Main Content

Skvelá Vlhová v úvodnom slalome na stupňoch víťazov!

sobota, 12. november 2016 14:05 | Autor: TASR

Skvelá Vlhová v úvodnom slalome na stupňoch víťazov!
Skvelá Vlhová v úvodnom slalome na stupňoch víťazov! | zdroj: © TASR

Levi 12. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila tretie miesto v úvodnom slalome Svetového pohára.

Vo fínskom Levi vyhrala v sobotu Američanka Mikaela Shiffrinová s náskokom 67 stotín pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou, Vlhová zaostala 75 stotín, Veronika Velez-Zuzulová skončila na 4. priečke (+1,60 s). V úvodnom slalome novej sezóny olympijská víťazka a dvojnásobná majsterka sveta jasne demonštrovala, že na ceste za jej štvrtým malým glóbusom SP ju ťažko možno zastaviť. Iba 21-ročná Shiffrinová v 1. kole jediná predviedla jazdu, ktorá vyzerala presvedčivo od začiatku do konca. A to aj v strednej časti, v prelome do strminy, kde si síce dala pozor na prvú zatvorenú bránku, ale na rozdiel od súperiek oblúk "nepodržala". Jej náskok na zhodný čas Švajčiarky Wendy Holdenerovej a Švédky Fridy Hansdotterovej predstavoval 72 stotín.

V elitnej pätnástke štartujúcich hneď za nimi sa na predbežnej štvrtej pozícii usadila Shiffrinovej vrstovníčka Petra Vlhová so stratou 89 stotín, keď v snahe o atakovanie bránok urobila niekoľko chybičiek. O zjazdársku generáciu staršia rutinérka, 32-ročná Veronika Velez-Zuzulová išla na úvod zimy taktickejšie a v závese za krajankou nabrala stratu 1,33 s. S vysokým štartovým číslo 40 sa potom medzi obe Slovenky na 5. priečku prešmykla Francúzka Melanie Meillardová.

Druhé jazdy oboch Sloveniek mali ešte atakujúcejšie parametre a tentoraz si to trochu vymenili. Zuzulová po výbornom výjazde z roviny do prvého umelého "hrbu" najprv tempo udržala, ale v ďalšej vlne do najväčšieho spádu trochu zaváhala a aj minimálna strata tempa sa na tomto kopci prejavili v plochom cieľovom sklze. Naopak, Vlhová zašla takmer bez chyby a vyšvihla sa na stupne. Na ten najvyšší sa opäť dostala suverénna Shiffrinová, hoci v druhom kole mala niekoľko zaváhaní.