Main Content

Klobúk dole pred najlepšou futbalovou dedinou na Slovensku, takto sa hrá o Európu!

nedeľa, 23. október 2016 14:52 | Autor: Filip Chudý

Klobúk dole pred najlepšou futbalovou dedinou na Slovensku, takto sa hrá o Európu!
Klobúk dole pred najlepšou futbalovou dedinou na Slovensku, takto sa hrá o Európu! | zdroj: © TASR

Futbalisti Podbrezovej ukážkovo zvládli ďalšiu skúšku a už nikto nemôže spochybniť, že hrajú o Európsku ligu. Budú prvou dedinou, ktorá nás bude reprezentovať na európskej pohárovej scéne?

Komentár Filipa Chudého

Futbalisti ŽP Šport Podbrezová neprestávajú udivovať slovenskú futbalovú scénu, ale pre ňu je to len dobre. Už druhý zápas za sebou vyhrali na pôde nebezpečného súpera takým istým spôsobom, pričom v nich dokázali predať svoje futbalové prednosti do dokonalosti. V oboch prípadoch vycvičili z futbalu Spartakovcov, najprv tých z Trnavy a potom z Myjavy.

Nemožno síce hovoriť o tom, že by nejako futbalovo nadchli a domácich prešli ako parný valec, to nie, ale to nikto od nich ani nečaká. Podbrezová ohlásila pred sezónou rozpočet 900 000 eur, čo by mal byť štvrtý najnižší rozpočet v súťaži. S takýmito číslami nemožno očakávať, že bude disponovať futbalovými umelcami. No má dokonale zohratú kostru mužstva a vlastne celú základnú zostavu, ktorá je na každom poste vystužená poctivým hráčom. Nemá teda slabé ohnivko, preto súperi nevedia prekonať jej defenzívu a často jeden gól železiarom stačí na víťazstvo.

Ak by sme to prepočítali na rozpočty, niet momentálne v našej lige lepšie zloženého mužstva. Zaostáva tomto smere aj prvá Žilina, ktorá má 3,5-krát väčší rozpočet, ešte výraznejšie tretí Slovan, ktorý má 4-krát väčší rozpočet ako Podbrezová, pričom na ňu sa nechytá ani nikto iný z našej ligy. Tí, čo sa na Horehroní podpisujú pod prestupy, by mali dostať prémie, ak je teda z čoho.

Martin Kuciak dokazuje, že je pán núl. Už ich má na svojom konte teraz deväť. Málokto pritom vie, že už v sezóne 2013/14 ich mal v lige zo všetkých brankárov najviac (11), a to chytal v Zlatých Moravciach, ktoré boli vtedy najhorším mužstvom jari. Výrazne mu pomáha aj obrana, už dlhodobo hrajúca spolu. Turňa, Kostelný, Krivák nechýbali v ligovej sezóne ešte ani minútu, Djordjevič naľavo vynechal len jeden duel. Tam niekde treba hľadať odpoveď na to, prečo má Podbrezová najlepšiu ligovú obranu a dostala len štyri góly.

Výrazná zohratosť je aj v strede poľa. Podiovi, ktorý fantasticky rozhadzuje lopty, kryje chrbát Vajda. Pred nimi hrá Kochan alebo K. Kuzma, futbalovo zruční hráči. Krídla sú kvalitné a skúsené (Viazanko, Breznaník). Útokom neotriaslo ani zranenie Rendlu v prvom kole, pretože Bernardina sa postupne rozohral, pričom Šafranko je hocikedy pripravený pomôcť práve tam, kde ho tréner potrebuje. Preto necítiť ani zranenie macedónskeho reprezentanta Peševského. Ostatní síce dostávajú menej šancí, ale aspoň nerozbíjajú tím, ktorý drží pokope.

Podbrezová proste ide ako hodinky, čo ukázali aj ostatné dva zápasy. Trnave a Myjave toho veľa nedovolila, trpezlivo si počkala na svoju šancu a hneď z nej dá víťazný gól. Lekcia z futbalu ako vyšitá. Vďaka tomu má šesť zlatých bodov, ktoré sa na konci sezóny budú počítať možno ešte o niečo viac, keďže ich získala na pôde mužstiev, ktoré hrajú o pohárovú Európu, no a o tú už hrá aj Podbrezová, čo je neodškriepiteľný fakt.

Po prvej tretine súťaže sme napísali, že teraz čaká železiarov najťažšia fáza ročníka, keďže budú musieť dosiahnuté výsledky a druhé miesto obhajovať, a to na pôdach ťažkých súperov, pričom ak to zvládnu, môžu sa zaujímať o pohárovú Európu. A už teraz možno povedať, že to zvládli, pretože na druhom mieste pred návratom na vlastný trávnik určite zostanú. Preto sa plným právom prihlásili do boja o Európsku ligu. A hoci sú najbližšie k Žiline, tá si ide jasne pre titul a nemožno čakať, že ju ohrozí mužstvo, ktorého najväčším úspechom je doteraz ôsme miesto z minulej sezóny.

Ak doteraz niekto Podbrezovú nebral vážne a jej výsledky považoval len za náhodu, musí svoje myslenie zmeniť. Železiari ukazujú vysokú školu futbalu. Vďaka výborne zloženému a zohratému mužstvu sa proti nim hrá mimoriadne ťažko, pričom ak si udržia efektivitu z ostatných dvoch zápasov, že im stačí pomaly prísť k bráne súpera a hneď dajú gól, potom sa na Slovensku nenájde dvojica (trojica) súperov, ktorá by ich dostala v konečnej tabuľke za seba, ergo Podbrezová by získala pohárovú miestenku. Pred aktuálne suverénne najlepšou futbalovou dedinu na Slovensku treba dať klobúk dole, takto sa hrá o pohárovú Európu!