo. No po ďalších jeho úspechoch sa vynárajú nové a oveľa zaujímavejšie otázky. Tou najpútavejšou je tá, či raz môže byť považovaný na najlepšieho cyklistu histórie.

Aby sme ju mohli zodpovedať, kvôli tomu sme si prezreli niekoľko rebríčkov, v ktorých rôzne svetové médiá spolu s odborníkmi hľadali najlepších cyklistov histórie. Podľa očakávania v nich dominoval Belgičan Eddy Merckx, právom snáď všetkými považovaný za jasné číslo jeden cyklistiky.

Zvyšné mená a poradie v jednotlivých rebríčkoch sa síce mierne menili, ale stále tam boli pretekári ako Hinault, Indurain, Coppi, Anquetil, Kelly a pod. Dokonca aj Armstrong, ale tam by sme dali trochu otáznik, hoci minimálne v tomto tisícročí známejší cyklista určite nie je.

No a čo majú najuznávanejšie mená cyklistickej histórie spoločné? Všetci, aj keď každý z nich bol vlastne iný typ pretekára, dokázali vyhrať preteky kategórie Grand Tour. Nemuselo ísť prioritne o Tour de France, ale vo významných etapových pretekoch uspeli, no a vlastne preto sa stali naveky oslavovanými legendami.

Keď začal Peter Sagan svoju kariéru, nejeden svetový odborník hovoril, že by to mohol byť nový Merckx, keďže štýlom jazdy sa naňho ponášal, dokonca je pri nich uvádzaná takmer rovnaká výška a váha. No kým legendárny Belgičan vyhral po 5-krát Tour a Giro, pričom Vueltu ovládol raz, nehovoriac o ďalších jeho úspechoch na najvyššom fóre, Sagan dosiahol zatiaľ „len“ na zelené tričká, čo pri všetkej úcte vždy bude len doplnková disciplína Tour, a tituly majstra sveta.

A hoci je iná doba, v ktorej je väčšia špecializácia, ako to bolo v minulosti, aj tak je jasné, že pokiaľ sa bude chcieť raz Peter Sagan prihlásiť aspoň do širšieho boja o najlepšieho cyklistu histórie, bude najskôr nejaké veľké etapové preteky musieť vyhrať, najlepšie viackrát. No a to by mohla teoreticky byť ďalšia výzva do jeho kariéry. Veď keď dokázal v ostatných rokoch trikrát Tour vyhrať ešte o centimeter vyšší Froome, pri určitej zmene by na to mohol myslieť možno aj Sagan. Ten síce určite zostane v skupine najlepších cyklistov svojej doby, ale ak nevyhrá veľké etapové preteky, najlepšie Tour de France, na honor najlepšieho cyklistu histórie môže zabudnúť.