Main Content

Kedysi ho uprednostnili pred Durantom. Ukončil kariéru ako najhorší draft histórie NBA

nedeľa, 20. november 2016 14:12 | Autor: De Fa

Kedysi ho uprednostnili pred Durantom. Ukončil kariéru ako najhorší draft histórie NBA
Kedysi ho uprednostnili pred Durantom. Ukončil kariéru ako najhorší draft histórie NBA | zdroj: © TASR

Kto sleduje dianie v basketbalovej NBA už „nejaký ten rok“, určite vie, kto bol Greg Oden. Mnohí tohto hráča vnímajú ako všestranne nadaného hráča, ktorému však nebolo dopriane naplno rozvinúť svoj potenciál. Iní zas ako najväčšie basketbalové sklamanie v histórii NBA. Samotný hráč sa sebakriticky prikláňa skôr k tomu druhému názoru.

V roku 2007 sa Greg Oden stal draftovou jednotkou NBA. Sedem stôp vysoký hráč momentálne vyučuje na univerzite, kde zažil najväčšiu basketbalovú slávu a popri tom taktiež plní funkciu asistenta trénera univerzitného basketbalového tímu.

Ohio State je renomovaná univerzita a z jej radou vyšiel nejeden skvelý basketbalista, ktorý pôsobil v NBA. Medzi najznámejších hráčov patria určite John Havlicek, Jerry Lucas, Jim Jackson, Michael Reed a z aktívnych hráčov sú to najmä Mike Conley, Evan Turner, Jared Sullinger či D´Angelo Russell.

Pred takmer desiatimi rokmi si Portland TrailBlazers vybral z prvej pozície devätnásť ročného mladíka, ktorý na univerzite Ohio v 32 zápasoch svojej nováčikovskej sezóny zaznamenal priemery 15.7 bodov, 9.6 doskokov a 3.2 blokov na zápas. Jeho pôsobenie v tak mladom veku bolo naozaj dominantné a nikto nepochyboval o tom, že by bola chyba vsadiť do budúcnosti práve na Odena.

Ako to už väčšinou býva, v draftovom ročníku sa objavia dvaja či traja hráči, ktorí sú jasnými favoritmi na popredné pozície. Ide už len o to, aký tip hráča potrebuje ten daný tím, ktorý má možnosť vyberať ako prvý. Portland TrailBlazers mal na výber medzi už spomínaným Odenom a talentovaným Kevinom Durantom. Teraz už všetci vieme, že Portland spravil chybu, avšak v tej dobe bol Oden braný ako najlepší defenzívny hráč za posledné desaťročie a Durant skôr ako najlepší strelec z celého ročníka draftu. V tom čase si tímy skôr zakladali na obrane ako na útoku, a to bol aj dôvod prečo si Blazers zvolili tak ako si zvolili.

Samotný hráč však všetko časom vidí úplne ináč. „Každý si ma bude pamätať ako najväčší draftový omyl v histórii NBA,“ povedal v relácii Outside the Lines Greg Oden a úprimne dodal, „Avšak nič s tým už nemôžem urobiť.

Oden taktiež zopakoval, že jeho basketbalové dni sú už zrátané a v žiadnom prípade neplánuje svoj návrat do kolotoča basketbalového profesionála.

Nechcem, aby ste ma chápali zle,“ vysvetľoval Oden. „Ak by mi to zdravie dovoľovalo, určite by som ďalej chcel hrať. Basketbal stále milujem celým svojim srdcom, avšak nie som zdravý.

Už dávnejšie sa v jednom z rozhovorov pre renomovaný časopis Sports Illustrated Oden vyjadril, že je „najväčším draftovým omylom v celej histórii NBA a bude to stále horšie pokiaľ Kevin Durant bude aj naďalej predvádzať neuveriteľnejšie výkony.“

Greg Oden má momentálne 28 rokov a počas svojich piatych rokov, ktoré strávil v Portlande TrailBlazers, odohral dokopy osemdesiat dva zápasov (čiže v súčte to predstavuje jednu celú sezónu). Po tom, čo presedel na lavičke svoju celú nováčikovskú sezónu v NBA z dôvodu operácie pravého kolena, zaznamenal v priemere 11.1 bodov a 8.5 doskokov na zápas v sezóne 2009/10, keď si privodil zlomeninu v ľavom kolene. Oden následne absolvoval ďalšie dve operácie (obidve na ľavom kolene) vo svojej ďalšej zraneniami sprevádzanej kariére v NBA.

Najpamätnejšie okamihy svojej kariéry zažil už v spomínanej sezóne 2009/10, keď v poslednom zápase, ktorý odohral zaznamenal 13 bodov – 20 doskokov a 4 bloky. Počas siedmych zápasov zaznamenal v priemere 15.6 bodov – 9.1 doskokov a 2.4 blokov na zápas, avšak zastavilo ho už vyššie spomenuté zranenie (podľa niektorých odborníkov to spôsobila nadmerná záťaž hráča a neustriehnutie si hracieho času, ktorý strávil Oden na ihrisku. Preto aj napríklad v súčasnosti Joel Embiid alebo aj iní hráči, ktorí sa vracajú do zápasového tempa po vážnejších zraneniach majú sledovanú minutáž v zápasoch a lekári im nedovolia tento čas prekročiť).

Musím však povedať, že keď som vtedy hrával... ak to môžem tak povedať – Nemyslím si, že to nebolo najhoršie, keď som bol na ihrisku. Cítil som vtedy, že na to, aby som bol ešte lepší, potrebujem viac času,“ spomínal na toto obdobie Oden.

Grega Odena sme mohli vidieť v NBA naposledy ako hráča Miami Heat. Ako 26 ročný sa pokúšal o návrat po 5 rokoch, avšak ten sa nekonal a odohral v drese Heat len 23 zápasov a v priemere zaznamenal 2.9 bodov a 2.3 doskokov. Posledný rok svojej aktívnej hráčskej kariéry strávil v Číne.

Aký je váš názor? Myslíte si, že Greg Oden je najväčší draftový omyl v histórii NBA? alebo máte iných adeptov na prvenstvo (Darko Miličič, Adam Morrison, Kwame Brown, Anthony Bennett, Sam Bowie) ?