Main Content

Nacistické prejavy fanúšika otriasli Anglickom. Tvrdí, že je len idiot

sobota, 12. november 2016 12:28 | Autor: Jakub Vaverka

Nacistické prejavy fanúšika otriasli Anglickom. Tvrdí, že je len idiot
Nacistické prejavy fanúšika otriasli Anglickom. Tvrdí, že je len idiot | zdroj: © TASR

Na Britských ostrovoch sa extrémistické prejavy fanúšikov veľmi tvrdo trestajú. Aktuálne diskutovaný prípad pochádza z Londýna, kde sa fanúšik Chelsea prezentoval nacistickými prejavmi voči podporovateľom Tottenhamu.

Prípad sa datuje do mája tohto roka, kedy 21- ročný držiteľ permanentky Chelsea nacisticky salutoval fanúšikom Tottenhamu Hotspur. Udalosť sa odohrala na zápase medzi Blues a Spurs, ktorý skončil remízou 2:2 a definitívne rozhodol, že majstrom krajiny sa stane Leicester City.

Fabien Richardson bol usvedčený z 13 nacistických pozdravov v priebehu pätnástich minút.  Denník the Mail informoval, že vinník sa bránil tvrdením, podľa ktorého nevedel, čo vlastne súperovi ukazuje. Vyšetrovateľ Robert Simpson objasnil prípad jasnejšie. „Bolo to na zápase Chelsea s Tottenhamom, obvinený bol videný na verejnosti ako hailuje smerom k fanúšikom Tottenhamu.“

„Jeho ruka bola v 90- stupňovom uhle v nacistickom pozdrave. Urobil to 13-krát za 15 minút,“ dodal Simpson. Prípad je o to citlivejší, že Tottenham Hotspur je z historického hľadiska klub založený na židovskom základe. Aj aktuálny majiteľ Kohútov Daniel Levy sa hlási k Židom.

Richardson sa bránil tým, že nevedel identifikovať v diaľke priateľov, na ktorých sa snažil mávať. Taktiež poprel, že by vedel o súvislosti židovskej viery a Tottenhamu Hotspur. „V tom čase som nevedel o čo ide. Každý to robil. Nie som rasista, som len idiot,“ bránil sa.

Trestom pre Richardsona sú tri roky zákazu chodenia na futbal a pokuta vo výške 365 libier. „Nevyrastali ste počas temnej doby futbalu v 70. a 80. rokoch. V tomto čase boli zápasy plné násilia. Nechceme sa tam vrátiť,“ dodal sudca.