Main Content

Životný výkon Vlhovej v obrovskom slalome: V 2. jazde predviedla superjazdu

sobota, 22. október 2016 15:05 | Autor: TASR

Životný výkon Vlhovej v obrovskom slalome: V 2. jazde predviedla superjazdu
Životný výkon Vlhovej v obrovskom slalome: V 2. jazde predviedla superjazdu | zdroj: © TASR

Sölden 22. októbra (TASR) - Veľký úspech slávila v prvej súťaži 51. sezóny Svetového pohára slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá v obrovskom slalome obsadila 8. miesto.

 Na rakúskom ľadovci nad Söldenom jej vyšli obe jazdy, ale tá druhá senzačne, keďže v nej dosiahla najlepší čas. Tradičnej prvej októbrovej sobote dominovala Švajčiarka Lara Gutová svojím 19. víťazstvom v pretekoch SP a druhým v tejto disciplíne.

Celková víťazka SP vlietla do súťažnej zimy suverénnou prvou jazdou a svoje najväčšie rivalky zdolala rozdielom výkonnostnej triedy, väčšinu z nich aj viac. Napokon vyhrala s náskokom 1,44 s pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou, tretia bola Talianka Marta Bassinová (+1,93 s). Skvelý výkon podala aj 21-ročná Vlhová, ktorá s nevýhodne vysokým číslom 55 s prehľadom postúpila do najlepšej 30-ky druhého kola a nakoniec sa so stratou 3,23 posunula o 47 miest oproti renkingu premietnutom v štartovom čísle. Dosiahla tak svoje ôsme umiestnenie v prvej desiatke pretekov SP, ale prvé v obrovskom slalome, v ktorom do soboty bodovala iba raz na 14. mieste.

VIDEO: Pozrite si fantastickú
druhú jazdu Petry Vlhovej

V prvej jazde sa Gutovej z elitnej 15-ky najviac "priblížila" Bassinová (+1,84 s). Napokon však druhú pozíciu v kole zaujala so šestnástkou na kombinéze a so stratou 1,42 s hviezda špeciálneho slalomu Shiffrinová. Vlhová na 21. mieste stratila 3,53 s a do druhej jazdy si tak vybojovala pozíciu číslo 10. Jej manko bolo na úrovni výkonu známych pretekárok ako Weiratherová či Gagnonová a za vlaňajšou šampiónkou obrovského slalomu SP, Rakúšankou Bremovou zaostala pri všeobecne veľkých odstupoch len 42 stotín.

Do druhej jazdy vedomá si svojej fazóny vhupla Vlhová ešte razantnejšie, v strednom previse išla v ťažkých zatvorených bránkach strategicky, ale ustrážila si agresívny výjazd do záverečnej kĺzavej "plošiny". Aj preto nečakane odstavila Weiratherovú, piatu ženu obrovského slalomu a vyznávačku rýchlostných súťaží. Druhý výrazný skalp mladej Slovenky znamenal istý prienik do prvej pätnástky, Švédke Pietilä-Homnerovej "naložila" až 1,67 stotín sekundy. A keď ju nepredstihli ani ďalšie dve pretekárky, bolo jasné, že nielenže dosiahne svoj životný výsledok vo svojej druhej disciplíne, ale má veľkú šancu preniknúť až do top-desiatky. Táto možnosť sa narysovala po tom, ako Bremová jazdu pokazila a náročnosť trate nezvládli ani ďalšie spolufavoritky. Tie najlepšie po 1. kole však áno a predovšetkým Gutová, ktorá v obrovskom slalome dala Shiffrinovej lekciu, ako maximálne vyťažiť na prechodoch z ostrých oblúkov do sklzu.