Main Content

Kovaľčuk po stopách Radulova. Rus uvažuje o návrate do NHL

sobota, 12. november 2016 13:14 | Autor: Dávid Lech

Kovaľčuk po stopách Radulova. Rus uvažuje o návrate do NHL
Kovaľčuk po stopách Radulova. Rus uvažuje o návrate do NHL | zdroj: © TASR

Ruský útočník Iľja Kovaľčuk sa zrejme „prejedol“ Kontinentálnej hokejovej ligy a po novom vyplávala na povrch informácia, že uvažuje o návrate do zámoria. 33-ročná hviezda sa ale, zdá sa, prerátala.

Informáciu o možnom návrate Iľju Kovaľčuka do National Hockey League priniesol novinár Aivis Kalninš. Lotyš prostredníctvom svojho twitterového účtu fanúšikom odkázal, že v súčasnosti druhý najproduktívnejší hráč ruskej nadnárodnej súťaže i druhý najlepší strelec KHL premýšľa nad návratom za more. Jeho comeback by sa mohol uskutočniť v lete 2017.

Draftová jednotka z roku 2001 opustila organizáciu New Jersey Devils po sezóne 2012/2013, keď sa rozhodla porušiť svoj kontrakt platný do roku 2025 a upísala sa tímu SKA Petrohrad. Bývalý kapitán ruského celku sa ale pri tomto svojom vyjadrení zrejme prerátal.

Keďže v zámorí nedodržal svoj platný kontrakt, možnosť návratu je veľmi nepravdepodobná. Odobriť by mu ju totiž muselo všetkých 30 manažérov najlepšej hokejovej ligy sveta. Ak by sa čo i len jeden celok rozhodol neakceptovať jeho prianie vrátiť sa do NHL, musel by sa uchýliť k inému kroku – Kovaľčuk by podľa kolektívnej zmluvy musel vynechať jeden rok bez hokeja a potom by sa mohol vrátiť do kolotoča zápasov zámorskej profiligy. To ale príliš reálne nie je, čas na dosahovanie úspechov v hokeji sa 33-ročnému kanonierovi totiž kráti.

Najreálnejšou možnosťou je tak jeho návrat do NHL v roku 2018. V apríli 2018 sa totiž vo veku 35 rokov bude brať jeho odchod zo zámoria ako „dobrovoľný hokejový dôchodok“ a rodák z Tveru sa tak bude môcť vrátiť medzi elitu. Najväčším otáznikom ale je či o neho bude o dva roky ešte záujem. V súčasnosti ho ale nepochybne musíme zaradiť medzi najužšiu špičku hokejistov pôsobiacich v Európe.