Main Content

Edmonton je druhým najlepším tímom Západu. Vďačiť za to môže aj Sekerovi

sobota, 12. november 2016 17:59 | Autor: Dávid Lech

Edmonton je druhým najlepším tímom Západu. Vďačiť za to môže aj Sekerovi
Edmonton je druhým najlepším tímom Západu. Vďačiť za to môže aj Sekerovi | zdroj: © TASR

Edmonton Oilers vstúpil do novej sezóny veľkolepo. Po 15 stretnutiach má na konte 19 bodov a je druhým najlepším celkom v Západnej konferencii. Vďačiť za to môže aj spoľahlivým výkonom slovenského obrancu Andreja Sekeru, ktorý čo-to prezradil aj o svojom celku.

Klubu z Alberty azda najviac prospel príchod generačného talentu Connora McDavida, ktorý by mal organizáciu Oilers dostať zo suterénu tabuľky na tie najvyššie pozície – rovnako ako svojho času Sidney Crosby v Pittsburghu Penguins. Pred novým ročníkom bola vlaňajšia draftová jednotka menovaná za najmladšieho kapitána zámorskej profiligy. „Zvláda to výborne. Je to síce mladý chlapec, ale je na ten tlak zvyknutý. Je skromný a tichý a na ľade sa snaží ísť príkladom,“ pre nhl.cz hodnotí Sekera svojho mladučkého spoluhráča.

Za zlepšenými výkonmi kanadského mančaftu stojí aj posilnenie defenzívy. Generálny manažér Peter Chiarelli neváhal vymeniť hviezdneho Taylora Halla a do tímu priviedol Adama Larssona. „Ide o mladého vynikajúceho obrancu, ktorý hrá jednoducho a tvrdo, vie korčuľovať a je silný, takže jeho príchod nám určite veľmi pomohol.

Švédsky bek pritom nebol jedinou novou akvizíciou „olejárov.“ K tímu sa pripojil aj neobmedzený voľný hráč Kris Russell, o ktorého malo záujem hneď niekoľko mančaftov. Kanadský obranca sa radí medzi najobetavejších hokejistov v lige a práve s ním Andrej Sekera vytvoril druhý obranný pár Edmontonu. „Myslím, že si rozumieme celkom dobre. Snažíme sa komunikovať, hrať jednoducho a nič nevymýšľať,“ pochvaľoval si súhru so zadákom, s ktorým hrá len niekoľko týždňov.

Russell je s ice-timeom 21:02 tretím najvyťaženejším hráčom tímu. Andrej Sekera trávi na ľade priemerne 20 minút a 18 sekúnd a uzatvára elitnú päticu najvyťaženejších hokejistov Edmontonu. V pätnástich stretnutiach si na konto pripísal 4 kanadské body za asistencie a v tabuľke pravdy má 4 plusové body, čo je druhý najlepší výkon v tíme. 30-ročný hokejista je jedným z pilierov defenzívy svojho tímu a aj vďaka konzistentným výkonom spomínanej druhej obrannej formácie v zložení Russell – Sekera je Edmonton po dlhých rokoch na vrchole výkonnosti a radí sa medzi „čiernych koňov“ novej sezóny 2016/2017.