Main Content

V Rakúsku sa naznačí blízka budúcnosť slovenskej reprezentácie

pondelok, 14. november 2016 14:22 | Autor: Filip Chudý

V Rakúsku sa naznačí blízka budúcnosť slovenskej reprezentácie
V Rakúsku sa naznačí blízka budúcnosť slovenskej reprezentácie | zdroj: © TASR

Posledný duel tohto roka môže byť z hľadiska budúcnosti slovenskej reprezentácie dôležitejší, ako sa na prvý pohľad zdá. Aké zajtrajšky naznačia nové reprezentačné tváre?

Komentár Filipa Chudého

Čaká nás posledný reprezentačný zápas v tomto roku, v ktorom na prvý pohľad nejde o nič, ale to nie je celkom pravda. V každom zápase totiž o niečo ide. Mohli by sme dať duelu vo Viedni viacero prívlastkov, resp. významov, no nič by zrejme neprebilo to, ako fakt, že toto stretnutie vlastne určitým spôsobom naznačí, akým spôsobom sa bude reprezentácia uberať o približne dva roky.

Dovtedy bude totiž kostra národného mužstva viac-menej nemenná. Niektorí si síce prajú, aby už bola vymenená, ale aj zápas s Litvou ukázal, že čakajme, dokým nadíde správny čas, ten po MS 2018 sa javí z dlhodobého hľadiska ako ideálny.

Ján Kozák už po letnom Eure avizoval, že našu reprezentáciu čaká generačný problém, z toho dôvodu začal s postupným omladzovaním, aj keď to nie je tak drastické, ako by niektorí chceli.

Najviac sa spomínaný problém dotkne našej defenzívy, v ktorej každý člen základnej zostavy má už teraz cez 30 rokov. A hoci by sme si priali, aby zostali pokope čo najdlhšie, čas sa zastaviť nedá a už hrá v náš neprospech. Ťažko si predstaviť, že na Eure 2020 by sme ešte hrali so súčasnou defenzívou, preto MS 2018 by mohli byť takou peknou rozlúčkou pre viacerých našich úspešných reprezentantov, pretože na vrchole sa lúči najlepšie. Samozrejme, treba ešte postúpiť, ale v postup treba veriť.

No ak by to aj nevyšlo, čiže takto o rok by sme vedeli, že Rusko bude bez nás, získali by sme dostatok času na bezstresové prebudovanie mužstva. Kvalifikácia na Euro 2020 prebehne totiž v novom šate a začne až v marci 2019, dovtedy sa odohrá novovzniknutá Liga národov, ktorej výkop bude v septembri 2018, pričom tiež ovplyvní zloženie účastníkov Eura 2020, no nie zásadne.

Na zápas v Rakúsku boli uvoľnení Kozáčik, Škrtel, Ďurica, Kucka, Hamšík a Mak, čiže väčšia časť našej základnej zostavy. Šancu vo Viedni dostanú prakticky všetci, ak sa nič nestane, miesto sa neujde len jednému futbalistovi. Debutovať by mohli dvaja hráči, no za akýchsi nováčikov možno označiť aj ďalších. Vo Viedni proste vybehne v slovenských farbách zostava, aká tu ešte nebola.

Lenže práve tak nejako by mala už v blízkej budúcnosti vyzerať, doplnená o niektorých hráčov, ktorí aktuálne v nominácii chýbajú, resp. ešte nejaký rok k dobru v národných farbách majú. Hovorí sa, že prvý krok je dôležitý, resp. prvý dojem môžete urobiť len raz, pričom sa ten s vami vezie dlhodobo. No a práve to čaká v utorok večer na výrazne obmenený Kozákov výber.

Samotní hráči na trávniku môžu rozhodnúť, ako dlho bude prebiehať generačná výmena, či sa jej máme báť, na čo sa môžeme v budúcnosti tešiť a pod. A v neposlednom rade, veľa hráčov hrá aj o svoju kariéru, pretože futbalová Európa sa bude pozerať, stačí sa len ukázať, že aj ja som tu.