Main Content

Priblížil sa Guardiolov Manchester City aspoň o piaď k ušatej trofeji?

štvrtok, 20. október 2016 17:35 | Autor: Filip Chudý

Priblížil sa Guardiolov Manchester City aspoň o piaď k ušatej trofeji?
Priblížil sa Guardiolov Manchester City aspoň o piaď k ušatej trofeji? | zdroj: © TASR

Líder anglickej ligy Manchester City dostal tvrdú príučku od Barcelony v zápase, ktorý mal byť zrkadlom doterajšej Guardiolovej práce. Ako je ten ďaleko od víťazstva v Lige majstrov?

Komentár Filipa Chudého

Keď prišiel Pep Guardiola do Bayernu Mníchov, jeho hlavnou úlohou bolo to, aby získal ďalšiu ušatú trofej pre bavorský klub, ktorý bol v čase jeho príchodu obhajcom trofeje. Ako už dnes vieme, túto úlohu nesplnil, aj keď mal tri pokusy a Bayern Mníchov patrí v súčasnosti medzi tri najlepšie mužstvá súťaže. Zvyšné dve za ten čas Ligu majstrov vyhrali, Real dokonca dvakrát.

No Guardiolova misia v Bayerne nebola vyslovene neúspešná, keďže aj nemecké trofeje sú pekné, no zároveň tie získať je pre Mníchovčanov povinnosť, preto ju nemožno považovať ani za úspešnú. A kam mužstvo posunul z hernej stránky po Juppovi Heyncknesovi? Na to nech si už odpovie každý sám, ale asi len najväčší „pepofilovia“ povedia, že Guardiolov Bayern bol lepší ako ten zo sezóny 2012/13, po ktorej ho preberal.

V Manchestri City to má z tohto pohľadu jednoduchšie, milionársky klub totiž, aspoň čo sa týka výsledkov, v milionárskej súťaži veľa vody doteraz nenamútil. A hoci je to úradujúci semifinalista Ligy majstrov, čo je jeho historické maximum v tejto súťaži, toto ani nemožno považovať za métu, s ktorou by sa mal Gurdiola reálne porovnávať. No ak by vypadol skôr, mal by od médií okamžite na stole, že sa nedokázal dostať ani len do kvarteta najlepších.

Zámerne spomíname iba Ligu majstrov, pretože ako nás naučili ostatné roky, kto dominuje v anglickej lige, to ani zďaleka neznamená, že je zároveň v medzinárodnej klubovej top špičke, skôr naopak. Je síce pekné, aký skvelý štart mal Manchester City do novej ligovej sezóny, ale európska konfrontácia odhalí aj tak viac, pričom právom sa tvrdilo, že až súboje s Barcelonou vystavia práci Guardiolu v prvých mesiacoch na novom pôsobisku zrkadlo.

Ázijskí majitelia Manchestru City sa netaja tým, že chcú vybudovať medzinárodne úspešný klub, no už dlhodobo sa im to nedarí, pričom práve Guardiola to má pomôcť zmeniť. Určite mu nemožno vyčítať, že by sa zatiaľ nesnažil, mužstvo si totiž naozaj prerába na svoj obraz, pričom ten sa náramne podobá na Barcelonu, no ako ukázal stredajší zápas, keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté.

Ak bol teda stredajší zápas tým povestným zrkadlom, potom to po výsledku 0:4 muselo minimálne prasknúť. Hráči hostí síce nehrali zle, ale v tých najdôležitejších veciach, ktoré sa odohrávajú pred oboma bránami, zaostali za svojim súperom viac ako o triedu. V porovnaní s minulosezónnym semifinále proti neskoršiemu víťazovi, keď ManC prehral s Realom v dvojzápase iba 0:1, hoci to skóre skutočný rozdiel v hernom prevedení neodzrkadľuje, nenadobudli sme veru pocit, že Guardiola za prvé mesiace vo funkcii priblížil Manchester City k vytúženej ušatej trofeji aspoň o piaď.

Samozrejme, bol to len jeden zápas, navyše je tu ešte odveta v Anglicku, ba sa nebojíme napísať, že pre ManC aj vyraďovania fáza, hoci na to ešte bude musieť zvládnuť duel v Mönchengladbachu, čo nebude jednoduché, no naozaj sa v tejto chvíli nezdá, že Manchester City by mal byť nejakým čiernym koňom súťaže. Je síce pravdou, že Guardiola nemá na získanie ušatej trofeje len jednu sezónu, keďže podpísal trojročnú zmluvu, no aby tento hlavný cieľ splnil, čaká ho výrazne viac roboty, ako by si asi možno aj on sám pred stredajším duelom myslel.