Main Content

Situácia na trnavských tribúnach je problémom pre celú ligu

štvrtok, 27. október 2016 11:36 | Autor: Filip Chudý

Situácia na trnavských tribúnach je problémom pre celú ligu
Situácia na trnavských tribúnach je problémom pre celú ligu | zdroj: © TASR

Fanúšikovia Spartaka Trnava sa rozhodli, že nebudú viac povzbudzovať doma vlastné mužstvo, pretože sa im nepáči riadenie klubu. Čo to znamená pre náš futbal?

Komentár Filipa Chudého

Čím je počas futbalovej jesene chladnejšie, tým viac sa znižujú aj priemerné návštevy na našich štadiónoch, no najnovší výrazný úbytok divákov na tribúnach nesúvisí priamo s počasím. Fanúšikovia Spartaka Trnava totiž vyhlásili, že sa im nepáči fungovanie klubu a degradácia klubovej značky podľa nich presiahla prijateľnú hladinu. Z toho dôvodu na vlastnom štadióne viac nebudú fandiť, teda aspoň zatiaľ nie.

A že nehovorili do vetra, to ukázal už nedeľný zápas proti Dunajskej Strede. Na tribúnach sa objavilo 2150 ľudí, ktorý sa na slovenské pomery na veľkom štadióne stratili. No ešte viac ako nízka návšteva zarazilo ticho na štadióne, kvôli čomu bolo počuť pomaly každý nádych. V tej chvíli bol v nákupnom centre priamo na štadióne určite výrazne väčší hluk. Tak málo ľudí v Trnave na novom štadióne ešte nebolo, ak teda rátame zápasy, keď neboli nútene zavreté tribúny.

Chýbajúca atmosféra na vlastnom štadióne je pre Trnavu veľký problém, pretože jej mužstvo je po Dunajskej Strede druhým v poradí, ktoré je v našej lige najviac závislé na domácom prostredí a podpore z tribún.

Navyše situácia na trnavských tribúnach je vždy takým indikátorom toho, ako na tom Trnava je. Keď je (polo)prázdno, situácia nie je ružová, no stačia dva, tri dobré zápasy a hneď sa to na tribúnach prejaví, keďže tie zacítia iskru nádeje na lepšie zajtrajšky. No inou vecou je už zas to, že tá skôr či úplne najneskôr, viď Rimavská Sobota, už možno povedať 44 rokov vždy zhasne.

Potom sa vždy hľadá vinník tejto situácie. Niekedy si to odnesú hráči, inokedy tréneri, no a takmer nikdy nie vedenie klubu. Lenže práve v ňom vidia trnavskí fanúšikovia dôvod podľa nich súčasnej nelichotivej situácie. Vraj tiež majú indície, že hráčom nechodia výplaty a celkovo klub nefunguje ako by mal. Nebudeme v tejto chvíli pátrať, či majú pravdu, pretože ľuďom na Slovensku stačí mať pocit a ani odhalená pravda im ho často nezoberie.

Spartak Trnava vlastných fanúšikov potrebuje, bez nich si ťažko predstaviť, že by súčasné mužstvo čo i len mohlo pomýšľať na vytúžený titul, pretože naozaj sa asi nedá očakávať, že by vedenie klubu razom zložilo víťazný tím.

V Trnave si musia všetky strany sadnúť za jeden stôl a počúvať sa. Samozrejme, fanúšikovia nemajú až také právo hovoriť do rozhodnutí vedenia, ak teda neprinesú do klubu vlastný kapitál, pričom nemyslíme iba vstupenky. Lenže ani vedeniu by nemalo byť jedno, čo si o ich rozhodnutiach myslia fanúšikovia.

Niekde sa zrodila v malom Ríme výrazná chyba, pretože štadión síce stojí, ale mužstvo je naďalej prinajlepšom priemerné. Čiže nedávne úvahy o tom, že na novom štadióne za titulom, prinášajú teraz skôr smiech cez slzy.

Slovenská liga potrebuje silnú Trnavu, lenže tá takýto prívlastok ani zďaleka nemá. Preto treba veriť, že si kompetentní svoje vnútorné problémy vyriešia, pretože našej najvyššej súťaži nepomáha, ak bude ma trnavskom štadióne počuť ihly padať.