Main Content

Je ohrozená Zlatá lopta pre Cristiana Ronalda?

sobota, 29. október 2016 14:40 | Autor: Filip Chudý

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: © TASR

Už poznáme menoslov hráčov, z ktorého vzíde najlepší svetový futbalista pre tento rok. Favoritom je Cristiano Ronaldo, ale ten nemá aktuálne najlepšiu formu. Príde preto o víťazstvo?

Komentár Filipa Chudého

Svet čoskoro spozná meno najlepšieho svetového futbalistu, vyhláseného za tento rok. Teda aby sme boli presní, môže sa stať, že opäť oficiálne budú vyhlásení dvaja najlepší futbalisti na svete, keďže magazín France Football a FIFA nepokračujú v spolupráci z rokov 2010 až 2015, keď bol len jeden víťaz. Teraz budú v decembri vyhlasovať víťaza Francúzi a v januári zas FIFA. No prestížnejšia je v každom prípade Zlatá lopta, čiže dielo magazínu France Football.

Menné zoznamy kandidátov sú síce vonku, ale každému je úplne jasné, že víťazom aj tak bude jeden z dvojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, zvyšok stále nemá šancu. No pri všetkej úcte k Messimu, ešte treba dodať, že favoritom číslo jeden je predsa len portugalský fenomén.

O víťazovi takmer vždy totiž rozhodujú z výraznej časti úspechy tímov, keďže futbal je stále tímový šport. Darmo môžete vynikať a byť jasne najlepší, ak vaše mužstvo je len priemerné a trofeje berú iní, ktorí sú vďaka tomu vo svetle reflektorov.

A v roku 2016 dosiahol najvýraznejšie úspechy Cristiano Ronaldo. Barcelona síce získala v Španielsku titul, ale to je v hierarchii trofejí za tento rok len číslo tri. Liga majstrov je totiž najvýznamnejšia klubová súťaž na svete, pričom tú Realu Madrid z veľkej časti vystrieľal práve Ronaldo. Navyše ten neskôr získal ešte väčší úspech, pretože Euro, ktoré je právom považované za najťažší turnaj reprezentačných tímov na svete, je len raz za štyri roky. Navyše Portugalsko ani nebolo jeho favoritom, ale Ronaldo možno najvytúženejšiu trofej kariéry aj tak získal. To Messi v tomto smere na Copa America, kde Argentína favoritom bola, opäť zlyhal a frustrovaný ukončil kariéru v národnom drese, aj keď to neskôr zmenil.

Ak hrá niečo v neprospech Cristiana Ronalda, potom je to fakt, že sa hlasuje v tomto období, v ktorom nie je vo vrcholnej forme, čo treba otvorene povedať. Pritom niektorí hlasujúci dávajú skôr na aktuálny pocit, nie na fakty. Ronaldo si totiž asi vybral daň za veľkú reprezentačnú trofej. Vo finále Eura sa totiž zranil a namiesto letnej prípravy musel behať po doktoroch. A žiaden hráč bez prípravy sa nedostane do ideálnej formy, ani ten najlepší. V tejto chvíli je preto Messi o niečo lepší ako Ronaldo, ale za celý rok 2016 je jasnou jednotkou hviezda Realu Madrid.

Niektorí ho síce majú za arogantného, preto naprotiveň uprednostňujú jeho najväčšieho futbalového soka, ktorý má vypestovaný vo verejnosti lepší imidž, aj keď samozrejme realita môže byť úplne iná. Skutočnú pravdu sa totiž verejnosť v takýchto prípadoch takmer nikdy nedozvie, a to sa netýka len športovcov, ale všetkých známych osobností, od umelcov po politikov, „pí ár“ totiž robí divy...

No v každom prípade treba povedať, že Zlatá lopta nemôže byť o obľúbenosti, ani súťažou miss sympatia, má byť predovšetkým o faktoch, aby najlepší pre daný rok aj oficiálne najlepším bol. Ak sa preto nestane nič šokujúce, Ronalda po európskom šampionáte ani logický výpadok formy nemôže obrať o Zlatú loptu, ba ani o ocenenie od FIFA.